Site icon Moda Blog

Kedinizin Sosyalleşmesini Nasıl Sağlarız? – Miyavliyo

arladas kediler

Kedi Sosyalleşmesi nedir? Kedinin sosyalleşmesi nasıl? Ve bu makalede kedilerle ilgili birçok sorunun cevabı.

Kediler ve köpekler gibi evcil hayvanlar, yaşam alanınıza kolayca girebilen canlı şeylerdir. Diğer hayvanlara, küçük çocuklara veya bitkilere zarar vermek için sosyalleşmelisiniz. Bu eğitim, kedinin kendine güven kazanmasını, iç çevreye uyum sağlamasını, etrafındaki diğer canlılarla rahatça iletişim kurmasını ve bakımını kolaylaştırmasını sağlar. İlk 9 haftalık dönemde, kedinin sosyal çevreye uyarlanması ve kendi kimliğini belirlerken daha fazla dışa dönük tutum sunması, yapacağınız sosyalleşme sürecini hızlandıracaktır. Özellikle, kedinin yalnız bırakıncaya kadar evde yalnız kalması, onu agresif bir tutuma yönlendirir ve saldırganlık sergiler. Günün çoğunda onu yalnız bırakmak zorunda kalırsanız, sahiplik süreci sırasında arkadaş olabileceği bir kedi bulmak gerekirse, gerekirse bir çift olabilir.

Kediye verdiğiniz ilgi ne kadar yüksek olursa, sizin için o kadar adaptasyon ve zararsız, tatlı ve popüler bir hayvan olma süreci. Fakat bu sosyallik fenomenini yaratmak, kediye bir şeyler alışmak uzun bir süreç gerektirir. Sağlıklı bir iletişim geliştirmek için kedinize günde en az 15 dakika bakmanız gerekir. Bu kısa sürelerde bile, sevimli arkadaşınız size güvenecek ve onu biraz rahatlatacaktır. Sosyalleşme genellikle 2 adımda tamamlanır. Rotasyon ve iç hareket alışkanlıkları…

Gıda kabının yerinden mutfak masasına yerleştirilen diğer nesneleri ortadan kaldırma gerekliliğine kadar tüm gün hareket sürecini inceleyebiliriz. Bu aşamada, öğrenmesi gereken ilk şey tuvaleti nerede yapacağıdır. Ona evde bakarak, tüm alışkanlıklarını tıpkı çocuğunuzu büyütmüş gibi yönlendirebilirsiniz. Rotasyon, kedinizin dışın zaman dilimleri içindeki evinizin yerini belirlemesini sağlar. Rotasyon eğitimi sayesinde, ne kadar ileri giderseniz gidin, kedinize bir eviniz olduğuna inanıyorsunuz ve bu nedenle kaybolması gibi bir durumla karşılaşmayacaksınız.

Adım Adım Kedi Sosyalleşme Rehberi

Bir kedinin uysal bir varlık olmasının altında yatan en büyük neden, sahibinin onunla güvende hissetmesidir. Bunu sağlamanın en kolay yolu, kedinizle mümkün olduğunca zaman geçirmenizdir. Uzmanlar, yalnız hisseden kedilerin, mutlu kedilere kıyasla ısırma ve çizilme gibi daha tehlikeli hareketler yaptığını söylüyor. Onunla ilgilenme sürecinizde, mümkün olduğunca nazik olmalısınız ve onu güvende hissettirmelisiniz.

Kediler sevilmeyi sever. Ona dokunmaktan ve kedinize güvenmek için düşük, sakinleştirici, dinlenme sesiyle hitap etmekten korkmamalısınız. Dokunuşlarınız sırasında ısırma veya çizme gibi aktiviteler yaparsanız, hafif bir sertliğe müdahale edin ve hemen yere bırakın. Bundan sonra, size huzursuz bir yaklaşımınız varsa, oturumunuzu şu anda bitirin, kedinizi yalnız yapın.

Kediler baştan ve arkadan sevilmeyi sever. Bir kedi ne kadar masum bir yüz ifadesini alırsa, içinde bulunduğu durumdan o kadar memnun olur. Sahip olduğunuz kedi bir yerde çocuğunuz olmalıdır. Bu hareketi sık sık kullanmak yararlıdır, çünkü çocuğunuz iyi hissettirir, hareketi onu masum yapar. Tabii ki, kedinizi bildiğiniz gibi, onları yavaşça keşfedeceksiniz.

Gelecekte, veteriner hekimliği ve gelecekte işinizi kolaylaştırmak için ağzını açsa bile, küçük meleğinizin tırnaklarının, kulaklarınızın diş etlerine dokunmaya çalışın. Bu, kedi büyüdüğünde dişlerinizi fırçalamanız ve tırnaklarınızı gerekli ölçüde kısaltmanız için fayda sağlayacaktır.

Kedi türü kalıtsal bir yırtıcı türdür. Ne tür oyunlar oynamak istediğinizi keşfedin ve bu oyunlarla enerjisini atmasına izin verin. Kediler düzenli olarak oynadı ve bu nedenle yorgun, sahiplerine veya ev eşyalarına verilen hasar çok düşük gözleniyor. Kedi size alıştığında, onu etrafınızdaki insanlarla tanıştırın. Arkadaşlarınızdan kedinize yumuşak dokunuşlarla ve ilk aşamada düşük, huzurlu bir ses tonu ile yaklaşmalarını isteyin. Yabancılarla buluşma sürecinin ilk gününden sonuç almanız muhtemeldir. Bu nedenle, arkadaşlarınıza gitmek için kedinizde ısrar etmemelisiniz ve zaman geçtikçe tereddütleri kendi içinde temizleme fırsatı vermelisiniz.

Sosyalleşme sorunları olan kediler için öneriler

Özellikle genlerden bir zulüm içgüdüsü, ne kadar uğraşırsanız çalışın, kedinizin sosyalleşmesini ciddi şekilde önleyebilir. Kedilerin sosyalleşmesi için standart bir süreç hakkında konuşmak doğru değildir. Tıpkı insanlar gibi, iç dünyalarının bazı durumlarda psikolojik sorunları olabilir. Bu nedenle, herhangi bir arkadaşınıza gösterdiğiniz gibi, onlara sabırla ilgi göstermeye devam etmelisiniz. Küçük arkadaşınızın sevgisini kazanırken, her şeyin bu kadar yolda olduğunu göreceksiniz.

Köpek eğitimi açısından ayrılma korkusundan sık sık bahsedildi. Araştırmalar, kedinizin böyle bir korku yaşayabileceğini gösteriyor. Birçok insan, bu durumun altında yatan nedenini inceleyerek, evin herhangi bir yerinde çok fazla çığlık atarak bir çözüm bulmak yerine onu cezalandırmayı tercih ediyor. Böyle bir durumda, yapılacak en sağlıklı şey, kedinin bu psikolojik sorunu için veteriner destek almaktır. Hiçbir sebepten dolayı ceza, kedi belki de daha önce hiç karşılaşılmamış davranışlar sergileyene kadar büyük boyutlara ulaşabilir. Bu, haftalardır kurduğunuz dostça ilişkiye büyük zarar verecektir.

Kediler, iç gelişimlerine ek olarak dışarıda takip edilmelidir. Onunla parka gitmekten çekinmeyin. Kedinize zaman içinde evcil kedi ve sokak kedisi arasındaki farkı öğretin. İçgüdüsel davranışına aşırı tepki vermeyin, bazen farkına varmadan, böyle bir durum sizden uzaklaşmasına izin verir.

Exit mobile version