Anemi kedilerde yaygındır. Sağlıkları için aneminin nedeni bulunmalı ve tedavi mümkün olan en kısa sürede başlatılmalıdır.
Kedileri biliyorsunuz, onlar her zaman çılgın ve enerjiler. Evin sevinci oldukları için aile üyelerinin yüzlerini güldürüyor ve barış ediyorlar. Kedi sahipleri arkadaşlarını bir hayvan olarak değil, kendi çocukları olarak görürler. Kedileri hastalandığında, o kadar üzülüyorlar ki onlar için hayatlarını vermek istiyorlar.
Kedilerin her zaman hasta olabileceğini düşünerek önceden bilgiye sahip olmak gerekir. En azından hastalıkları ve tedavi yöntemleri bilinmelidir. Örneğin, kedilerdeki ortak bozukluklardan biri anemidir. Basit bir şey gibi görünse de, aslında hayati bir durumdur.
Kedilerde anemi nedir?
Kedilerde anemi olarak bilinen durumun adı anemidir. Bilinenin aksine, anemi bir hastalık değil, sadece vücuttaki değişikliktir. Bu değişiklik kediyi olumsuz etkiler, ancak tedavi ile bir durumdur. Anemiyi kısa bir şekilde dahil etmek gerekiyorsa, kandaki kan hücrelerinde yokluğu veya azalmadır.
Kanın aslında vücudun temeli ve enerjisi olduğu bilinmelidir. Kedinin vücudunda yeterli kırmızı han hücresi yoksa, oksijen ve beslenme değerleri vücuttaki hücrelere taşınmaz. Zaman içinde var olan kan hücreleri azalacağından, kedinin vücut direnci azalır ve anemi meydana gelir.
Kedilerde Anemi
Anemi, rejeneratif olmayan ve rejeneratif olarak 2’ye ayrılır. Regeneratif olmayan: Kemik iliği kırmızı kan hücrelerini arttıramaz. Rejeneratif, kemik iliğinin tam tersidir Kırmızı kan hücrelerini arttırır ve vücuttaki azalmış hücrelerin yerini alır. Başka bir deyişle, kedi kanama olduğunda, vücuttaki azalan kan hücreleri çok kısa sürede iyileşir. Sonuç olarak, kedi kanamadan muzdarip olsa bile, vücutta kalıcı bir anemi yoktur.
Kedilerde anemi belirtileri
Kedilerde anemi meydana geldiğinde bunu fark etmek imkansızdır. Kedi sahiplerinin zihinleri, “Acaba hastalanıyor mu, bir yer ağrısı mı, enfeksiyon?” gibi sorular. Aslında, kedi çok sağlıklı olsa bile, en ufak bir anemi vücut sistemini bozabilir. Kedilerdeki anemi belirtilerini aşağıdaki gibi açıklayabiliriz:
Zayıflık, anoreksi, hızlı kalp atışı, her zamankinden daha fazla uyku, nefes alırken zorluk, hızlı nefes alma, oyuncaklara veya etrafta kayıtsızlık, depresyon, genel soluk, ateş, diş etleri, pençeler, burun, göz kapakları ve göz beyazlığı gibi görünüyor.
semptomlar ortaya çıkabilir. Bağırsak ve midede anemi meydana gelirse, dışkıda siyahlık da görülebilir. Aynı şekilde, idrarın rengi kırmızı kan kaybı hücresinin yok edilmesini gösterir. Kedi birkaç gündür böyle olsaydı, herhangi bir zaman israf etmeden veterinere götürülmelidir.
Kedilerde anemi belirtileri
Kedilerde anemiye ne sebep olur?
Kedilerde birçok anemi nedeni vardır. Bu durumu bir nedene bağlamak yanlış olacağı için diğer olasılıklar kapsamlı bir şekilde araştırılmalıdır. Aneminin tüm nedenlerinin temeli 3 grupta toplanır:
Kırmızı kan hücresi kaybı
Trafik kazası, yükseklik veya iç kanama gibi travmatik durumlarda kediler çok fazla kan kaybeder. Özellikle kızartma kedileri pire veya dış parazitler oluşturduğunda, beslemek için çok fazla kan emerler. Vücut bu kan açığını kapatmak için çok uğraşsa da, sonuç olarak yoğun hücre kaybı meydana gelir.
Kedilerin sindirim sisteminde inflamasyon veya ülser ortaya çıktığında, bağırsak ve mide bölgelerinde kanama meydana gelebilir. Bunlar ciddi nedenler olduğundan, kedilerin kan hücresi sayısı azalır ve anemi meydana gelir. Vücut kanın azaldığını fark ettiğinde, kemik iliği özel bir kan hücresi oluşturur ve onu tüm vücuda bırakır. Özellikle travma veya ciddi parazitik vakalarda, bu özel hücrelerin sayısının yüksek olduğu görülmektedir.
Kansız bir kedi nasıl beslenir?
Kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi
Kırmızı kan hücreleri vücutta 80 gün boyunca dolaşır ve daha sonra sallanır. Bunun yerine, kemik iliğinde üretilen yeni kan hücreleri dolaşıma girer. Her şey yolunda gittiğinde bir hastalık ortaya çıktığında, sağlıklı kırmızı kan hücreleri hasar görür ve bir şekilde vücudu terk etmek zorundadır.
Vücut tekrar üretilmediğinden, anemi meydana gelir. Bu arada, tam olarak kırmızı kan hücrelerinin yıkılması görülür. Pire veya kene vücuda girdiğinde, bir salgı üretir ve kırmızı kan hücrelerine ciddi şekilde zarar verirler. Aslında, amaçları kan hücrelerinden başlayarak kedinin vücudunu çökmektir.
Yeni üretilen kırmızı kan hücreleri vücuda uyum sağlamaya çalışırken, bağışıklık sistemini kabul etmezler ve savaşmaya başlarlar. Bunun ana nedenleri kanser, Felv ve FIP gibi ciddi hastalıklardır. Ekstra anemi, kedinin vücuduna zarar vermesi yeterli değil gibi ortaya çıkar.
Kırmızı kan hücrelerinin üretilmemesi
Vücutta yeterli kırmızı kan hücresi üretmek için eritropoitein hormonu salgılanmalıdır. Bazı kedilerde, bu hormon yeterince salgılanmayabilir. Özellikle anemiye neden olan organlar böbreklerdir. Böbrek hastalıkları yaşlı kedilerde daha fazla görüldüğünden, böbrek hücreleri görevlerini yerine getiremez. Anemi meydana gelir, çünkü kırmızı kan hücreleri otomatik olarak azaltılır.
Ek olarak, kırmızı kan hücrelerinin sağlıklı ameliyat için vitamin ihtiyacına ihtiyacı vardır. Kedinin vücudunda vitamin eksikliği varsa, kan hücreleri çoğalmaz ve anemi salınır. Kan hücrelerini çoğaltmak için B ve D vitaminlerine ihtiyaç vardır. Özellikle, B ve D vitamini içeren gıdalar kullanarak hücrelerin çarpılmasına yardımcı olmalıdır.
Kedilerde anemi tedavisi
Kedilerde anemi tedavisi
Kedilerde anemi olup olmadığı veya öğrenmenin doğru yolu kan testidir. Kan çıkarıldıktan sonra, kedideki toplam kanın ne kadarının kırmızı kan hücreleri olduğu belirlenir. Veteriner uygun görürse, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri de inceleyebilir.
Aneminin kesin nedenini bulmak, kedideki parazitler, keneler ve pire gibi hastalıkların varlığına bakarak kontrol edilmelidir. Eritropoietin hormonu sekresyonu böbreğe bakılarak iyice incelenmelidir. Sonuç olarak, anemiye neden olan bir rahatsızlık olduğunda, aneminin ne kadar ciddi olduğu kontrol edilir.
Yoğun anemi varsa, kayıp kırmızı kan hücrelerinin yerini almak için kan nakli yapılmalıdır. Kan dönüşüm süreci önemli olduğundan, alıcı ve bağışçının değerlerine dikkat edilmelidir. Basit bir anemi varsa, ilaç veya enjeksiyon tedavileri uygulanır.
Kansız bir kedi nasıl beslenir?
Kedide anemi görüldüğünde tıbbi tedavi kesinlikle uygulanır. Ek olarak, anemi için iyilik yolları uygulamak bir tedavi olarak kabul edilir. Kansız bir kedinin çok iyi beslenmesi ve vitamin alması gerekir. Her şeyden önce, kullandığı yiyecekler ödenmelidir, eğer değiştirilecekse, B ve D vitaminlerini içeren gıda tercih edilmelidir.
Kedinin anemi için iyi olması ve bağışıklık sistemini güçlendirmesi çok önemlidir. B12 ve demir içeren vitaminler yiyecek veya suya eklenebilir. Kedi sadece hayatı boyunca yiyecek ve su ile beslenmeyeceğinden, diğer besinleri tüketmelidir. Örneğin, haşlanmış patates, havuç, taze fasulye, brokoli, kabak ve pırasa sebze yiyebilir. Ayrıca elma, muz, armut, yaban mersini ve kızılcık tüketebilirler.
Bol miktarda vitamin olduğundan, vücutlarındaki eksik vitaminleri tamamladılar ve kan hücreleri artar. Buna ek olarak, pişmiş karaciğer, köfte, et ve haşlanmış tavuk yiyebilirler. Haftada 1-2 kez gıda dışındaki besin maddelerini beslemeye özen gösterilmelidir. Miktarın yaklaşık 1 çay plakası olması sağlanmalıdır.