dantel modelleri

Kedim Su İçmiyor, Ne Yapmalıyım?

Kediler vücutlarına su değmesini istemezler ama içmeyi severler. Kedilerin su içmemesinin birçok önemli nedeni olabilir.

Kedileri anlamak çoğu zaman zor olsa da onları bir süre gözlemlediğimizde ne demek istediklerini kolaylıkla anlayabiliriz. Bizimle iletişim kurmak için çeşitli yollar deneseler de anlamadığımızda ısrarla anlatmaya devam ediyorlar ve bir süre sonra fiziksel olarak iletişim kurmaya çalışıyorlar.

Örneğin; Mama-su kabına hiç yaklaşmaması, sürekli kendini yalaması, uyuşuk görünmesi, sürekli alışılmadık şekilde yatması, farklı davranması ve kuyruk hareketlerinden sorununun ne olduğunu tahmin edebiliriz. Kedimize sakin bir ses tonuyla ve şefkatle yaklaşırsak aramızdaki iletişim her zaman daha güçlü olur ve onun o anki duygusal durumunu davranışlarından anlayabiliriz.

Kediniz günlük rutinlerini yerine getiriyorsa her şey yolundadır ancak rutinlerde kademeli bir değişiklik varsa dikkat etmeniz gereken bazı şeyler vardır. Örneğin her kedi iştahına çok düşkündür, dolayısıyla kediniz en sevdiği mamayı verdiğiniz halde yemek yemiyor veya su içmiyorsa mutlaka bir sorun var demektir.

Kediler sudan korksalar da su içmeyi severler ve günlük olarak mama yerine daha fazla su ile beslenmeleri gerektiğini biliyoruz. Bu nedenle su içme rutininiz giderek azalmaya başladıysa aklınızda birçok soru oluşacaktır. Peki kediler neden birdenbire su içmeyi bırakır ya da onların su içmesini sağlamak için ne yapmalıyız? Yöntemlerle birlikte öğrenelim.

Su Kabı ve Konumuna Dikkat Edin

Yetişkin ya da yavru kedi fark etmez, değişimden hiç hoşlanmazlar, eve geldikleri ilk günden beri her şeyin olduğu gibi kalmasını isterler. Bu nedenle kediniz hiç su içmiyorsa su kabının yerini değiştirmemeye dikkat etmelisiniz. Eğer değiştirdiyseniz kabı kedinizin önüne alıp değiştirdiğinizi ona göstermelisiniz.

Yer değiştirme sorunu yaşamıyorsanız ve kediniz hala su içmiyorsa kase şeklini artık beğenmiyor olabilir. Ayrıca kedinizin su kabının tuvaletinin yanında olmadığından da emin olmalısınız; idrar yaptığı yere kesinlikle su içmez. Kediniz zamanla kilo alıp büyüdüyse su kabı kafasına küçük geliyor, dilini rahat kullanamıyor, suyu rahat içemiyor demektir.

Daha büyük bir su kabı alıp eskisiyle değiştirmeyi denemelisiniz. Ayrıca plastik kaplar bir süre sonra koku yaydığı için kediniz bundan rahatsız olabilir ve su içerken midesi bulanabilir. Eğer koku üzerinize geliyorsa plastik su kabı yerine daha sağlıklı bir su kabı seçmenin vakti gelmiş demektir.

Kedi Su İçmiyorKedi Su İçmiyor

Bir Su Çeşmesi Satın Alabilirsiniz

Kediler farklı ve sıra dışı oyuncakları keşfetmeyi severler. Kediniz hiç su içmiyorsa monotonluktan sıkılmış ve yeni heyecanlar arıyor olabilir. Hatta bunu göstermek için su kaplarını bile devirip onları yalnız bırakıyorlar. Bir diğer yol ise kediler için tasarlanmış su çeşmeleri satın alarak kedilerin dikkatini çekmektir.

Su çeşmesi hareket ettiği için kediniz ona uyum sağlayacak ve neye benzediğini merak ettiği için dilini suya dokunduracaktır. İlk başta korkabilir veya sulu oyuncaktan uzak durabilir ancak çeşmeden akan suyun su olduğunu anlayınca içmeye başlayacak ve artık güne yetecek kadar suya sahip olacaktır.

Suyun Tadını Değiştirebilirsiniz

Kediler bir süre sonra en sevdikleri tatlardan sıkılıp farklı tatlar aramaya başlayabilirler. Kedinizin mizacını, suyunu ve karakterini en iyi siz bildiğiniz için eğer arkadaşınızın bu günlerde farklı tat değişiklikleri istediğini hissediyorsanız, birkaç mama kullanarak suyun tadını değiştirebilirsiniz.

Suya biraz ıslak yemek suyu, ton balığı veya tavuk suyu damlatarak onu su içmeye teşvik edebilirsiniz. Bu sayede suyun tadının değiştiğini anlayacak ve günlük olarak farklı tatlarda su içme ihtiyacı duyacaktır. Bahsettiğimiz yöntemi her gün yapmasanız bile bu yöntemi birkaç gün deneyin; Tadı değişmediği halde su içmiyorsa başka taktikler deneyebilirsiniz.

Kedim yemek yemiyor ve su içmiyorKedim yemek yemiyor ve su içmiyor

Musluktan Su İçmeyi Deneyin

Kediler bayat yiyeceklerden nefret ettikleri için su dahil her şeyin taze olmasını isterler. Suyu her gün değil, birkaç saatte bir değiştirmeye dikkat etmelisiniz. Arkadaşınız suyunu değiştirdiğiniz halde hala su içmiyorsa arkadaşınıza bir iyilik yapıp banyo veya mutfağın musluğunu biraz açık bırakabilirsiniz.

Musluktan akan su dikkatini çekeceği için diline dokunacak ve akan suyun tatlı olduğunu bildiği için su içme isteği artacaktır. Bu yöntemi sürekli denemeyin çünkü kediniz musluğun her zaman açık olmasını isteyecektir. Bunun yerine musluktan kedinizin gözünün önüne tatlı su koyup içmesini sağlayabilirsiniz.

Yiyecekleri Sık Sık ve Az Verin

Kediler yemek yediğinde su ihtiyaçları artar, bu nedenle kedinizi sık sık küçük porsiyonlarla besleyebilirsiniz. Küçük porsiyonlarda daha fazla kuru mama olmasına dikkat edin, çünkü kuru mamanın içeriği kedileri daha susatacak ve su içmek zorunda kalacaklardır.

Eğer kediniz hala ısrarla su içmeyi reddediyorsa daha fazla ıslak mama vermeyi deneyebilirsiniz. Yaş mama su içerdiğinden en azından günlük ihtiyacı olan su miktarını yaş mamadan alacaktır. Yemeğin yanında pişmiş balık, köfte, ciğer gibi ek besinler de vererek susuzluğunuzu giderebilirsiniz. Su içmesini isterken kazara obeziteyi önlemek için lütfen mama kabına koyduğunuz yiyecek miktarına dikkat edin.

Suyu Belirli Alanlara Yerleştirin

Evin tek bir bölgesinde bulunan su kabı kedinizin dikkatini çekmeyebilir. Kedinizin daha fazla su içmesini sağlamak için evin belirli bölgelerine su kabı yerleştirebilirsiniz. Örneğin kediniz çoğunlukla oturma odasında, kapalı balkonda, masa altlarında ya da dolapların arkasında dolaşıyorsa buralarda küçük su kapları bulundurabilirsiniz.

Bu yöntemi kullanarak kedinizin neden su içmediğini bile anlayabilirsiniz; Örneğin oturma odasına koyacağınız su kabını büyük ve cam, diğer odaya koyacağınız kabı ise plastik ve küçük olacak şekilde seçin. Kediniz hangi kaseden su içerse, aynı su kabını kendi odasında da istiyor demektir. Bu, kedinizle iletişim kurmanın en iyi yolu olacak ve bu şekilde sorunu çözeceksiniz.

Yorum yapın