dantel modelleri

Kedilerde Kalp Hastalıkları ve Belirtileri

Kedilerde birçok kalp hastalığı ortaya çıkabilir. Bazı hastalıklar genetiktir ve bazıları da sonraki bozukluklar ortaya çıkabilir.

Kediler yaramaz ve yaramaz olmasına rağmen, dünyanın en tatlı hayvanlarından biridir. Karakterler birbirinden farklıdır, ancak hepsinin ortak özellikleri vardır. Örneğin, bunlardan biri yabancı olmaları ve başlarına üflerken hareket etmeleridir. Günlük rutinlerdeki eylemlerini yerine getirmediğimizde ve davranışlarında bir fark görmediğimizde, bir sorun yaşadıklarını biliyoruz.

Özellikle sahip olduğunuz kediniz genetik bir rahatsızlıksa, dikenlerde olduğunuzu hissediyorsunuz. Genetik bozukluklar kendilerini sürekli olarak farklı semptomlarla gösterir, kediler çok etkilenir. Özellikle kedilerde kalp hastalıkları görüldüğünde, hayatları zorlaşır ve vücut sistemleri normal kedilerden farklı çalışır.

Kalpteki rahatsızlık, belirli nedenlerle kedilerde kalp krizi riskine yol açabilir ve ölümcül sorunlarla karşılaşabilir. Onları korumak için veteriner kontrollerinizi zamanında almalısınız. Peki, kedilerdeki kalp hastalıkları nelerdir? Veya hangi tedavi yöntemleri kullanılır? Makalemizde açıklayıcı bir şekilde belirttik.

İlgili Makale: Kedilerin Kalbi Nerede?

Kedilerde kalp hastalığı belirtileriKedilerde kalp hastalığı belirtileri

Kedilerde kardiyomiyopati

Bazı kedilerde görülen bu rahatsızlığın Türkiye anlamı “kalp kas bozuklukları” anlamına gelir. Kalpteki kaslar çeşitli nedenlerle hasar görebilir ve farklı sorunlara neden olabilir. Kalp kardiyomiyopatisi kendi içinde çeşitli tiplere ayrılır;

Hipertrorm kardiyopi

Kedilerde sık görülebilen hipertrofik kardiyomiyopatiye kalp kas duvarının kalınlaşması ve kasların ani zayıflaması denir. Kalp kasları kalınlaştığında, kanın kalbe oranı önemli ölçüde azalır ve kalp kaslarının zayıflaması nedeniyle kalp yeterli kan pompalayamaz. Kalp kan üretmediğinden, solunum yavaşlar ve kalp meydana geleceğinden, kedilerde kalp krizi veya kardiyovasküler problemler ortaya çıkabilir.

Kalp hastalığı her kedi cinsinde görülebilir, ancak İngiliz Shorthair, Ana Coon, İranlı kedi ve Sfenks kedilerin ırklarında hipertrofik kardiyomiyopatinin nedeni daha fazla bulunmuştur. Bu kedilerden biri sahip olduğunda, düzenli aralıklarla kalp muayenesi gerekir.

Kardiyomiyopati dilate

“Kedilerde Kalp Büyüyen” sorununu duymuş olmalısınız. Kedilerin kalp kaslarının incelmesi sonucunda, kalbin hacmi daha fazla genişler (büyür) ve kalp kaslarının görevini yerine getirmez.

Bunu daha iyi anlamak için bunu böyle düşünebilirsiniz; Vücuttaki yararlı yağların bile hızla azaldığını ve normal ağırlığı olan bir kişinin sonucu olarak vücudun zayıfladığını düşünün. Sonuç olarak, birçok hastalık meydana gelir ve kişinin sağlık durumu da etkilenir. Aynı şey kediler için de geçerlidir, kalp kasları inceltildiğinde yeterince kan pompalamadığı için kalp hacmi büyür ve vücut sistemini etkiler.

Kedilerde Kalp BüyütmeKedilerde Kalp Büyütme

Kısıtlayıcı kardiya

Kalbin kalbini pompalamak için kalp boşlukları normal olarak rahatlamalıdır. Kısıtlayıcı kardiyomiyopati problemi, kalp duvarının sertleşmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkar ve yeterince rahatlayamaz. Kan pompalarken kalbin büzülmesi ne kadar önemli olursa, kasılmadan sonra o kadar rahat olur.

Kalp kan ürettiğinde, kalp duvarında veya kasılma ve gevşeme konusunda herhangi bir sorun vardır, bahsettiğimiz hastalık sayesinde kalp yeterince kan pompalamaz ve genellikle kalpte baskı yapamaz. Bu sorun genellikle doğumdan itibaren gerçekleşse de, daha sonra da ortaya çıkabilir.

Kedilerde Kalp Çalıştı

Tıp dilinde, “dirofilari immitis, ancak anladığımız dilde,“ parazitlerin kalbe yerleşmesi ”anlamına gelir. Kedinin vücudundaki larvalar kısa bir süre içinde olgun parazitlere ulaşarak kalpte ve yakındaki bölgelerde bulunur.

Sivrisinekler kalp kurdu taşıyan hayvandan kan emdiğinde, mevcut larvaları alırlar ve diğer sağlıklı hayvana serbest bırakmalarına neden olurlar. Tanı aşaması sırasında kalpteki parazitlerin büyüklüğü çok büyükse, cerrahi prosedürle alınırlar. Eğer küçük veya normal boyutlarında, kardiyovasküler ilaçlar vb. Tedaviler sayesinde parazitlerden kurtulmak mümkündür.

Kedilerde Kalp ÇalıştıKedilerde Kalp Çalıştı

Kedilerde kalp yetmezliği

Yetişkin veya yavru kedilerin neden olduğu kalp yetmezliği kendi kendine var olan bir hastalık değildir; Yukarıda belirtilen kalp problemlerinin bir belirtisidir. Kalbi zorlamak, hasar, görevlerini yerine getirmez, kalp kaslarının inceltilmesi/kalınlaşması vb. Kalp yetmezliği gibi sorunlar nedeniyle ortaya çıkabilir.

Bir kedide kardiyomiyopati fark ettiğinizde, kalp yetmezliğinin de meydana gelebileceğini bilmelisiniz. Yukarıda belirtilen tüm kardiyomiyopati türleri ve kalp yetmezliğinin sonucu görülebilir;

Eskisinden daha fazla zayıflık, önemli kısıtlama, nefes darlığı, nefes alırken hırıltı veya nefes alma, sanki çok yorgun, şiddetli öksürük, kalp ritmi ve bozuklukta artış, iştah kaybı gibi dururken çok yorgun nefes alıyormuş gibi.

Bununla, bazı kedilerin kalbinde hızlı veya düzensiz çekimler fark edilebilir. Normalde kedilerin hızlı ateşleme probleminin göründüğü birkaç dakika içinde normale dönmesi beklenmektedir. Kalp atış hızı çok yüksekse ve uzun süre iyileşmezse, kalbinizle ilgili bir sorun var.

Kedinizdeki bu semptomları fark ederseniz, kedinizi birkaç saat gözlemledikten hemen sonra durumu veterinine söyleyerek kliniğe gitmelisiniz. Kalp hastalıklarında erken tanının önemi büyük önem taşımaktadır, çünkü kediyi ölümcül durumlardan kurtarır ve hayata geri dönmede etkilidir.

Kedilerde Kalp Hastalığı Tedavisi

Kedinizin kalp hastalıkları varsa, bunun konjenital mi yoksa sonraki bir rahatsızlık mı olduğu araştırılmalıdır. EKG (elektrokardiyografi) daha sonra kediye çekilir ve ayrıca kan testi yapılır. Sonuçlara göre, kalpte hangi tür kardiyomiyopati bulunur. Cerrahi müdahale veya ilacın uygun olduğu rahatsızlığa göre tartışılmaktadır.

Kedilerin kalp hastalıklarının tedavisinden sonra, tam iyileşme oranı asla %100 değildir. En uygun tedavi, kalbi tekrar tutmak, mevcut rahatsızlığı kontrol altında tutmak ve kedinin geri kalanında daha rahat bir yaşam sürdürmek için uygulanır. Buna ek olarak, kedinizin beslenmesi, stresden uzak durması, zorlayıcı hareketler yapmadığı vb. Dikkat etmelisin.

Yorum yapın