Köpeklerdeki hastalıklar ve köpeklerin vücutları epilepsiye neden olabilir. Bazı köpek ırklarında epilepsinin meydana gelmesi muhtemeldir.
Köpeklerde köpeklerde yaşam standardını azaltan bir hastalıktır. Hem köpekler hem de köpek sahipleri için oldukça zordur. Semptomlar görüldüğünde, veteriner hiçbir zaman boşa harcamadan alınmalıdır. Erken tanı, hayat kurtardığı için epilepsinin ilk aşamalarında her zaman hemen kontrol edilmelidir. Peki, epilepsi köpeklerde ne anlama geliyor? Ya da köpek hemen ne yaşıyor? Makalemizdeki en iyi detaylara olan tüm merakı açıkladık.
Köpeklerde epilepsi nedir?
Epilepsinin diğer adı ”” Sara hastalığı olarak adlandırılır. Bazı insanlarda epilepsi krizleri maalesef köpeklerde de ortaya çıkabilir. Kediler bile kedilerde ortaya çıkabilir. Epilepsi adı verilen hastalık aslında beynin neden olduğu bir durumdur. Kendisini nöbet veya kriz olarak ortaya çıkar, köpeklerde farklı semptomlar ortaya çıkabilir.
Kriz ne zaman ve nasıl geleceği bilinmeyeceğinden, onu hiçbir yerde tutabilir. Kriz sırasında kaslardaki gerilim, istemsiz ve aşırı kas hareketleri meydana gelebilir. Köpeklerin yaşam kalitesini azaltan bir hastalık olduğundan, durum veterinere giderek kontrol edilmelidir.
Köpeklerde epilepsi öldürür mü?
Köpeklerde epilepsiye neden olur mu?
Epilepsinin birçok nedeni olduğundan, bu nedenle köpeklerde epilepsinin meydana geldiğini söylemek yanlıştır. Epilepsinin nedeni tahmine dayanıyor olsa da, hala aşağıdaki nedenlerden kaynaklanmaktadır:
Genetik faktörler nedeniyle köpeklerde epilepsi ortaya çıkabilir. Özellikle Beagle, Alman Çoban Köpeği, Golden Retriever, Dachshund (Sos Köpeği), Kaniş (Kan) ve İrlandalı Seker epilepside görülmesi muhtemeldir. Bu köpekler kabul edildiğinde, sınavları kesintiye uğramamalıdır. Gençlik hastalığı, kuduz ve köpeklerde sahte kuduz, kafa travması, beyin tümörleri, beyin ardıçları, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, fungal enfeksiyonu, yeterli oksijen çıkarılması, vitamin eksikliği (özellikle B vitamini), yüksek miktarda tuz alımı, beyin dokularındaki problemler, zehirlenme, zehirlenme kemiği
Epilepsi bu tür nedenlerle köpeklerde görülebilir. Bu noktada, köpek sahipliğinin kolay olmadığını vurgulamak istiyoruz. Köpekleri kucaklamak dünyanın en güzel duygusudur, ancak bakım, sağlık ve yaşam kalitesi için sorumluluk almak gerekir. Zaman harcamak için, gerçekten sorumluluk alabilecek bireylerin zaman kucaklamak yerine köpek almaları gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Epilepsili köpek ne kadar yaşıyor?
Köpeklerde epilepsi semptomları
Köpeklerde epilepsi görüldüğünde, bunu farklı semptomlarla gösterirler. Çoğu köpek sahibi bu semptomları fark eder, ancak normalde epilepsi olduğu akla gelmeyebilir. Köpeklerde epilepsi 3 aşamada kendini gösterir:
İlk aşama
Normal hastalık semptomları ile karıştırılmış köpeklerde epilepsi semptomlarının aşamasıdır. Bu aşamada, köpekler zayıflık, inleme, ani kaçış ve saklanma gibi köpeklerde ortaya çıkar. Bilgili ve dikkatli köpek sahipleri, arkadaşlarının semptomlarını ciddiye alırlar ve veterinere götürürlerse erken tanı için iyi olacaktır. Veteriner, alanında uzman ise epilepsi olabileceğini tahmin edebilir.
İkinci aşama
Epilepsi krizlerindeki arkadaşlarımızın aşamasıdır. Kasların gerilmesi, kasılma, bilinç kaybı, istemsiz refleks hareketleri, tükürük dökme, idrar veya dışkı eksik gibi semptomlar oluşabilir. Sahiplerinden gelen uyarılara, komutlara veya seslere tepki vermeyebilirler. Bu semptomlar en az 1 ila 3-5 dakikaya kadar sürebilir. Köpekler günde birkaç kez kriz olabilir.
Üçüncü aşama
Bazı köpeklerde, fokal nöbetler (kısım nöbetleri) olarak adlandırılan epilepsi meydana gelebilir. Özellikle, körlük veya farklı göz problemleri ortaya çıkabilir. Bu aşamada nöbet sona erdi ve zayıflık kaldı. Maratonu koşuyormuş gibi yoruluyorlar ve hemen kalkmıyorlar. Birçok köpek epilepsi nöbeti yaptıktan birkaç dakika sonra kalkar ve bol su içer. Ayağa kalktıklarında, sanki ne olduğunu söylüyormuş gibi tepkisizmiş gibi bakıyorlar. Ne oldu?
Köpeklerde epilepsi krizi
Epilepsi saat anında köpeklerde ne yapılması gerekiyor?
Köpekler epilepsi krizine sahip oldukları için kendilerinin yarısını kaybederler. Aynı insanlar bunu panik atak sırasında yaşadıkları durum olarak düşünebilirler. Bu arada, zor bir durumdan vazgeçerken anneleri ve babaları olarak yardımcı olmalısınız. Nöbet sırasında köpeklerinize yardımcı olabilirsiniz:
Nöbet sırasında sakinliğinizi korumalısınız ve çok sakin olmalısınız, köpeğinize yumuşak ve sevgi dolu bir tonla köpeğinize motive edici söylemelisiniz, küçük temaslar yapmalısınız, nöbet sırasında başın veya diğer öğeleri önlemek için başın altına yumuşak bir yastık yerleştirmelisiniz, nöbetin başlayacağı anı bilemezsiniz, ancak köpeğinizi veya yumuşak bir şekilde korumalısınız. Basmayın. Sadece hasarın gelmesini önlemeli ve iletişim kurmaya çalışmalı, pençeleri kriz anında koşuyormuş gibi hızlıca sallamalı, başlarını yukarı ve aşağı vurun. Bunun normal bir durum olduğunu anlamanız gerektiğini bilmelisiniz, arkadaşınızın nefes alması epilepsi nöbeti sırasında yeterince zor olabilir veya nefes alabilirsiniz. Bunun için temiz bir havlu veya bebek bezi bir ruloya sıkabilir ve köpeğinizin dişleri arasında sıkabilirsiniz. Bu şekilde, solunum gevşer ve şiddetli kasılmalardan korunur, eğer evde başka bir yaratık varsa, nöbet sırasında odadan çıkarılmalıdır, nöbet sırasında asla su veya yiyecek verilmemeli, eğer etrafında yoğun bir ses varsa, hemen kapatılmalı, eğer epilepsi vigil, 5 dakika veya daha fazla sürerse, durum veteriner için çağrılmalıdır.
Köpeğinizin epilepsisi olduğundan, 7/24 veterinerinize ulaşma şansınız olmalı. Nöbetin geleceği net olmadığında, beklenmedik semptomlar, nöbet süresinin uzatılması veya nöbet sonrası durumlar için iletişim kurmalısınız. Köpeğinizin nöbeti bittikten sonra, sakin bir tonda konuşulmalı ve kafayı okşamak gerekir. Yeni bir kriz deneyimlenebileceğinden, ayrılmamalı ve yorulmayan küçük faaliyetler yapılmalıdır.
Köpeklerde epilepsi tedavisi
Köpeklerde epilepsi semptomları görülürse, veteriner hiçbir zaman boşa harcamadan alınmalıdır. Fizik muayeneden sonra kafatasını ve beyni görmek için birkaç muayene yapılmalıdır. Köpeklerde epilepsi diğer hastalıklar için olduğu için, sorunun ana kaynağını bulmak kesinlikle gereklidir. Epilepsi tanısı muayeneden sonra belirlenirse, uygun antiepileptik (nöbetleri önlemek veya kontrol etmek için kullanılan ilaçlar) verilir.
İlaç tedavisine ek olarak vitamin desteği verilmelidir. Köpekler ekstra stres almamalıdır çünkü epilepsi gibi çok zor bir hastalıkla uğraşırlar. Stresden uzak bir hayat sunulmalı ve her şey istedikleri gibi olmalıdır. Egzersizler, oyunlar, çok kısa yürüyüşler, aktiviteler vb. Psikoloji bunu yaparak iyi tutulmalıdır. Epilepsi köpeklere tamamen geçemez, ancak büyük ölçüde kontrol edilebilir.
Köpeklerde epilepsi öldürür mü?
Epilepsi öldürmeyebilir, ancak tedavi sorunun ana kaynağına uygulanmazsa, yaşamları tehlikede olabilir.
Epilepsili köpekler ne kadar yaşar?
Bunun belli bir yaşı yok. Köpeklerin sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir.
Her köpek epilepsi mi oluyor?
Hayır, hayır. Bazı hastalıkları ve genetik faktörleri olan köpeklerin epilepside ortaya çıkması muhtemeldir.
Epilepsi tamamen köpeklerde mi?
Ana epilepsi kaynağına bağlı olarak değişebilir. Genellikle epilepsi yüksek oranlarda kontrol edilebilir.