dantel modelleri

Köpeklerde Burun Akıntısı ve Nedenleri

Köpeklerde burun akıntısının birçok nedeni olabilir. Burun deşarjı meydana geldiğinde, köpekte ne gibi değişiklikler gözlemlenmelidir.

İnsanlarda görülen bazı hastalıklar da köpeklerde görülebilir. Aslında, köpeklerde burun akıntısı normaldir. Burun akıntısının yanında birçok rahatsız edici semptom varsa, bu artık basit bir burun deşarjı değildir. Durumun ciddiyetini anlamak için burun deşarjı ile hangi semptomların ortaya çıktığı gözlemlenmelidir. Belki de en ufak bir semptomu ciddiye almak köpeklerin hayatlarını kurtarabilir.

Köpeğimin burnundan damlayan suKöpeğimin burnundan damlayan su

Burun tıkanıklığı

Köpekler dışarı çıktığında, kokmak ve etraftaki her şeyi keşfetmek istiyorlar. Bu arada, burunlarına yabancı maddeye girme olasılığı çok yüksektir. Yabancı bir cisim köpeklerin burunlarına girdiğinde, rahat olamazlar çünkü tıkanıklığa sahip olacaklar ve hafif bir burun deşarjı meydana gelir.

Köpeğinizin burnu akıyorsa ve tıkanıyorsa, kesinlikle burnun içini kontrol etmelisiniz. Bir ışık yardımıyla burnuna bakarsanız, yabancı bir nesne görülürse ve alınması durumunda eve müdahale etmelisiniz. Dezenfekte edici cımbız, köpeğin burnuna yavaşça sokulmalı ve yabancı bir nesne tutarak çekilmelidir. Bu arada, kanama veya deşarjın gerçekleşeceğini bilmelisiniz.

Mendiller yardımıyla kanama ve deşarj silinmeli ve köpek rahatça nefes alınmalıdır. Kısa sürede deşarjı ve kanamayı durdurmak için mendili silindirik bir şekle getirerek buruna sokulabilir. Buruna baktığınızda, yabancı bir cisimle ciddi kanama varsa, veteriner herhangi bir müdahale olmadan ziyaret edilmelidir.

Köpeklerde burun akıntısıKöpeklerde burun akıntısı

Enfeksiyon

Arkadaşlarımızda burun deşarjının en belirgin nedeni enfeksiyondur. Bu enfeksiyonlar mantar, bakteri, mikrop ve viral enfeksiyonlardır. “Köpeğimin burnu akıyor, bir enfeksiyon olduğunu nasıl anlıyoruz?” Düşünebilirsin. Köpekte enfeksiyon meydana geldiğinde, burun akıntısı, burundan kötü koku, sarı ve iltihaplı sümük, öksürük, zayıflık ve anoreksiya.

Nazal akıntı nedeni enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, enfeksiyon nedenleri de mevcut olmalıdır. Örneğin; Enfeksiyonun nedeni mantarlarsa, ortadan kaldırmak için mantar tedavisi uygulanacaktır. Doğrudan mantar ilaçları enfeksiyonun kesin nedeni olmadan kullanılırsa, her iki enfeksiyon da aşılmaz ve daha da kötüleşebilir.

Ürpertici

Köpeklerde burun deşarjı görüldüğünde akla gelen ilk basit neden soğuk veya soğuk. Tıpkı insanların soğuduğu gibi, bu köpeklerde görülebilirler. Sokak köpekleri, özellikle kışın, burun akıntısı veya su damlayan problemleri burundan çok soğuk oldukları için yaşayabilir.

Ev köpeklerinin dışarı çıktıklarında akması son derece normaldir. Bu deşarj eve geldiklerinde devam edeceğinden, SLIM’lerin yumuşak mendillerle silerek sıcak bir ortam sağlanmalıdır. Bazı köpek ırkları, hassas oldukları için kışın sık sık çıkarılmamalıdır. Çıkarılması gerekiyorsa, sıkıca giyinmeye özen gösterilmelidir.

Köpeklerde burun yayılmasının nedenleriKöpeklerde burun yayılmasının nedenleri

Alerji

Alerji sadece insani bir şey değildir. Kediler, köpekler ve diğer hayvanlar, tıpkı bizim gibi, polen, toz, koku, bitkiler, böcekler, ağaçlar, ilaç, yiyecek vb. Durumlara karşı alerji belirtileri gösterebilirler. Alerji testlerinden sonra alerji testleri yapıldığında, alerjiye de tepki verilmesi gerektiği de bulunmalıdır.

Örneğin, köpeğin toza alerjileri varsa, en ufak toz burun akıntısı, hapşırma, göz akışı, öksürük, nefes darlığı veya kaşıntı gibi semptomlar yaşayabilir. Bu olumsuz durumları deneyimlememek için tozlu ortamlardan uzak durmalıdır. Köpeğiniz dururken burun akıntısı yaşamaya başlamışsa, bunun nedeninin alerji olabileceğini bilmelisiniz.

Polipler

Burun polipleri burunda ciddi şekilde büyür ve salgılanır. Köpeklerde polipler meydana geldiğinde, kolayca nefes alamazlar ve yoğun burun akıntısı yaşarlar. Polip oluşumu öyle can sıkıcı bir durumdur ki, her iki burun deliğine birden fazla peçete sıkıştırılmış gibi hissettirir.

Köpekler nefes alamıyormuş gibi, nefes alırken farklı seslerde nefes alırlar. Polipleri burun boyunca temizlemenin yolu ameliyattır, ancak maalesef bir süre sonra tekrarlanabilir. Ameliyattan sonra sürekli kontrol ile ek tedavi uygulanmalıdır.

Köpeğimin burnu akıyorKöpeğimin burnu akıyor

Tümör

İnsanlarda görülen her türlü tümör köpeklerde de görülebilir. Köpeklerde tümörden burun akıntısı, tıkanıklık, solunum solunumu, iştahın azalması, kilo kaybı, şiddetli zayıflık, solunum zorluğu ve bir burun deliğinin bozulması gibi semptomlarda şüphelenilir.

Tümörler iyi veya maligndir. İyi huylu ise, tümör cerrahi müdahale yardımıyla sorunsuz bir şekilde alınabilir, ancak kesin bir çözüm olmayabilir. Aksine, tümör malign ise, tedavi formları göz önüne alındığında radyasyon yöntemi kullanılabilir. Erken tanı köpeğin acı çekmemesi ve rahat bir yaşam sürmesi için çok önemlidir.

Parazit yapmak

Köpekler parazitlere veya kenelere bulaşabilir. Vücuda dahil olduklarında et ve etle karıştırmadan hayatlarına devam etmezler. Aksine, köpeğin bağışıklık sistemini düşürerek kendilerini beslerler. Köpeklerde burun akıntısı, yüksek ateş, zayıflık, göz ağrısı ve anoreksiya gibi sorunlara neden olurlar.

Bu semptomlar fark edildikten sonra, köpeğin vücudu kene veya parazit şüphelileri tarafından kontrol edilmelidir. Keneler çok küçük olduğu için görünür olmanın zor olacağı bilinmelidir. Bununla birlikte, tedavi, vücutta kene almaya ve müdahale olmadan veterinere gitmeye çalışmadan veterinere giderek başlatılmalıdır.

Distemper

Köpek gençliği hastalığı ölümcül bir virüsdür. Köpeklerin burunlarında sarı, koyu ve yapışkan akıntı meydana gelir. Ana semptomlar ateş, titreme, şiddetli zayıflık, kilo kaybıdır. Günümüze baktığımızda, birçok köpeğin çıkıktan hayatını kaybettiği görülüyor. Tabii ki, çıkık tedavisi var, ancak ne ölçüde işe yarayacağı açık değil.

Erken teşhis edilen köpekler, hastalığın hastalığını yense bile, geç arkadaşlarımız tedaviye cevap veremeyebilir. SAD sonuçlarıyla karşılaşmamak için, özellikle ateş ve titreme görürseniz, özellikle ateş ve titreme görürseniz, köpeğinizdeki veterinere danışmalısınız.

Damak

Köpekler yedikten sonra burun akıntısı yaşıyorsa, burun delikleri ve damak alanı kontrol edilmelidir. Bazı köpekler bazı nedenlerle her iki damak bölgesini kaynatmaz. Sonuç olarak, burun deşarjı yerken meydana gelir.

Damak yarık olup olmadığını görmek için köpek ağzı açmalı ve üst damak bölgesine bakmalıdır. Damakta bir ayrım veya çatlak görürseniz, veterinere gitmelisiniz. Damak nedeni araştırılır ve tedavi olarak ameliyat önerilir. Damak ameliyattan sonra kapatılacağından, köpekteki burun akıntısı kaybolacaktır.

Yorum yapın