Eğer kedinizin gözleri bulanıksa bu normal karşılanmaz. Çapak oluşumuna neden olacak binlerce faktör vardır. Peki nedir bu faktörler? ve nasıl önlenir?
İnsanların gözlerinin bulanıklaşması oldukça yaygın ve normal bir durum olarak değerlendirilmektedir. Her gün, gece veya sabah insanların gözleri şişer ama aynı durum kediler için geçerli değildir. Kedilerin özellikle de yavru kedilerin göz çevresinde oluşan çapaklanmalar çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Göz hastalıkları diğer önemli hastalıkları da tetiklediğinden bunların dikkate alınması sağlıklı olacaktır. Minik dostlarınızın sağlığını önemsediğimiz için sizler için Kedilerde Göz Çevresi başlıklı bu yazıyı hazırladık.
Kedimin gözleri bulutlu
Kedileriniz sağlıklı olduğunda gözleri bulanık olmamalıdır. Küçük ya da büyük olsa bile çapakların olması normal değildir. Kedinizin gözlerinin bulanık olduğunu söylüyorsanız nedenini bulmanız önemlidir. Minik dostlarınız bazı rahatsızlıklar yaşayabilir bu nedenle öncelikle bir veteriner hekime başvurmanızı öneririz.
Çapaklanmanın altında yatan sebepler nelerdir?
1- Viral Enfeksiyonlar: Virüslerin neden olduğu tüm hastalıkları kapsayan viral enfeksiyonlar özellikle yavru kediler için tehlikelidir. Soğuk algınlığı, öksürük, ateş, ishal ve göz akıntısı gibi belirtileri olan viral enfeksiyonlar ne yazık ki yavru kediler için ölümcül olabiliyor. Bu tür enfeksiyonlara bağlı olarak göz düşüklüğü meydana gelebilir. Aynı şekilde kedinizin gözlerinde çapaklanmalar gözlemlerseniz, bu onların viral bir enfeksiyona yakalandığının işareti olabilir. Kedilerinizin sağlığına kavuşması ve ölümcül bir durumla karşılaşmaması için mutlaka bir veteriner hekime başvurmalısınız. Bu sayede başta kedi gribi olmak üzere çeşitli enfeksiyon türlerine karşı önlem alınmasını sağlayabilirsiniz.
2- Göz Enfeksiyonları: Göz enfeksiyonları birçok dış faktörden kaynaklanabilmektedir. Dikkat çeken nokta ise göz enfeksiyonlarının ilk belirtilerinden birinin göz akıntısı olmasıdır. Küçük dostunuzun göz problemi varsa çeşitli göz enfeksiyonlarından muzdarip olduğu anlamına gelir. Bu nedenle vakit geçirilmeden bir veteriner hekime başvurarak tedavi edilmesi gerekmektedir.
Kedi Gözünden Çapak Nasıl Temizlenir?
3- Gözlere Toz veya Yabancı Madde Girmesi: Sevimli dostlarınızı aşırı rüzgarlı veya tozlu havalarda dışarı çıkarmak, gözleri için risk oluşturabilir. Çünkü aşırı rüzgar kedinizin gözüne toz veya yabancı cisim kaçmasına sebep olur. Sonuç olarak göz enfeksiyonları ve göz yaraları oluşabileceğinden dikkatli olmanızı öneririz.
Göz Çapağı Tedavi Süreci
Göz düşüklüğüne rağmen kedinizin gözlerini temizleyebilir ve bir miktar damla ile iyileşmesine yardımcı olabilirsiniz. Ancak kedilerinizin sağlığına kavuşmasının en ideal yolu, onları bir veterinere götürmek ve tedavisini doktorla birlikte yürütmektir. Özellikle viral enfeksiyonlara karşı sağlıklı bir tedavi uygulamak ciddi sonuçların önlenmesine yardımcı olacaktır.
Kedi Gözünden Çapak Nasıl Temizlenir?
Göz temizleme solüsyonu veya ılık su ve pamuk gibi temizlik malzemeleri sağlamalısınız. Daha sonra bir pamuğa iki veya üç damla göz temizleme solüsyonu döküp kedinizin gözlerine uygulayabilirsiniz. Pamuğu içten dışa doğru ovarak gözlerdeki çapakları gidereceksiniz. Bu işlemi yaparken dikkatli olmanız küçük dostunuzun yararınadır. Özellikle yavru kedilerde görülen çapaklanmalar için günde iki kez uygulanabilir. Ayrıca profesyonel yardım için bir veteriner hekime başvurarak pratikte nasıl temizleneceğini öğrenme fırsatınız da vardır.
Göz Çevreleri Nasıl Önlenir?
Hayvanların sağlığını her zaman önemsemeli ve dikkat etmeliyiz. Kedilerin çeşitli enfeksiyonlara yakalanmalarını önlemek için gerekli tüm aşıları yaptırmaları önemlidir. İkinci olarak aşırı soğuk ve rüzgarlı havalarda kedileri dışarı çıkarmak enfeksiyon kapmalarına ya da gözlerine toz vb. kaçmasına neden olabilir. Yabancı cisimlerin girmesine ortam oluşturabilir. Kedileri dışarı çıkarmadan önce hava koşullarını kontrol etmeniz ileride göz yarası gibi sorunların oluşmasını önleyecektir.
Kedi göz hastalıkları ve kedilerin gözlerindeki çapaklanmalar basitleştirilemeyecek kadar önemlidir. Yukarıda anlatılan belirti ve durumları kedilerinizde gözlemliyorsanız, kedinizin sağlığı için verilen tavsiyelere uymanızı öneririz. Farklı soruların cevabını arıyorsanız sitemizin yorum kısmına sorularınızı yazabilirsiniz.