dantel modelleri

Kedi Korkusu Nasıl Yenilir? (Kedi Fobisi)

Kedi fobisi olan kişilerin sayısı oldukça fazladır. Bu fobi normal ve şiddetli olarak ikiye ayrılabilir. Fobiyi çeşitli yöntemlerle yenmek mümkündür.

Kediler tatlı olmalarına rağmen bazı ani tepkileri sahiplerini bile korkutabilir. Durup dururken kanepelere tırmanmak, perdelere tırmanmak, heykelciklerin üzerine atlayıp onları devirmek, akla hayale gelmeyecek yerlere girmek, zekice atlayışlarıyla sahiplerini korkutmaya çalışmak gibi ilginç hareketleri vardır. Ve bunları yaparken kuyruklarını kaldırıyor, başlarını indiriyor, tüylerini karıştırıyor ve gözlerini deviriyorlar 🙂

Kedilerin iç dünyası hakkında fazla bilgisi olmayan kişiler bu anlaşılmaz hareketleri neden yaptıklarını bilmedikleri için korkmuş olabilirler. Hissettikleri korkular zamanla artıyor ve eskiden kedilerle temas kurabilen insanlar artık onlara korkuyla bile yaklaşıyor. Bu kişilerin kedi korkusu birkaç yöntemle kolaylıkla giderilebilir.

Bazı insanlar kedilere hiç dokunamayacak şekilde doğarlar. Tüylerinden, kemiklerinden ya da belirlenemeyen bir durumdan rahatsız olurlar. Bazı insanlar bazı duruşlarda kemikleri belirgin olduğu için kedilere dokunamazlar. Halk arasında “kedi fobisi” ya da “kedi korkusu” ya da tıbbi terimlerle “Ailurofobi” olarak adlandırılan bu durumu çözmek için faydalı yöntemleri paylaştık;

Kedi KorkusuKedi Korkusu

Korkunun Nedeni Belirlenmeli

“Kedilerden korkmak mümkün mü? abartıdır” demeyin, kedilerden korkan kişilerin mutlaka bilinçaltı sebepleri vardır. Küçüklüğünde kediler onu tırmalamış, saldırmış, ani tepkiler vermiş, kovalamış, ısırmış, üzerine atlamış vb. gibi rahatsız edici hareketlere maruz kalmış olabilirsiniz: Bu olumsuz hareketler beynin bir köşesine yerleşir ve her kedi gördüklerinde akıllarına gelir.

Ayrıca bazı anne, baba, akraba, arkadaş veya çevrelerindeki kişiler tarafından da şartlandırılmış olabilirler. Örneğin kedilerden korkan bir kişi, genç yaşta kedileri severken “Dokunma, seni ısırır, tırmalar, elini çek, canını acıtır, yapma” der. kirli kediler gibi, bir daha asla bir kediye dokunmayacaksın vb.” Bu gibi cümleleri duyduğunda kedilerin zararlı olduğu otomatik olarak beyni tarafından algılanır.

Ebeveynler ya da çevrelerindeki kişiler küçük çocuklarına kediler hakkında olumsuz şeyler anlattıklarında zamanla kedilerden korkma ya da onlarla temas kuramama gibi sorunlar yaşayabilirler. Kediler hakkında sürekli kötü bilgiler duydukları için bu durum beyinlerinin bir köşesine yerleşir ve yanlış bilgi edinirler. Bir süre sonra kedilerle ilgili korku ve kaygılar ortaya çıkabilir.

Yavru Kedilerle Egzersiz

Hatta kedi yavrularından normal ya da yoğun bir şekilde korkabilirsiniz. İnsanların “Hadi ama tatlım, sen de kedi yavrularından korkmuyorsun. Bence abartıyorsun” gibi şeyler söylediğini duyabilirsiniz. Bu cümleler çok sinir bozucu olsa da kulak verip kendinizi rahatlatmanız gerekiyor. “Onlar kedi yavrusu, yeni doğmuş bir bebekten hiçbir farkı yok, bana zarar veremezler” gibi cümleleri aklınızdan tekrarlamalısınız.

Yeni doğmuş kedilere veya 3 aya kadar olan kedilere bakabilirsiniz (3 aydan büyük kedilerden boyutları büyük göründükleri için korkulabilir). Yavru kedilerin birbirleriyle iletişim kurma şekillerini, komik kavgalarını, annelerini emzirmelerini, uyumalarını ve sevimli olmalarını gördüğünüzde kedi korkunuzun azalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yavru kedileri gördüğünüz gün iletişime geçmek için acele etmeyin, çünkü kendinizi psikolojik olarak hazır hissetseniz bile bir anda korkular ortaya çıkabilir. 3-4 gün boyunca yavru kedilerin hareketlerini ve kardeşleriyle olan iletişimlerini uzaktan izlemeli ve temasa tam olarak hazır olmalısınız.

Kedi Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?Kedi Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?

Sıklıkla Kedi Videoları İzlemek

Kedi korkunuz varsa sosyal medyada paylaşılan komik ve tatlı kedi videolarını izleyebilirsiniz. Özellikle kedilerin sahipleriyle fiziksel temas kurduğu, onları öptüğü, yüzlerini yaladığı, çocuklarla vakit geçirdiği, kucağına yattığı ya da sevgi dolu yaklaşımlarını sergilediği videoları gördüğünüzde onlara biraz daha ısınabilirsiniz.

İlk başta kendinizi izlediğiniz videodaki kişilerin yerine koyarak kendinizi kötü hissedebilirsiniz ancak bu geçici bir duygudur. Hatta yoğun fobisi olan kişiler korktukları için kedi videolarını görür görmez hemen kapatıyorlar. Kedi videolarını sık sık izlediğinizde farkında olmadan onlarla temasa geçmek için psikolojik olarak kendinizi hazırlamış olursunuz.

Kedi Sahipleriyle Vakit Geçirmek

Normal ya da yoğun bir kedi fobiniz varsa mutlaka kedi sahibi arkadaşınızla vakit geçirmelisiniz. İlk başta doğrudan arkadaşınızın evine gitmek yerine dışarıda buluşup kedisini getirmesini isteyebilirsiniz. Kedi taşıma çantasında veya sırt çantasında kalacağı için size hiçbir şekilde zarar vermeyecektir.

Çantayı yanınıza alın ve kediyi yakından incelemeye başlayın. Gözlerine, kulaklarına, minik burnuna, patilerine, kürküne, diline, kendini yalamasına vs. dikkat edin. Bunun gibi hareketlere şahit olun. Onun ne kadar tatlı ve savunmasız olduğunu kendinize tekrarlamalısınız. Kediyle konuşabilir, göz teması kurabilir ve onu kasenin üzerinde sevebilirsiniz.

Kendinizi hazır hissettiğinizde arkadaşınızın evine gidebilirsiniz. Kedinin başka bir odada olduğunu bileceğiniz için kendinizi daha rahat ve güvende hissedeceksiniz. Kediyi izlemek ve göz teması kurmak için kapıyı açabilirsiniz. Temas kurmak için acele etmeyin, yavaş yavaş alıştıkça fiziksel temas çok yakın olacaktır.

Kedilerin Zararsız Olduğuna İnanmayın

Her kedinin karakteri farklı olduğundan hepsinin aynı tepki ve davranışları sergilemesini bekleyemeyiz. Hatta bazı kediler çok agresif ve saldırgan olabiliyor. Doğal olarak kedi fobisi olan kişiler saldırgan kedileri gördüklerinde çok korkarlar ve hemen geri çekilirler. Şunu bilmeliyiz; Sinirli bir kedinin bile mutlaka sevgiye ve ilgiye ihtiyacı vardır.

Kediler başkaları tarafından kızdırılmadıkça asla zarar vermezler. Sahipleriyle oynarken istemeden çizebilir veya ısırabilirler. Kediler bunu bilinçli olarak yapmadıkları için genellikle zararsız hayvanlardır. Tam tersine o kadar tatlılar ki kedi fobisi olan kişilerin duygularını anlayabilir ve onlara dokunarak onları rahatlatabilirler.

Kedi Korkusunu YenmekKedi Korkusunu Yenmek

Fiziksel Temas

Kedi fobisi olan kişilerin kedilerle temas kurması neredeyse imkansızdır. Eğer mektuba dair önceki yazılarımızda verdiğimiz yöntemleri takip ettiyseniz rahatlıkla fiziksel temas kurabilirsiniz. Öncelikle kediyle aynı seviyeye gelmek için kedinin yanına oturmalı ve göz teması kurmalısınız.

Kediler yabancı insanların kokusunu almayı sevdikleri için bırakın sizi iyice koklasınlar. Korkmayın, koklarken size asla zarar vermez, sadece geri döndüğünüzde sizi tanıyabilmesi için koklanması yeterlidir. Elinizi çok yükseğe kaldırmadan sırt bölgesine nazikçe dokunmalısınız.

Önce kafasına ve kuyruğuna dokunursanız kediler bu bölgelere dokunulmasından hoşlanmadıkları için ani tepki verebilirler. Eliniz sırtında ileri geri hareketlerle onu sevin ve size bir zarar vermeyeceğinden emin olun. Aynı gün içinde daha fazla temastan kaçının. Eğer kediye yeni alışırken sizi korkutan bir durumla karşılaşırsanız yeniden sıfırdan başlamak zorunda kalabilirsiniz.

Birkaç gün sonra baş, çene altı ve kulak bölgelerine masaj yapar gibi dokunabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek bir nokta var; Korktuğunuz için sürekli refleks olarak elinizi kaldırırsanız bunu bir oyun olarak görüp elinize atlayabilir. Elinizi yukarı kaldırmadan temas kurmaya alışmalısınız.

Korku Duyarsızlaştırma

Kedi fobisi genellikle çocukluk döneminde başladığı için beynin bir köşesinde gizlidir. Bu korku her kedi görüldüğünde kendini gösterir ve yavaş yavaş belirtileri azalarak tekrar kaybolur. Kedi travmasını beyinden uzaklaştırmak için “Korku duyarsızlaştırma” tedavisi uzman psikologlar tarafından uygulanıyor.

Kedi fobisinin derecesine göre en uygun duyarsızlaştırma yöntemi belirlenerek tedaviye başlanır. Başarı oranı oldukça yüksek bir tedavi yöntemi olduğu için kedi fobisi olan kişiler seanslar sonrasında kedi korkusu hissetmemeye başlar.

İlaç Tedavisi

Psikologlar ilaç tedavisini önermese de yoğun kedi fobisi olan kişiler bunu kullanmakta zorlanıyor. Bu tip kişiler sokakta kedi olduğu için asla dışarı çıkamazlar ya da kedi gördüklerinde ani kriz geçirebilirler. Psikolog seansları yeterli gelmediğinde ilaç tedavisine başlanarak fobi bir nebze olsun azaltılabilir.

Yorum yapın