Köpeklerde (parvovirüs) kanlı ishal ciddi bir ölüm riskidir. Köpeklerde parvovirüs teşhis edildiğinde, zorlu süreç onları bekler.
Köpekleri kedilerden ayıran en önemli özelliklerden biri acılarını gösterebilmelidir. Kediler hastalıktan muzdaripken son derece ustaca gizleyebilirken, köpekler hiç gizlemez ve sahip oldukları sorunları göstermezler. Genellikle rutini kırarlar, dışarı çıkmak istemezler, her gün yaptığı faaliyetleri yapmak istemezler, korumacı köpeği yapmak veya sahipleriyle daha fazla iletişim kurmaya çalışmak istemezler.
Böyle bir durum köpeklerde görülse de, genellikle davranışsal bozukluklar denir, ancak vücutlarında iyi gitmeyen bazı şeyler vardır ve bunu zıt bir reaksiyon olarak gösterirler. Bir köpeğiniz varsa, en popüler hastalıkları kesinlikle bilmelisiniz ve bir gün karşılaşacağınızı tahmin ederek önlem almalısınız. Düzenli olarak aşı yapmalısınız ve ayrıca beslenme, gıda takviyeleri veya verilmemesi gereken yiyecekler hakkında bilgi edinmelisiniz.
Bildiğiniz gibi, köpeklerdeki en yaygın hastalıklardan biri ishaldir. İshal, kendini tezahür etmek yerine diğer yan etkileri (kusma, anoreksi, zayıflık vb.) Getirir. Köpeklerde ishal ve kusma için iyi olan şeyler açıktır, ancak bunun tersi görülürse, bu hastalık ölüm riski için yeterince ciddidir. Peki, köpeklerde kanlı ishal nedir? Veya tedavi olarak ne uygulanır? Bu hastalık hakkında merak edenleri açıkladık.
Köpeklerde kanlı ishale neden olur mu?
Köpeklerin kanlı ishal yaşamasının nedeni parvovirüs adı verilen viral enfeksiyondur. Sindirim sistemine hızlı bir şekilde yayıldıktan sonra bağırsaklara girer ve kan hücrelerine zarar verirler. Bu nedenle, tüm sistemler, özellikle köpeklerin bağışıklık sistemi etkilenir ve kanlı ishal problemleri görülür.
Parvovirüs bulaşıcı olduğundan, dışkı, kan, tükürük, tükürük ve idrar yoluyla diğer köpeklere hızla iletebilir ve köpeklerin en büyük düşmanı haline gelmiştir, çünkü önlenmesi çok zor olan bir tür bakteridir. Tıpkı diğer virüsler gibi, 10 günlük inkübasyon süresi vardır ve bakterilerin ortaya çıkışı genellikle 6-14 güne kadar sürebilir.
Ayrıca parvovirüsün kontamine olduğu yerlerde hayatta kalabilirler (eşyalarda, gıda kaplarında, kıyafetlerde, köpeğin ziyaret ettiği yerlerde). Parvovirüs köpeğin vücuduna girerse, 1 yıl hayatta kalabilirler. Kanlı ishale ek olarak, aşağıdaki semptomlar görülür;
Köpekler kanlı veya kansız ishal yaptığında, çok kötü koku yayıldığında, uzun süreli ve yoğun kusma, anoreksiya, ateş, (40-41 derece) kilo kaybı, durgunluk ve zayıflık, karın ağrısı, yatak gibi yatak, havlama ve küçük sesler.
Kanlı ishal tüm yaş gruplarında, ancak özellikle köpek köpeklerinde ortaya çıkabilir. Vücut sistemleri parvovirüs kanlı ishal yaşayabilir, çünkü yetişkinlerden daha duyarlı ve daha güçlü değildirler ve bahsettiğimiz tüm semptomlardan daha fazla etkilenebilirler.
Yeni ayrılmış köpekler 2 hafta boyunca kendilerini parvovirüse karşı koruyabilir. 2 ay sonra, veteriner hekimden gerekli aşıları öğrenerek aşılanırsa, bu zorlu virüse karşı büyük ölçüde korunabilirler. Köpeklerdeki kanlı ishal sık sık karışabilir, çünkü bağırsak ve mide iltihabı ile aynıdır ve onları ayırt etmek için kan testi veya fekal kontroller yaparak ayırt edilebilir.
Ek olarak, parvovirüs bağırsak mukozasını doğrudan etkilediğinden, köpeklerde sıvının azalmasına ve aneminin görülebileceği. Aslında, bazı köpekler zayıf bağışıklık sistemi olduğundan, viral olan parvovirüs tüm vücudu yakalar ve kalp yetmezliği riskini arttırır. Köpeğinizde kanlı ishal gördüğünüzde hemen veterinere gitmelisiniz.
Köpeklerde kanlı ishal tedavisi
Kanlı ishalin nedeni olan parvovirüs tanısı için hızlı test kitleri vardır. Gittiğiniz veteriner kliniklerinde parvovirüs test kitleriniz yoksa, kan testleri, anamnez ve genel fizik muayene teşhis edilebilir. Kavalanmamış köpeklerde kanlı ishal görüldüğünde, en büyük semptomun kusma ve ishal olduğu için diğer hastalıklarla karıştırılması muhtemeldir. Bu nedenle, kesin ve hızlı sonuçlar için parvovirüs teşhis kitleri kullanılmalıdır.
Köpeğin tekrar hayata bağlı olması için erken tanı ve doğru tedavi çok önemlidir. Bu hastalık erken fark edilirse, köpeklerin bağışıklık sisteminin gücüne göre %70 iyileşme oranları vardır. Parvovirüsün viral bir enfeksiyon olduğunu tamamen ortadan kaldırmak için bir tedavi yöntemi yoktur. Parvovirüse ve diğer bakterilere karşı bağışıklık sistemi güçlendirilir.
Vücut sıvı ve vitaminleri kaybettiğinden, takviyeler serum, ilaçlar, kusma kesiciler, probiyotikler ve mide koruyucuları ile yapılır. Uygun tedavilerin pozitif olabilmesi için, tedavi 2 hafta boyunca kesintisiz olarak devam etmelidir. Tedaviden sonra parvovirüs tam olarak aşılmaz ve 2 ay boyunca vücutta kalabilir. Hastalıktan tamamen kurtulan köpekler, birkaç gün boyunca parvovirüs taburesinden dışarı atar.
Bu kısa süreç geçene kadar genellikle evinizi çamaşır suyu ile temizlemelisiniz. Beach’i yaklaşık 20 dakika boyunca alanlarda tutmalı ve daha sonra temizlemelisiniz. Arkadaşınız tamamen iyileşmeden önce onu evden çıkarmamalısınız, bu yüzden iyice izole edilmelisiniz. Hastalık sürecinde, hem kendi arkadaşınızın hem de sokaktaki diğer köpeklerin sağlığı için herhangi bir temasınız olmamalıdır.
Parvovirüs test ücreti ne kadar?
Parvovirüs hazır test kitlerinin ortalama fiyatı 400 TL’dir.
Hayatta kalan köpek parvovirüs tekrar hastalanacak mı?
Parvovirüs hastalığından kurtulan köpekler bağışıklık kazanır, ancak yine de tekrar yakalanma olasılığı vardır.
Parvovirüs insanlarla enfekte olur mu?
Hayır, insanlara girmiyor. Sadece köpekler, tükürük, tükürük vb. Yollarla iletilir.
Köpek köpekleri parvovirüse yakalandıklarında ölürler mi?
Köpek köpeklerinin ölüm oranı yetişkinlerden daha fazladır. Eğer aşılanmış yavru olmayan köpek yavrusu parvovirüse yakalanırsa ve geç fark edilirse ölüm riskleri vardır.
Aşıları olan köpek parvovirüse yakalanacak mı?
Aşı olan köpekler parvovirüse yakalanabilir, ancak hastalığın üstesinden gelme olasılığı çok yüksektir.
Hangi kanlı ishal türlerinde daha fazla görülür?
Rottweiler, Dobilaman, Alman Kurt, Labrador Retriever ve Pitbull türleri daha yaygın olabilir.