dantel modelleri

Kedilerden Parazit Bulaşır mı? İnsana Bulaşan Parazitler

Bazı kedilerde meydana gelen iç ve dış parazitler, dikkat etmediğinde insanlara geçebilir. Kedilerin dışkılarına özellikle dikkat edilmelidir.

Hepimiz kedileri o kadar çok seviyoruz ki, en ufak bir değişikliği gözlemlediğimizde endişeliyiz çünkü sağlıklarını ve barışlarını önemsiyoruz. İyi ve uzun bir süre bizimle birlikte olmak için en iyi veteriner hekimlerden yardım alıyoruz ve hatta tüm hayatımızı onlara adadık. Sadece ev kedileri için geçerli değil, aynı zamanda sokak kedilerine de çok düşkünüz ve zorlu yaşam koşullarına maruz kaldıkları için ekstra ilgi gösteriyoruz.

Özellikle, bazı mikroplar alabilirler, çünkü sokak kedilerinin nerede dolaştığını veya hangi hayvanlarla temas ettiklerini bilmiyoruz. Kediler çöpün etrafında dolaşmayı sevdiklerinde, bozuk yemekler, zehirli yiyecekler veya çiğ et tüketirler, kısa sürede vücutlarında iç veya dış parazitler alırlar. Böyle bir durum olmasa bile, bazı sokak kedilerinin keneler, pire veya böcek zararlıları vardır, çünkü tedavi edilme şansları yoktur ve yavaş yavaş tüm vücutlarını kaplarlar.

Bazı insanlar evcil hayvanlarına bağlı ve dışarı çıkıyor, bu kedinin hareket etmesi iyi bir şey, ancak beklenmedik yerlerden bile, parazitik çeşitleri bedenlerine alabilirler. Bu tür olumsuz durumlardan kaçınmak için, yerli kediyi tek başına serbest bırakmamalı veya güvenli yerlerde dolaşmamalıdır. Kedi severlerin en meraklı konularından biri, kediden insanlara geçen parazitler ve semptomlardır. Hem kendinizi hem de arkadaşınızı korumak için iç dış parazit aşısına sahip olmalısınız.

1. Toxoplasma

“Gondii olarak da bilinen Toxoplasma, aslında tek hücreli bir mikrop. Toksoplazma belirtileri çiğ veya düşük pişmiş et ürünleri yiyen kedilerde görülür. Bu hücreler görünmek için çok küçük olduğundan, kedilerin dışkılarında bile görülmezler. Hemen fark edilebilir, çünkü dışkıların renk değişimi ve tutarlılığı, bu mikropu vücuda alan kedilerin dışkısında çok sulu veya yumuşaktır.

Kediniz çiğ veya düşük pişmiş ürünler yemiyorsa ve bilinmeyen kedilerle iletişime geçmiyorsa, korkmanıza gerek yoktur. Aksine, kedinizi serbest bırakırsanız, kuşları, fareleri avlarsanız ve çiğ ürünler yemenize izin verirseniz, kesinlikle dışkıya dikkat etmelisiniz. Kedilerden insanlara geçmesi muhtemel toksoplazm hücreleri, doğrudan insanlara geçmeseler bile dışkı teması ile bulaşır. Toksoplazma olan kişilerde aşağıdaki semptomlar görülebilir;

Lenf düğümlerinde veya düğümlerde suçlama, kas ağrısı, yorgunluk, zayıflık, olası göz ve cilt enfeksiyonları.

Kedinizin dışkılarını temizlemeden önce, eldivenleri çıkararak ve eldiveni hemen temizleyerek ellerinizi sabunla yıkamalısınız. Bu semptomları kendiniz görürseniz, derhal bir doktora danışmalı ve birkaç testten geçmelisiniz. Bu olumsuz durumlardan kaçınmak için, kedinizi serbest bırakmamaya ve ham ürünlerden uzak tutmamaya dikkat etmelisiniz.

Kedilerdeki iç parazit insanları enfekte ediyor mu?Kedilerdeki iç parazit insanları enfekte ediyor mu?

2.

Kedilerdeki en yaygın parazitlerden biri çırpılmış kurtlardır. Mikroskop altında incelendiğinde, akrepler gibi ağızlarda akrep gibi uzun kuyruklar ve kancalar vardır. Yetişkin kurtlar kalın bağırsakta yaşarken, yeni yetiştiriciler ince bağırsakta yaşıyor.

Bağırsak duvarına yapışırlar ve geçerek kan ve dokularla beslenirler. Kafa parçalarını bağırsak alanlarına yerleştirir ve bağırsaklara ciddi hasara neden olurlar. Kumper Wolves, kedilerin dışkılarından insanlara geçebilir ve kendilerini aşağıdaki semptomlarla gösterebilir;

Ağrı, ishal, zayıflık, kan değerlerinde azalma, dışkıda kan (çok nadir)

Son zamanlarda kaçınılmaz olarak kedinizin dışkılarına başvurduysanız ve aynı semptomları kendiniz gördüyseniz, mikrobiyologu görmelisiniz. Çok geç kalırsa, Whip kurtları üremeye devam eder ve tedavi süreci daha zor olabilir.

3. Şerit Kurtlar (tepewar)

Tapasların kedilere kontaminasyon çeşidi vardır. Bazı tenyalar pirelerden kedilere geçerken; Bazıları fare, tavşan gibi kemirgen hayvanların bağırsaklarında bulunur. Kediler bu enfekte olmuş hayvanları yemeye veya dışkılarına başvurmaya çalışırlarsa, muhtemelen bulaşırlar. En iyi koruma yöntemi, kedinizin diğer hayvanlarla temas etmemesini sağlamaktır.

Şerit kurtları 50 cm’ye kadar büyür ve hatta kedilerin kusma veya dışkısında yeni üreme bile görülebilir. Kedinizin anüsünde tape yumurtalarıyla karşılaşabilirsiniz veya dışkı incelediğinizde, küçük pirinç tanelerinin hareketli tutaalarını görebilirsiniz. Kediniz sık sık kusmaya başladığında, şeritler gibi uzun kurtlar veya kurtlar da görülebilir. İnsanlara aktarılabilen tekler kendilerini aşağıdaki gibi gösterir;

Beyaz ve dışkı, ateş, karın ağrısı, bağırsak yolu, midede hazımsızlık arzusu veya kusma arzusu.

Son zamanlarda, kedinizin dışkısında veya kusmuklarında hareketli tapasları gördüyseniz ve temasa geçtiyseniz, bu semptomları kendiniz görebileceksiniz. Gün boyunca ve en yakın hastaneye kedinizi veterinere götürmenin doğru yolu olacaktır. Veterinere gitme fırsatınız yoksa, kedi iç parazit için doğal yöntemler de uygulayabilirsiniz.

4. Yuvarlak solucanlar

Kedilerdeki bu en yaygın parazitler “Toxocara CATI ve Toxocara Leonin” olarak ikiye ayrılmıştır. Anne kedi bir şekilde bağırsaklarda, bağırsaklarda yuvarlak bir solucan olan kemirgen veya dışkılarıyla temas ederse, hem kendi bedenini hem de yavrularını bulaşır. Kedilerin bedenlerine giren yuvarlak solucanlar uzundur, ancak bir dairenin şekline kolayca girebilirler.

Kedilerin bağırsaklarına sadık kalırlar ve kanlarını emerek çoğalmaya başlarlar ve görünür oldukları için bile kedilerin dışkılarını fark edebilirsiniz. Larvalarda toprağa düştüklerinde, yuvarlak kurt solucanlarını tekrar yaşamaya başlarlar. Kediler kedilerin dışkısı ile temas etmemeli ve temizlendiklerinde eller bol su ile yıkanmalıdır. İnsanlara geçtiğinde, aşağıdaki semptomlar görülür;

Dışkıda solma, karın veya bağırsak bölgesinin ağrısı, kilo kaybı, kusma, ishal.

Kedinizin dışkısında bir solucan gördüğünüzde, bir refleks olarak dokunduğunuzda bile, elinizi ağzınıza almadan ve bir doktora görünmeden hemen yıkamalısınız. Yuvarlak solucanlar kolayca üreyebileceğinden, bu sorunu köklü çözmek ve yaşam tarzınızı değiştirmek için kedinizi veterinere götürmelisiniz.

Yorum yapın