Site icon Moda Blog

Kızıl pandalar ve Kızıl pandaların özellikleri

kizil panda

Red Pandalar olarak da bilinen Red Pandalar, bu bilgileri geniş ölçekli araştırmalar yaparak sunuyoruz.

Kırmızı Pandaların Big Pandalar ile aynı adı taşımasına izin verin. Çünkü adı panda olan bu iki tür arasında akrabalık yoktur. Kırmızı pandalar genellikle ağaçta kalmayı severler ve ağaç üzerinde hareket etme yeteneklerini şaşırtacak bir seviyede gelişmiştir. Günlük zamanlarının %90’ını ağaçlara harcıyorlar. İsimleri Nepal dilinde ” Ponya ” kelimesinden geliyor. Bu kelimenin anlamı ot yemek anlamına gelir. Bazı sevimli canlı bölgelerde ” kırmızı kedi ” olarak da adlandırılır.

Kırmızı pandaların manzarası

İlk bakışta, kırmızı pandalar raketlere benzetilir, ancak kırmızı pandaların gövdesi küçük bir ayıya benzemektedir. Ancak kırmızı kalın tüylerin kürküyle, bir kedi boyutundan biraz daha büyüktür. Göbek parçaları, eller ve ayaklar siyahtır. Yere yakın parçaların siyah olması, düşmanlarına karşı kendini kamufle etmeye yardımcı olur. Burun kısımlarında, yanak parçalarında, kulakların etrafında ve gözlerin hemen üstünde beyaz renkler vardır.

Ortalama ağırlık 3 ila 6 kilogram arasında değişir. Yüksekliğin uzunluğu 55 ve 63 cm arasında değişir. Bol tüylü kuyrukların uzunluğu 28 ila 49 cm arasındadır. Uzun kuyruklarını ağaç dallarında dengelemek ve kışın ısınmak için kullanırlar. Ayak parçaları kalındır ve katı pençelere sahiptir. Bu pençelerin yarısını ikiye bölebilir. Yürüyen bir stilleri var, çünkü ön bacakların içe doğru olması.

Kırmızı Pandalar Yaşada

Kırmızı pandaların yaklaşık %50’si doğu Himalayalar’da yaşıyor. Geri kalan ülkeler Myanmar, Nepal, Çin, Butan ve Nepal gibi Asya ülkeleridir ve bu ülkelerin orman bölgelerinde yaşamaktadır. 1.800 ila 5.000 metre yükseklikte olan bambu ormanları olan yerler belirlediler. Kırmızı pandalar, doğal habitatların zorluklarına son derece iyi adapte edilmiş canlı yaratıklardır. Düz ve kaygan ağaç dallarında güvenli hareket için keskin pençeler vardır. Ayrıca tırmanma ağaçlarında beklenmedik performanslar da sergiliyorlar.

Kırmızı pandaların alışkanlıkları

Kırmızı pandalar, çiftleşme zamanlarının dışında yalnız yaşamayı tercih eden hayvanlardır. Akşam hareket ediyorlar. Zamanlarını gün boyunca ağaçlarda uyurken geçirmeyi tercih ediyorlar. Besleme için, her kırmızı panda’nın kendisi için belirlenmiş bir bölgesi vardır. Bu alanları idrar yaparak işaretlerler. Kendileri kedilere benzetilir. İletişim kurarken düdük benzeyen sesler çıkarırlar. 17 ila 25 derece arasındaki sıcaklıklarda huzur içinde yaşarlar. Havayı çok sıcak bulduklarında, ayaklarını ağaç dallarından sallayarak vücut sıcaklığını dengelemeye çalışırlar. Tehdit algılandığında, yüksek kayalara ve ağaçlara tırmanırlar. Tehdit karşısında kaçamazsa, arka bacaklarına kalkar ve ön pençelerini öne doğru uzatır. Böylece, olduğundan daha büyük ve tehdit edici görünüyor. Diğer kırmızı pandalarla iletişim kurduklarında başlarını ve kuyruklarını sallarlar.

Kırmızı pandalarda üreme

Kırmızı pandalar kış sezonunun başında yılda sadece bir kez çoğalır. Kadın kırmızı pandalar Ocak ve Şubat aylarında ısıtılır ve bu süreç birkaç gün boyunca devam eder. Kırmızı pandalar çiftleşme dışında birbirlerine yan yana geçmez. Çiftleşme dönemlerinde, dişi kırmızı panda erkek kırmızı panda’yı kendi bölgesine davet eder. Erkekler ise idrarlarını işaretleyerek veya genital alanlarını ağaçlara ovalayarak. Çiftleşmeden birkaç saat önce bir bölüm var. Hem erkekler hem de kadınlar yılda sadece bir kez çiftleşme yaşarlar ve bu sürecin sonunda 90 ila 145 günlük hamilelik başlar. Dişiler bir veya dört yavru arasında doğum yapabilir. Yavrular ilkbahar ve yaz arasında doğarlar. Memeli olan kırmızı pandalar, doğumdan sonra yavruları için yeterli süt üretmek için normalden üç kat daha fazla bambu tüketmelidir. Tüm kırmızı pandalar 18 ayın sonunda cinsel olgunluğa ulaşır.

Kırmızı panda yavruları

Kırmızı pandaların yavruları kör olarak doğar. Doğduklarında, vücutları tamamen saçlarla kaplıdır. Yaklaşık üç aylıkken, kırmızı renklerini almaya başlarlar. Gözleri doğumdan sonraki ilk ay kapalı. Kırmızı Panda yavruları, beş ayın ayına kadar sadece annelerinin sütü ile beslenir. Sütten kesildikten sonra, ilk yiyecek taze bambu yapraklarıdır. Kırmızı Panda yavruları 12 ay sonra yetişkinlik boyutlarına ulaşır. Annelerinin zamanı gelmeden annelerini terk ederler. Kırmızı pandaların ömrünün 10 ila 12 yıl arasında olduğu tahmin edilmektedir.

Kırmızı pandaların neslini korumak

Ormanların bilinçsiz yıkımı, kırmızı pandaların yaşam alanlarını ve ana yemekleri Bambu’yu yok eder. Artan insan nüfusu ve her gün artan kentleşme, bu güzel yaratığın neslini ortaya koyuyor. Kırmızı pandalar kar leoparları ve insanlar tarafından vurulur. Kırmızı pandaların ölümlerinin yarısından fazlası insan eli tarafından gerçekleştirilir.

Bazen yaşayan bölgelerdeki geyiği avlamak için kurulan tuzaklara yakalanırlar ve maalesef ölüler. Myanmar, Nepal, Çin ve Hindistan’da kırmızı pandalar için yaklaşık 55 koruma alanı oluşturulmuştur. Bununla birlikte, bu bölgelerde yaşayan kırmızı pandaların sayısı tam olarak bilinmemektedir. Ne yazık ki, tüm bu bölgeler henüz yeterli ciddi çalışma yapamamıştır.

Kırmızı Pandaların Karakter Özellikleri

Gün boyunca zamanlarının %45’inde aktiftirler ve kalan zaman dinlenmeye adanırlar. Üreme süreleri dışında sürekli yalnızdırlar. Üreme mevsimlerinde, küçük gruplarda birlikte yaşadıkları gözlendi. Birbirlerinin varlığını uzun mesafelerden anlayabilirler.

Red Pandas’ın insanlara yaklaşımı

İnsanlarla karşılaşmaları kırmızı pandaları sevmez. İnsanlarla temasları bu yaratıklar üzerinde stres oluşturur. Yaşadıkları bu stres onları çiftleşme, beslenme ve kırmızı pandaların yavrularında olumsuz etkiler. Kısacası, insan teması bu sevimli hayvanların tüm doğal davranışlarını olumsuz etkiler. Uysal ve sakin yaratıklar olsalar bile, sizi bir tehdit olarak algıladıklarında agresif olabilirler. Sonuç olarak, pençe vuruşlarını alabileceklerini veya sizi ısırmak için harekete geçmeye çalıştıklarını görebilirsiniz.

Kırmızı Pandaların Genel Davranışı

Genel olarak, en erken sabah ve öğleden sonra gecesi aktive edilirler. Bu yaratıklar enerjilerini korumaya çalışırlar. Bu nedenle, günün çoğunu ağaçlara dayanarak geçiriyorlar. Kırmızı pandalar gün ışığını sevmez. Yalnızlığı severler ve ağaçlar genellikle onlarda yalnız yaşarlar.

Kırmızı pandaların beslenme formları

Kırmızı pandaların öncelikli yeme alışkanlıkları bambu filizlerini ve yapraklarını beslemektir. Bambuyu’yu o kadar çok seviyorlar ki neredeyse başka bir şey yemek istemiyorlar. Bununla birlikte, nadiren, küçük memeliler, kuşların yumurtaları ve bazı küçük böcekler yedikleri görülmüştür. Dediğimiz gibi, bu çok yaygın bir durum değil.

Kırmızı Panda Videosu

Exit mobile version