Bir kediniz var ve hala sana alışmadın mı? Ya da kedi sahibine ne zaman alışıyor? Bu sorunun cevabının birlikte olup olmadığını merak ediyorsunuz.
Bir kediye sahip olmaya karar verdiğimiz için çok mutluyduk! Kedileri çok seviyoruz ve her alanda bizimle birlikte olmasını istiyoruz. Kedi sahipliğine sahip olmadan önce, kedinin ne zaman alıştığı sorusunu düşünmeye başlamayan bu duruma kendinizi alıştırmalısınız. Aslında, psikolojiniz ve fizyolojik durumunuz daha da önemlidir; Çünkü kedinizle ilgilenecek olan sensin.
Kediyi benimsemeye karar verdiğinizde, küçük arkadaşınıza, yaşam alanını yaratacak, evinizde O’na bir tehdit olarak algılanacak eşyalar, O’na karşı davranışınız ve ne kadar ilgilendiğiniz. Küçük arkadaşınızla yaşam maceranız kedinizin üvey evinden başlayacaksınız. Bu tür maddelere dikkat edersek, kedinizin size alışması çok kısa olacaktır. Bu makalede, sahip olan küçük arkadaşınıza alışmak için sizi bilgilendireceğiz …
Kedi sahibi olmadan önce kendinizi hazırlayın
Kedi sahibi olmadan önce kendinizi hazırlayın
Küçük bir arkadaşınız olmadan önce, elbette, ona vereceğiniz adı düşünün. Vereceğiniz adı düşündüğünüzde bile, kıpır kıpır olacaksınız ve en kısa sürede onunla buluşmak isteyeceksiniz. İsim seçiminizi kolaylaştırmak için kedi isimleri içeriğimizden yararlanmayı unutmayın. Bilmeniz gereken en önemli şey; Her kedi cinsinin psikolojisi ve fiziksel yapıları farklıdır, bu nedenle kedi sahipliğinden önce hangi kedi tipini talep etmek istediğinizi iddia etmek istediğinizden emin olun. Bazı kediler oyun oynamayı, sahibi ve aktif olmayı sever, ancak bazı kediler tam tersi olabilir. Ne kadar aktifsiniz ya da durgun bir insansınız, her şeyden önce kendinizi tanımalısınız.
Bir kediye sahip olduğunuzda oynayabileceğinizi veya ona yeterince bakabileceğinizi düşünüyorsanız, kediniz için ilk adımı atmalısınız. Kediler genellikle 12-16 saat uyur ve uyumayı severler. Uykudan uyandıklarında, her zaman sahiplerini görmek ve güven kazanmak isterler. Kedinizin her zaman sizinle olması onlar için çok önemlidir. Çok çalıştığınız ve yorucu, kaç saat çalışıyorsunuz veya okula kaç saat çalışıyorsunuz, onları düşünerek bir kedi talep etmelisiniz. Kedinizi evde yalnız bırakıp uzun saatler boyunca gelmezsek, bu durumdan bir tehdit olarak korkar. Özet olarak; Küçük bir arkadaşınız olmadan önce, kendinize aşağıdaki soruları sormalısınız;
“Sorumlu muyum, kedim için her türlü sorumluluğu alabilir miyim? Kedimle uzun süre yaşamaya hazır mıyım?“ “Kedim hastalandığında veya bir sorun olduğunda, onu hemen veterinere götürebilir miyim?”
Kendinize gibi sorular sorun ve hazır hissettiğinizden emin olun. Günümüzde, birçok kedi coşkudan sonra sahip olmak ve dışarıda bırakılmaktadır. Eve alışan kediler dışarıda bırakıldığında adapte olamaz ve hayatları zorlaşır. Bu sorulara cevabınız “Evet ,, küçük bir arkadaşınız olabilir.
Kedinizin evde ilk günü nasıl olmalı?
Kedinizin evde ilk günü nasıl olmalı?
Kedinize sahip oldun ve evine geldin. Kediyi kedi çantasından zorlamak yerine, gönüllü olarak çıkmasını bekleyin. Kedi çantasını yatağının ve yiyecek kabının konumuna götürün. İlk kez böyle bir ortam gördüğünden beri, ilk 1 hafta boyunca çekingen ve korkak davranışlar sergileyebilir. Hemen kedi çantasından bile çıkamayabilir. Bu bir durumsa endişelenmeyin, onun böyle davranması çok normaldir. Kediniz hemen çantadan çıkarsa, büyük gözleriyle çantadan çıkacaktır.
Torbadan ayrılır terk etmez, yiyecek ve su kabını göreceği için hemen yerini alacak. Hemen yiyorsa veya su içeriyorsa, bu işlemi bitirmesine izin verin. Bu süreçte onu rahatsız etmeyin, hatta uzaktan takip edin. Yeme ve içme sürecini bitirdikten ve yeni şeyler keşfettikten sonra kediniz dolaşacak. Yavaşça ona yaklaştı, yere doğru çömeldi ve onunla konuşmaya başladı;
“Merhaba, tatlı kedicim, ben senin sahibim. Benim adım ……….” Kendinizi tanıtın. Kedinizle ne kadar çok konuşursanız, sizi o kadar çok dinleyecek ve anlayacaksınız. Ne kadar kedi ilgisiz görünse de, sizi her zaman dinleyen bir çift kulak olacak. Önce sizi veya itsileri beğenmeyebilir. Bu davranış da çok normal, olumsuz durumlar hakkında endişelenmeyin. “Tatlı kedicim senin adın ……. Dedim, beğendin mi?” Söyleyerek adını benimsemesine yardım et. Her kedi bu alanlardan sevilmez. Alışana kadar başını, kulaklarını ve burun parçalarını sevebilirsiniz. Kediniz, ister kediniz ister yetişkin bir kediniz için çok temkinli olacaktır. Ona zarar veremeyeceğini anladığında, sana güvenecek. Satın aldığınızda, korkabilir ve hemen gizlenebilir. Kucağınızı almadan birkaç saat boyunca seviyorum ve biraz bekleyin. Kediniz, çantayı terk ettiği anda koltuk gibi yerlerde veya masanın arkasında saklanıyorsa, zorlamadan ayrılmasını bekleyin. Uzun süre çıkmazsa, ödül yiyeceklerini elinizde tutarak sizinle birlikte arayabilirsiniz. Evi ne kadar çok keşfederse, o kadar çok benimseyecek. Onunla oynadığınız süre boyunca size alışmanız o kadar olumlu olurdu. Kediniz için özel bir kedi yatağı aldıysanız, yavaşça kaldırabilir ve kedi yatağına koyabilirsiniz. Her kedi evin her köşesinde uyuyabilir çünkü yatakta uyumayı sevmez. Yine de, kendi yatağını benimseyebilmesi için onu yatağında bırakın. En azından alışana kadar normal bir tonda konuşmaya çalışın.
Bunlar kediniz hakkında bilmeniz gereken genel bilgilerdir. Bu maddeleri uyguladığınızda, psikolojik olarak olumlu hissetmesine yardımcı olacaktır. Bu, kedi sahibine alışma sürecini kısaltacaktır. Kediniz hemen su ve yiyecek kabını kucaklayacaktır. Bu bağlamda, içinizde bir düşünce yok. Zaten bir kap gördükleri her yerde kediler yemeyi ve içmeyi sevdikleri için hemen yanlarında yaklaşacaklar. Bazı kediler korktukları için yemekten korksa da, aç olduklarında mecburi hissederek gıda kabına yaklaşacaklar.
Kedinizi ailenize tanıtma zamanı
Kedinizi ailenize tanıtma zamanı
Bir kediye sahip olduğunuzda, kedinizi ısınmadan diğer aile üyelerinize tanıtmayın. Bir köpek yavrusu veya yetişkin kedi olsa bile, her durumda korkacak. Kediniz önce su-lama kasesi, yatak ve tuvaletin yerini kabul ettikten sonra diğer odaları keşfetmek isteyecektir. Ne kadar rahat bırakırsanız bırakın ve devam etmeyin, yavaşça uyarlanacaktır.
Bir süre geçtikten sonra, küçük arkadaşınızı küçük arkadaşınızı alarak aile üyelerinize tanıtabilirsiniz. “Eve hoş geldiniz ………” diyerek. Kedinizle daha fazla ilgilenen kişi o kişiye daha çok düşkün olacaktır. Eve alışana kadar kucağında durmak yararlıdır. Eğer herkes kediyle ilgileniyorsa, sıkılacak ve kaçacak bir yer arayacak. Onu sevmek için düzenli aralıklarla sevebilirsiniz.
Ailenizdeki her kişi kedinize sırayla bir ödül yemeği verirse, küçük arkadaşınız onu sevecek ve size alışacaktır. Ailenizdeki her birey kedinizle sakin ve basit oyunlar oynadığında, her zaman oyun oynamak için size gelecek, bu çok iyi bir şey. Aile üyeleriniz hemen küçük arkadaşınızı benimseyebilir, ancak kediniz hemen aile üyelerinizi benimsemeyebilir. Bu bakımdan, kedinize en az 24 saat ve en fazla 1 hafta vermelisiniz.
Tatlı kedicinin ilk gecesi çok önemli
Kediniz geceleri korkabilir veya günden daha fazla endişeli olabilir. Kediniz yavru ise, ilk 3-4 gece için ağlamak normaldir. Yatağını yatağında sıcak tutmak için bir peluş battaniye döşeyerek yatağını hazırlayabilirsiniz. Kedinizin yatağı su kabına, yiyeceklere ve tuvalet kasesine yakın olmalıdır. Bu yöntem, kediniz geceleri kaldırılırsa ihtiyaçlarınızı karşılama açısından çok geçerlidir. Ona göre küçük bir ışığı açık bırakabilirsiniz çünkü bebek kediniz karanlıktan korkacak. Bu şekilde kendilerini güvende hissedecek.
Kediniz bir bebek olduğu için 18-20 saat uyuyabilir. Özellikle 1 hafta boyunca, yavru kedinizin yatakta uyuduğundan emin olun. 1. haftadan sonra yanınızda götürüp yatağa gidebilirsiniz. Biz kedi severiz, geceleri kedimizle yatmayı seviyoruz, ama ona alışmak için ilk günler onu yalnız bırakıyor. Kediniz geceleri çok fazla ağlarsa, ıslak bir diş fırçasıyla başını yavaşça tarayabilirsiniz. Bu onu rahatlatacak ve annesi onu yalıyormuş gibi hissedecek.
Kediniz yetişkin bir kediyse, geceleri daha agresif olabilir. Ona alışık olmadığı bir yerde uyumak onu saldırganlığa itecektir. Bu çok normal bir davranış, endişelenme. Yetişkin kediler karanlığa daha alışık olduğundan, ışığı kapatabilir ve uyuyabilirsiniz. Yatağına birkaç oyuncak ve küçük bir battaniye koyarak ona alışmasını bekleyebilirsiniz. Yetişkin kediler alışana kadar huysuz olacağından, yatağında uyumak istemeyebilir, onu yatağında uyumaya zorlamayabilir. Geceleri onu yalnız bırakın ve sabah nerede uyuduğunu gözlemleyin. Yatağınızı o bölgeye taşıyabilmeniz için kendiniz belirlenecektir.
Kedinizle arkadaş olmak kolay
Kedinizle arkadaş olmak kolay
Kedimizin hemen bize alışmasını ve iki çok iyi arkadaş olalım… ama bu her zaman mümkün değil. Kedinizin size alışması için biraz zamana ihtiyacınız olduğunu tekrar söylemeliyim. Kedinizle günlük olarak bolca zaman geçirirseniz size bağlı olacaktır.
Yetişkin bir kediniz varsa, kesinlikle onu rahatsız edecek hareketlerden uzak durmalısınız. Örneğin, kediniz göbek ve pençe parçalarından sevilmekten hoşlanmıyorsa, alışana kadar bu bölgelerden hoşlanmayın. Daha açık bir cümle ile; Kediniz size alışana kadar onun suyuna gitmelisin. İlk haftanın ilk haftası, size iyice alışmanız için ilgi ve bakımdan daha fazlasıdır. Onunla oyun oynadıktan sonra ödül yiyecek vermeyi unutmayın. Bu yöntem onu her zaman sizinle oynamak isteyecek kadar mutlu edecek.
Kediniz bir köpek yavrusu ise, küçük ip ve oyuncaklarla oynayabilirsiniz, çok seveceksiniz. Bebek kedinizi göğsünüzle koyun ve omuz seviyesini koyun ve sırtını okşamak size olan güvenini artıracaktır. Yavru kedinize ne kadar çok yaklaşırsanız, alışma süresi o kadar kısa olur. Zamanla, kedinizin yapısını ve karakterini öğrendikten sonra, buna çok kolay alışacaksınız. Kedinizin hızlı bir şekilde alışmasını sağlamak için onunla sosyal aktivite yapabilirsiniz. Bir kedi sırt çantası veya el çantası alabilirsiniz. Sosyal aktiviteyi uzun süre tutarsanız, kedinizi veterinere götürmek o kadar kolay olacaktır.
Bu makalede, kedi sahibine alıştığı zaman, köpek veya yetişkin kediye bakılmaksızın süreç hakkındaki genel bilgilerden bahsettik. Burada belirtilen bilgi ve yöntemleri uygulayarak, kedinizin size olumlu bir şekilde alışmasını sağlayabilirsiniz. Hatırlamak; Kediniz bir bebek gibidir ve sen onun annesisin. Buna alışmanız biraz zaman alabilir, sabırlı olmak yararlıdır. Kedinizle ilk gününüz nasıldı ve yöntemlerimizi kullandınız mı, yorumlarda buluşalım! Merakla bekliyor olacağız.