dantel modelleri

Kedilerde Burun Yarası ve Tedavisi

Burun yarası kedilerde basit veya normal bir durum gibi görünse de, aslında ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Kedilerde burun yarası çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Örneğin, kedilerin burunları çok hassas olduğundan, etraflarındaki nesnelerin veya yüzeylerin sürtünmesi bu yaralanmalara neden olabilir. Bu sürtünme burun bölgesinde tahriş veya yaralanmaya neden olabilir.

Başka bir neden enfeksiyon olabilir. Kedilerin burun delikleri hava yolu enfeksiyonlarına veya diğer bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalabilir. Bu enfeksiyonlar da burun yaralarına neden olabilir. Nazal yaralara neden olan başka koşullar ve hastalıklar da vardır.

Calicivirus enfeksiyonu

Calisivirüs enfeksiyonu meydana geldiğinde ağız ve burun kenarlarında kediler ortaya çıkar. Bu yaralar genellikle açık olduğundan, daha fazla mikrop kapanır ve enfeksiyon ilerler. Calisivirüs bulaşıcı bir bozukluk olduğundan, mikroplar her seferinde kedilerin hapşırma veya tükürük aktığı ve diğer kediler kalikivirüste görülebildiğinde kontamine olur.

Bu virüs çeşidi çoğunlukla sokak kedilerinde meydana geldiğinden, daha hassas olmalıyız. Dışarıdaki burun bölgesinde yaralar ve yoğun tutarlılık burun deşarjı görürseniz, herhangi bir zaman boşa harcamadan veterinere götürmelisiniz. Fırsatınız yoksa, içinde bulunduğunuz şehir belediyesini arayarak yardım isteyebilirsiniz. Calicivirus ölümcül olduğundan, antibiyotik tedavisine hemen başlatılmalıdır.

Kedi burun yarasıKedi burun yarası

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Sonuç olarak, burun ve kenarlarda yaralar meydana gelebilir. Kediniz soğuksa, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı varsa, bahsettiğimiz nedenlerden dolayı burnunuzdaki yaralar için çok normaldir. Kedinizin burun deşarjı ve tıkanıklığı geçtiğinde, yaralar da kendi kendine geçecektir.

Kediler insanlar ve hasta gibi soğuk olabilir. En basit soğuk algınlığını elde ettiklerinde, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, nefes alamama gibi sorunlar yaşarlar. Bu durumdan rahatsız oldukları için, sürekli olarak burunlarını yalarlar ve kendilerini burnun içini rahatlatmaya zorlarlar. Hatta pençelerini ve pençelerini kullanarak burunlarını çizebilirler.

Parazit yapmak

Kedilerin burunlarının en belirgin nedenlerinden biri dış parazittir. Özellikle sokak kedileri günlük çöp kutularında ve kirli alanlarda zaman geçirir. Ayrıca enfekte hayvanlarla da temas edebilirler. Bu nedenlerden dolayı, vücutlarında dış parazitler ortaya çıkabilir. Parazitler görünmek için çok küçüktür ve bir mikroskop yardımıyla görülebilir.

Bu parazitler kedilerin bedenlerinde cirit yapmayı ve ısırarak cildini beslemeyi sever. Bir süre sonra bedenlerini yakalarlar ve ölüm tehlikesine neden olurlar. Parazit tipleri, kedilerin kedilerinin burunlarında meydana geldiğinde ortaya çıkabilir. Kedilerin iç ve dış parazit aşılarının, özellikle burunda, yara oluşumundan önlenebilir.

Bormu TutBormu Tut

Mantar

Kedilerdeki mantarlar yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. O kadar sinir bozucu ki, kolayca geçmiyor ve geçtiğini söylediğinizde tekrar ortaya çıkabilir. Kedilerin mantar oluşumu için birçok nedeni vardır, ancak en belirgin kedi mikropları kapmaktır ve bağışıklık sistemi zayıftır. Mantar genellikle kedilerin, kulakların ve pençelerin burnunda görülür.

Mantar rahatsızlığı, özellikle burun yaralarında mantar meydana gelirse görülebilir. Mantarların hem tıbbi hem de bitkisel tedavisi mümkündür, ancak her şeyden önce veterinere giderek tıbbi yardım almak önemlidir. Genellikle, krem ​​veya ilaç vererek mantarın kurutulması amaçlanır. Mantar geçmezse, bitkisel tedavi veterinere danışarak kullanılabilir.

Uyuz

Kedilerdeki uyuzlar, vücudun saçsız veya daha az kıllı bölgelerini tercih eder. Bölgede çoğalmaya başladıklarında, özellikle burunda yara ve soyma meydana gelir. Kedinizin burnunun bir yarası varsa, genellikle burnunu çizecektir çünkü onu rahatsız edecektir. Kaşa kaşıntısı nedeniyle kedinizdeki uyuz olasılığından şüphelenmelisiniz.

Veterinere gittiğinizde, kedinizin burnundaki yaraların nedeni hemen tedavinin tedavisidir. Uyuz, şampuan, çözümler, sprey, damlalar veya tabletlerin tipi ve proliferasyonuna göre uygulanabilir. Verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalı ve uyuzların tamamen kaybolup kaybolmadığı veteriner tarafından kontrol edilmelidir.

İlgili Makale: Kedilerdeki uyuzların semptomları ve tedavisi

Alerji

İnsanların bazı şeylere ve kedilerdeki alerjilere karşı alerjileri vardır. Kedilerin herhangi bir yiyecek, yiyecek, koku veya toza karşı alerjisi olabilir. Örneğin, kedi bir yiyecek kokladığında ve tadı olduğunda, bazı alerjik reaksiyonlar gösterir. En güçlü semptomlar, kaşıntı nedeniyle burunda hapşırma, burun akıntısı ve yara oluşumudur.

Hemen alerjiyi teşhis etmek de yanlıştır çünkü saydığımız belirtileri gösterir. Alerjik olup olmadığını anlamanın tek yolu veterinere gitmek ve bir test yapmaktır. Test sonucunda, kedinin ne alerjik olduğu anlaşılacaktır. Kedinin alerji saldırıları yapmadığı ve veteriner alerjisi tıbbı verilirse düzenli olarak kullanılması gereken şeylerden uzak tutulmalıdır.

Skuamik

Skuamöz hücreli karsinom, kedilerin derisinde oluşan bir kanser türüdür. Eğer burnunda meydana gelirse, ilk başta küçük bir yara şeklinde görünür ve zamanla büyür. Skuamous ölümcül bir kanserdir, ancak erken fark edilirse, kedinin hayatı tutma şansı çok yüksektir. Ne yazık ki, her şey için çok geç kalırsa, kedi ölebilir.

Kedinin burnundaki yaranın nedeninin skuamöz olduğunu anlamak için bir biyopsi yapılmalıdır. Sonuçta, kedi skuamöz kansere yakalanırsa, ayrıntılı muayenelerden sonra ameliyata götürülebilir. Veteriner, ameliyatın %100 başarılı olacağı tam olarak hiçbir şey söyleyemez. Buradaki en önemli şey ne kadar kanserin ilerlediğidir. Kedinin kedinizin burnunda bir yara varsa, hemen veterinere götürmelisiniz.

Kedi burun yarası tedavisiKedi burun yarası tedavisi

Travma

Kedilerin burnu, burun yarasına bağlı olarak travmanın burnunda (diğer hayvanlarla savaşmak, burnuna üflemek, yükseklikten düşüyor, vb.) Görülebilir. Hem sokak kedilerinin hem de ev kedilerinin başına travma olabilir. Özellikle bir ev kedisi zaman zaman dışarı çıkan kedilerde daha yaygındır.

Örneğin, ev kedisi dışarı çıktığında, diğer kediler veya köpeklerle savaşır ve eve döner. Sadece burnuna bir darbe almakla kalmaz, belki de enfekte hayvanlarla temas kurabilir. Bu olumsuzlukları deneyimlememek için, kedinizin çıkmasına ve kafanıza göre eve gelmesine izin vermemelisiniz.

O bir ev kedisi olduğu için kendini savunamaz ve dolaştığı yerlerden mikrop yakalar. Kediniz eve gelirse, yarayı hemen uygun malzemelerle temizleyebilir ve mikrop tutmalarını önleyebilirsiniz. Durumun ilerlemesini önlemek için, veterinere danışarak incelemesini isteyebilirsiniz.

Not: Kedilerdeki burun yarası bazen ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Özellikle, burun kanseri veya diğer tümörler gibi ciddi durumlar bu yaralarda yatabilir. Bu nedenle, kedilerde burun yarası fark edilirse, veteriner hekimiyle hızlı bir şekilde temas etmek önemlidir.

Yorum yapın