Dişi kediler yılda 3 kez öfke dönemine girer. Kediyi bu süre zarfında davranış değişikliği ile sakinleştirmek için ne yapabiliriz?
Kadın kediler, köpek yavrusu ayrıldıktan sonra her yıl öfke dönemine girer. Öfke dönemi, kedinin eşleşmek istediği ve karşı cinsin dikkatini çekmek istediği bir dönemdir. Bu süreci evde geçiren kediler içgüdüsel olarak bu hareketleri sergileyecek, ancak evde karşı cinsten bir kediyi yaşamıyorlar. Örneğin, kediniz duvarlara, kanepe kenarlarına işeyebilir veya çiftleşmeye evden uzaklaşmak isteyebilir. Öfke sırasında kedileri sakinleştirmek çok zordur. Peki, evcil hayvan sahipleri bu dönemde ne yapabilir? Öfke döneminde kedi için iyi olan nedir? Tüm soruların cevaplarını sizin için hazırladık…
Dişi kedilerde öfke dönemi
Kediler, insanlar gibi, bu dönemde ergenliğe ulaşır ve hareketlerinde değişir. Dişi kediler öfke dönemine girdiğinde: dişi kediler 7 aylık bir öfke dönemine girer. Bu dönem genellikle ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşir, yılda üç kez tekrarlanır. Her ne kadar normal bir süreç olsa da, evde yaşayan kediler için durum daha zordur. Bu süre zarfında, hem kediler hem de sahipler çok yorucu bir döneme girer. Öfke dönemi temelde kedinin çiftleşmek istediği bir dönemdir ve davranışlarını bastırmaları çok zordur. Agresif davranışlar sergileyerek içgüdüsel olarak sizi tüketebilirler. Sahibi bu dönemde evcil hayvan için daha anlayışlı, şefkat ve orta olmalıdır.
Rahatsız edici kedi davranışları
Kedinizin bir öfke dönemine girdiğini kolayca anlayabilirsiniz. Her şeyden önce, kediniz 6-7 aylıkken, bu sürece hazır olmalısınız. Genellikle ilkbaharda başlayan bu dönemde, dişi kedi normalden daha agresiftir. Agresif tutumlar sergileyebilir, vücudunuzu çizebilir, evin farklı bölgelerinde tuvalet yapabilir. En önde gelen öfke davranışı kedinin sesidir. Çığlık atarken bütün gece evin etrafında dolaşabilir. Genellikle geceleri huzursuzdur ve uyumak istemez. Ayrıca içgüdüsel olarak evden kaçma eğiliminde olabilir.
Öfkeye giren dişi kediyi nasıl sakinleştirir: Kedinizi sakinleştirmek için uygulayabileceğiniz birden fazla yöntem vardır. Bununla birlikte, bu yöntemlerin bazıları genellikle önerilmez ve evcil hayvanınızın sağlığını tehlikeye atabilir. Her şeyden önce, bu süreçte sakinleştirici ilaçlar kullanmak yanlıştır. İlaç kullanmamalı ve kedinizi doğal yöntemlerle sakinleştirmeye çalışmalısınız. Eğer köpek yavrusu olmasını istiyorsanız, en sağlıklı yöntem çiftleşmektir. Çünkü öfke dönemindeki kedi çiftleşmediğinde, ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Eğer bir köpek yavrusu olmak istemiyorsanız, mümkün olan en kısa sürede sterilize olmalısınız.
Öfke sırasında kedilere nasıl davranmalıyız?
Öfke dönemindeki kediler durumlarından memnun değildir. Her şeyden önce, kedinizin içgüdüsel olduğunu ve bu davranışları bastırmada ve onunla birlikte olmakta zorlandığını bilmelisiniz. Bu dönemde kediler sahiplerinden daha fazla dikkat ve şefkat beklemektedir. Öfke belirtilerini fark ettiğiniz andan itibaren evcil hayvanınıza sevmeye çalışın. Onunla daha fazla oyun oynayın, kafanı okşayın ve kucağınıza koyun. Bu dönemde, kedi geceleri uyumaz ve çok huzursuz olur. Uyumasına yardımcı olmak sizin göreviniz olabilir. Kedinizi gece yatağa götürün, yanına bir sıcak su torbası koyun ve uyuyana kadar bekleyin.
Bu dönemde, kediniz evden uzaklaşmak isteyebilir. Cam atlama ve açık kapıdan kaçma gibi sorunlara karşı temkinli olmalısınız. Aksi takdirde, evde yaşayan kediniz dışarıda bir kavgaya karışabilir ve hamile kalabilir. Kızgın bir kediniz varsa, kapının ve pencerenin açık olmadığına dikkat etmelisiniz. Kediniz için yeni oyuncaklar satın alabilir, daha sık dikkat çeken oyunlar oynayabilir ve en önemlisi onu gün boyunca daha fazla sevebilirsiniz.
Öfke dönemine giren kedi ne zaman sterilize edilebilir?
Öfke dönemine giren kedileri sakinleştirmeye çalışmanın doğal yolları onları normal yaşamasını sağlayacaktır. Bununla birlikte, yüksek sesleri, çizilmeyi ve huzursuz sesleri önlemek zordur. Öfke sürekli bir döngü olduğu için bu dönemlerde kedinizi eşleştirmezseniz, bunun uterus kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini de bilmelisiniz.
Dişi kediler bir öfke dönemine girdikten sonra sterilize edilebilir. Kedi sahiplerinin yavru satın almak istemedikleri en sağlıklı çözüm sterilize edilmelidir. Öfke döneminden sonra, kısırlaştırma ameliyatı için evcil hayvanınızı veterinere götürebilirsiniz. Böylece, infertil kediniz sakin ve sessiz olacaktır. Öfke sırasında huzursuzluğu ortadan kaldırmanıza izin verecektir.
Birçok kedide öfke belirtileri farklıdır. Bu dönemde kedinizin farklı davranışlarını bizim ve yorumlar altındaki diğer takipçilerle paylaşabilirsiniz. Aynı zamanda, bu süreci nasıl harcadığınız ve ne yapacağınızla ilgili deneyimlerimizi açıklayabilirsiniz.