Kedilerde burun beyazlatma veya solma beklenmediktir. Sebeplerin teşhis ile tedavi edilmesi gerekebilir.
Kedilerin pembe burunları bazı nedenlerden dolayı beyazlatabilir veya solabilir. Aslında, pembe burunların bir tarafı beyazdır ve diğer taraf ten rengi gibi soyulabilir. Bunun en basit nedeni, kedilerin kan basıncındaki ani değişikliklerdir. Başka bir deyişle, kediler kalpten daha hızlı atmaya başlarsa, kan basınçları yükselir ve burunlarının rengi daha koyu olabilir.
Aksine, kalp atışı yavaşlarsa, burunlarının rengi açılır ve beyazlar. Kedilerin burun rengi birkaç dakika içinde beyazdır ve yaşlandığında sorun yoktur, ancak eğer yoksa, bir astar nedeni olabilir.
Pigment değişikliği
“Lupus eritematozus” olarak adlandırılır. Aslında, pigment eksikliği bir hastalıktır. Kediler kızarıklığa, şişmeye ve burun üzerinde kabuklamaya neden olur. Ek olarak, kedilerde ani cilt veya burun beyazlatma pigment eksikliği olabilir.
Tüm kedilerde görülecek bir şey yoktur, veriler incelense bile, kedilerin kedilerde nadiren meydana geldiği bulunmuştur. Pigment değişikliği kendi içinde 3’e ayrılmıştır:
Vitiligo: Kedide bulunan pigment renginin açıklığıdır. Kedinin derisinde pembe veya beyaz desenler oluşur. Örneğin, kedinin burnunun beyazlatılması vitiligo ile ilişkilidir. Başka bir deyişle, kedinin cildinde siyah veya kahverengi desenler ortaya çıkabilir. Burun rengi siyaha yakınken kedinin burun rengi siyaha yakındır. Yaşlı kediler melanini azaltmaya başladığından, pigment eksikliği yaşanır. Eski bir kediniz varsa, burnunuzun beyazlatmaya başlaması normaldir.
Bu pigment durumları, kedilerde kediler meydana geldiğinde herhangi bir ağrı, ağrı veya ağrı hissetmezler. Sadece ciltlerinde veya burunlarında renk değişikliği yaşarlar. Bazı bilim adamlarına göre, vitiligo oluşumunun nedeni travmadır. Örneğin, pigment hücreleri azalır çünkü kedi herhangi bir cilt hastalığı ve iyileşme yaşadıktan sonra sinirler ve sinir uçlarından zarar görür. Sonuç olarak, vitiligo burun veya cildin rengini açmak için oluşur.
Kedinin burnunun beyazlatılması
Yine, bazı bilim adamlarına göre, Lentigo oluşumunun nedeni travma değil, genetiktir. Örneğin, bazı kediler doğduğunda, burun veya cilt renkleri diğer kardeşlerden daha koyudur. Bunun nedeni aynı zamanda pigment hücrelerinin dispersiyonu ile ilgilidir. Sonuç olarak, vitiligo görmek nadirdir, ancak Lentigo oluşumu yaygındır.
Kedi sahipleri, arkadaşlarının veya burnunun renk değiştirdiğini gördüklerinde çok endişeleniyorlar. Altta yatan nedenin cilt kanseri olduğunu düşünmek çok haklıdırlar. Kedinizin herhangi bir sağlık sorunu yoksa, burun veya ciltte renk değiştirme veya açma gibi değişiklikler görürseniz veterinere danışmak yararlıdır. Bunun cilt kanseri mi yoksa pigment değişimi mi olduğunu anlamanın en doğru yolu cilt biyopsisidir.
Kedimin burnu beyazlaştı
Susuz kalma
Dehidrasyon, kedilerde burun beyazlatmanın en önemli nedeni olabilir. Kediler yeterince su içmediğinde veya aşırı su kaybetmediğinde, vücutları susuz kalır. Bu basit bir şey olarak görülebilir, ancak susuz kedilerin bir sonucu olarak birçok ciddi hastalık ortaya çıkabilir.
Daha basit arkadaşlarımızda dehidrasyon görüldüğünde, burun renginin burun kurutması veya beyazlatılması meydana gelir. Bu durumu deneyimlememek için, kedinizin bol miktarda su tükettiğinden emin olmalısınız. Kediniz hiç suyu sevmezse, bir şırınga yardımıyla su içmeye çalışabilirsiniz.
Burun beyazlatma dışında kedinizin susuz kaldığını anlamanın bir yolu vardır: Kedinin cildini tutup hafifçe çektiğinizde, hızlı bir şekilde geri döner. Çekilen cilt uzun süre yaşlanmazsa, kediniz son derece susuzdur. Bu çok önemli bir durum olduğundan, derhal veterinere gitmek için ayrıntılı bir inceleme gereklidir.
Kedimin burnu beyaz
Hipotermi
Kedilerin normal vücut sıcaklıkları 38-39 derecedir. Sıcaklıklar bu derecelerin altına düştüğünde, hipotermiye geçebilirler. Kedilerin hipotermisi, sadece şiddetli soğuk değil, aynı zamanda metabolik ve tiroid bozuklukları da vardır. Kediler hipotermi aldıklarında, geç kalırlarsa maalesef hayatlarını kaybedebilirler.
Buna ek olarak, kediler soğuk olmamalıdır, böylece kediler ıslak olmaz ve tüyleri kısa süre içinde kesilmemelidir. Bu durumlar son zamanlarda yaşanmışsa, kedinizin burnunun beyazlatılması veya rengi onlardan kaynaklanabilir.
Anemi (anemi)
Tıpkı insanlarda anemi meydana geldiğinde, kedilerde çivi veya yüz beyazlatma görülebilir. Burun beyazlatılmasıyla, nefes almada zorluk, aşırı zayıflık veya dışkı rengini değiştirme gibi semptomlarda ortaya çıkabilir. Bu semptomları kedinizde ve burun alanında beyazlatma varsa, anemiden şüphelenebilirsiniz. Durum veterinere herhangi bir zaman israf etmeden açıklanmalı ve kan testi yapılmalıdır.
Güneş yanığı
Özellikle sokak kedileri uzun vadeli güneşe maruz kaldığında, burunları burunlarını beyazlatabilir. Güneş ışınları, burun üzerindeki melanositlere (nöral kök hücreler) zarar vererek mevcut melaninin melanin üretimini azaltır. Ev kedileri odaya en çok vurursa ve özellikle o bölgede yatıyorlarsa, burun beyazlatma aynı nedenle görülebilir.