Zehir farelerden kurtulmak için kullanılsa da, köpeklerin bu zehirleri yeme olasılığını düşünmek gerekir. Fare zehirleri köpeklere zarar verir.
Evlerimizdeki veya sokaklarımızdaki köpekleri kendi çocuklarımız kadar seviyoruz. Onlara gelmemeye dikkat ediyoruz ve en ufak bir olumsuzlukta tedavi yöntemlerini aramak için harekete geçiyoruz. Köpekler çok akıllı hayvanlar olduğundan, sahiplerinin hareketlerini takip ederler ve empati becerilerini kullanarak duygularını hemen anlayabilirler.
Köpekler, zaman zaman sahiplerinin eylemlerini bilmeseler bile saat veya gün kavramlarını bilmiyorlar ve unutsalar bile hatırlatmanın bir yolunu buluyorlar. Hayatımızda yoldaşlık yapan köpeklerin sağlığını önemsemeliyiz ve attığımız her adımın arkasını düşünerek hareket etmeliyiz. Özellikle mahallelerde, dükkanlarda, kapıların önünde, dairelerde veya evin belirli noktalarına giren farelerde panik atmosfer yaratıyorlar çünkü herkesi korkutuyorlar.
Fareler kaybolmak için kurulduğunda, fare zehiri veya toksik bitkisel tuzaklar kurulduğunda, fareler genellikle ölüdürler ya da hayatta olurlar. Fareleri öldürmeyi amaçlamasına rağmen, köpekler bu tuzakları yiyebilirler çünkü yiyecek düşündüklerini düşünüyorlar. Peki ya köpekler fare zehiri yerse? Yoksa fare zehirini yedikten sonra mı ölürler? Makalemizde açıkladık.
Fare zehirli köpeklere zarar verir mi?
Fare zehirlerinin üretim amacı, kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. İçindeki yüksek maddeler sayesinde, kanın kılcal damarlarda hızla hareket etmesini sağlar. Fareler, zehir yediklerinde işlevlerini yerine getirmez ve kısa sürede ölmelerine izin verir. Fareler çok akıllıysa, daha önce daha önce yerleştirilen zehirlerin kokusunu almışlarsa zehir olduğunu anlayacaklardır.
Aksine, köpekler belirli bölgelere yerleştirilen fare zehirlerini gördüğünde, zehiri yiyebilirler. “Köpekler bunun zehir olduğunu anlamıyor mu?” Eğer sorarsanız; Her köpek anlamayabilir, çünkü bazı kötü kalpli insanlar, mahalledeki köpekleri zehirlemek için tavuklara veya yemeklere fare zehiri koyarak onları yemelerini sağlar.
Fare zehirli köpeklere zarar verir mi?
Köpekler, yiyeceklerde bir fare zehiri olduğunu, yiyerek öldüğünü veya nadiren erken tedaviye alınmış olsalar bile felç olabileceğini anlamıyorlar. Piyasada birçok fare zehiri olduğundan, köpekler üzerindeki etkiler çok farklı olacaktır;
Antikoagülanlar: Fare zehirleri arasında en yaygın olarak kullanılan maddelerdir ve köpekler tarafından yaygın olarak tüketilir. Kanı takar ve iç kanamaya neden olur. Köpekler bu zehri yedikten 2-7 gün sonra belirgindir. Kolekalsiferol: Zehir çıkarıldıktan sonra, zehir çıkarıldıktan sonra daha fazla mineral üretir ve bu, geç fark edildiğinde böbrek yetmezliğine, kalp sorunlarına veya ölüme neden olur. Semptomlar yaklaşık 1-2 saat görülür. Bu, vücuttaki herhangi bir organı etkiler, ancak çoğunlukla merkezi organları (omurga, kalp, sinir, kalp) nötralize eder. Köpekler büyük miktarda zehir aldıklarında çok hızlı bir şekilde ölüme neden olabilir.
Köpekler bu fare çeşitlerini ne kadar yedikleri çok önemlidir. Farelerle başınız belada bulunuyorsanız, köpeklerin zehirlere girmesini kesinlikle engellemelisiniz. Engelleme şansınız yoksa, fare zehirleriyle uğraşmadan köpeklerin sağlığı için uzman püskürtme şirketlerinden yardım almalısınız.
Ya köpek fare zehiri yerse?
Birçok fare zehiri çeşidi olduğundan, fare kek, sıvı, katı, hap, jel veya alçı şeklinde boncuk gibi sert şekiller vardır. Zehirler, farelerin boyutuna veya türlerine göre kullanılır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bu zehirler, ölümcül veya yaşamı tehdit eden çünkü en ufak bir miktar yiyor olsalar bile görülebilir;
Kan kusması, burun kanaması, idrarda kan veya dışkılar, kan birikimi, uyuşukluk, ses çıkarma, baygın olarak hareket etmeyen, anoreksiya ve kusma hemen kusma nedeniyle akciğerlerde nefes almanın zorluğu.
Farelerden kurtulmak için zehirleri koyduğunuz için, bir süre sonra yenildiklerini göreceksiniz. Farenin yediğini düşünebilirsiniz, ancak her zaman köpeklerin olasılığını düşünmelisiniz. Köpeğinizi bir fare zehiri yerken görürseniz, kusma gibi müdahaleler olmadan derhal veterinere götürmelisiniz. Çok geçse, iç organların işlevi yavaşlar ve ölümcül sonuçlar yaşayabilirsiniz.