Köpeklerde kabızlık sorunu oldukça yaygındır. Kabızlık uzun sürebilir, ancak semptomlar artarsa, daha ciddi sorunlar olabilir.
Köpekler, yüksek zeka seviyesi nedeniyle diğer evcil hayvanlar arasında en çok tercih edilen yaratıklardır. İnananlara çok benziyorlar çünkü sadece akıllı değil, aynı zamanda bizim gibi duyguları nedeniyle. Tuvalet gereksinimleri nedeniyle biraz zor ve zorlu olmalarına rağmen, onlarla yaşamak her zaman mutluluk için bir nedendir.
Köpeğe sahip olduğunuzda, bunun kısa sürede ruhunuz ve sizin için iyi olduğunu fark edeceksiniz, ancak bilmeniz gereken en önemli şey beslenme ve genel bakım. Tamamen elinizde köpekler ortalama 10-14 yıldır, ancak onu genişletmek veya kararlı zamanı daha sağlıklı harcamak.
Popüler köpek hastalıklarını önlemek için, beslenmelerine ve diğer köpeklerden daha güçlü bağışıklık sistemlerine dikkat etmek gerekir. Arkadaşlarımızdaki en yaygın bozukluklardan biri, köpeklerde kabızlık nedeniyle bununla sıklıkla karşılaşmanızdır.
Kabızlık sorunu köpeklerde görülür görülmez, bunu hemen davranış veya fiziksel hareketlerle gösterirler. Örneğin, cinsel bölgelerini daha fazla yalamaya başlarlar, çünkü bağırsak sorunları vardır, oturma pozisyonları değişebilir, daha sakin, saldırganlık, zayıflık vb. Gibi farklılıkları gözlemleyebilirsiniz.
Köpeğinizi tuvaletten çıkardığınızda, dışkıları incelediğinizden emin olun. Günlük rutin davranışlarda herhangi bir değişiklik hissediyorsanız, erken tanı için veterinere danışmalısınız. Yani, köpeklerde kabızlık ciddi bir sorun mu? Veya tedavi yöntemleri nelerdir? Açıklayalım.
Köpeklerde kabızlık için iyi olan nedir?
Köpeklerde kabızlığa neden olan nedir?
İnsanlar bile bu konuda zorluk çekiyor çünkü kabızlık kendi içinde zor bir hastalıktır. Köpeklerde kabızlık sorunu oldukça can sıkıcıdır, çünkü hangi bölümlerinin incindiğini veya rahatsız edici hissettiklerini bilmiyoruz çünkü sorunlarını anlamıyorlar. Köpeklerde kabızlık nedenleri aşağıdaki gibidir;
Beslenme Sorunları: Köpekler, lif gıda daha az tükettiğinde kabız olabilir. Ek olarak, köpek mamalarında et ve vitaminlerden daha fazla tahıl varsa, bu kabızlığa yol açabilir. Varsa, köpeğinizin yaşı, türü, tipi ve sağlığı dikkate alarak yiyecek seçimi yapmalısınız. Yanbanci teklifleri yutma: Arkadaşlarımız çok meraklı oldukları için yanlışlıkla ağızlarındaki yabancı nesneleri yutabilirler. Bu, köpeklerin kabızlanmasına neden olabilir. Deşarj: Köpekler genellikle hareketli yaratıklardır, ancak bazıları tembellik gibidir. Köpekler kabız olabilir, çünkü bağırsakları hareket etmediklerinde çalışmaz. Gün boyunca köpeğiniz için aktiviteye sahip olmalısınız ve hareket sağlamalısınız (koşma, atlama, yürüyüş vb.). Köpeğiniz her gün ne kadar su tüketiyor? Bunları göz önünde bulundurarak, su oranını artırmalısınız. Yaş faktörü: Bilimsel çalışmalara göre, köpekler genellikle kabızdır, çünkü sindirim sistemleri yaşları ilerledikçe yavaş çalışır. Oyunlar: Ocunlar: Köpeğiniz düzenli olarak kullanıyorsa, bir yan etki olarak kabızlık sorunları yaşayabilirler. Büyük sorunlar yaşıyorsanız, veterinere danışarak ilaç değişikliği yapabilirsiniz. Sahiplerine çok düşkün oldukları için, yüksek ses, bağırma, azarlama, psikolojik veya fiziksel şiddet gibi eylemler gördüğünde stresle kabızlanabilirler.
Tüm bu nedenlere ek olarak, köpeklerde diğer kabızlık nedenleri çeşitli hastalıklardır. Hormonal problemler, sindirim sistemi bozuklukları, nörolojik problemler, megakolon (bağırsak tıkanıklığı) tümörler ve kolon hastalıkları listelenebilir. Köpeğinizin kabız olduğunda bahsettiğimiz nedenlerden kaynaklanmadığından eminseniz, saydığımız hastalıklardan biri tarafından kabızlık olması muhtemeldir.
Köpeklerde kabızlık nasıl?
Köpeklerde kabızlık belirtileri
Köpekler kabız olduğunda, bunu kolayca anlayabilirsiniz, çünkü hareket ve davranış rutinleri değişeceği için ters bir olduğunu anlayabilirsiniz. Özellikle köpeğinizi tuvaletten yapmadığınızı görürseniz, köpeğinizin kabız olma olasılığını düşünebilirsiniz. Diğer kabızlık belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir;
Dışkı, sesler yaparken, dışkı çok sert ve kuru, köpekler sadece sıvıyı veya sıvıyı çıkarabildiklerinde kolayca kaka yapamazlar. Koku ağır olduğu, köpeğin yan pozisyonda oturamaması veya duramaması, anoreksiya, karın veya bağırsak bölgelerindeki ağrı, karın bölgesinde önemli şişlik, dışkıda kan, kranklık, zayıflık olduğu için hemen fark edilebilir.
Ayrıca, köpeğinizde bu semptomlardan birkaçını gördüyseniz, kabızlıktan muzdariptir. Özellikle bir köpek yavrusu varsa, kabızlık belirtilerini görürsünüz ve hala sütle beslenme aşamasındaysanız, su ile seyreltmelisiniz. Yavru köpeğinizi besledikten 15-20 dakika sonra, ellerinizi anüs alanının üst ve üst kısımlarında ısıtmalı ve yumuşak el hareketleri ile masaj yapmalısınız. Bu hareket bağırsakları aktive ettiğinden, dışkılama ihtiyacı gelecek ve bunu kolayca yapmaya yardımcı olacaktır. Her bir köpek yavrusu farklıdır, ancak genel olarak, kabızlık süresi 2-3 gün sürebilir, daha fazla sürerse, veterinere danışmalısınız.
Köpeklerde kabızlık nasıl?
Kabız köpeğinizi veterinere götürdüğünüzde, önce el muayenesi yapılır. Kabızlıkta karın şişmesi ve sertlik görüldüğünden, veteriner bunu fark edecektir ve daha sonra rektal muayeneyi (kalın bağırsağın son kısmı, dışkıların tutulduğu yer) fark edecektir. İç mekanda bir sorun olabileceğinden, ultrason çizilebilir veya daha ayrıntılı olarak incelemek için biyopsi alınarak kabızlık nedeni araştırılır.
Kabızlık sorunu göz önüne alındığında, uygun tedavi uygulanır ve beslenme konusunda düzenlemeler yapmanız gerektiği söylenebilir. Genellikle müshil ilaçlar (dışkıyı uyarmak ve yumuşatmak) kullanılır ve sonuç olarak kabızlık sona erer. Bunun tersi şiddetli kabızlık ise, dışkı müdahalesi ile alınır veya kabızlığa neden olan sorun çalışarak çözülebilir. Köpeğinizdeki kabızlık sorunlarından kaçınmak için bol miktarda su tüketimi, aktivite, hareketlilik ve dengeli diyete dikkat etmelisiniz.
Kabızlık köpeğine zeytinyağı verilebilir mi?
Zeytinyağı bağırsakları aktive etmek için etkilidir. Yetişkin köpeğinize kabızlık ile 1 çay kaşığı zeytinyağı içebilirsiniz.
Köpeklerde kabızlık kaç gün sürer?
Yetişkin köpeklerde kabızlık 4-5 güne kadar sürebilir.
Kabızlık ile köpeğe bitkisel çay verilebilir mi?
Bitkisel çaylar köpeklerin vücudu için ağır olabilir ve durum bozulabilir. Zeytinyağı dışında ek yiyecek verilmemelidir.