Kedilerde çok yaygın olan Toxoplasma, genellikle zor tedavi süreçleri içerir. Toksoplazmaya karşı korunmak için dikkat edeceğimiz şeyler var.
Ev veya sokak kedisinden bağımsız olarak hepsini sevsek de, sağlık sorunları olduğunda daha temkinli ve hijyenik olmalıyız. Özellikle, bazı insanlar özgürdür, kedilerinin sıkıldığını veya dışarı çıkmak istediğini ve kedinin her iki ortamda da bir hayatı olduğunu söyleyerek özgürdür. Aynı sorunu tekrar önlemek için, yaşam tarzını değiştirmek ve dışarı çıkmak gibi kedilerin bağımsızlığını sınırlamak gerekir.
Bu psikoloji açısından iyi olsa da, bazı hastalıkların olasılığı açısından iyi değildir. Ev kedileri dışarı çıktığında, hangi kedilerle temas ettiklerini bilmiyoruz, çünkü onlarla temas halinde olabilirler çünkü dışarıda enfekte olmalar. Dışarıda gördükleri fare, tavşan veya kuşlar gibi hayvanları avladıklarında, bağırsaklarında bir tür parazit varsa, kedilere geçebilirler.
Nitekim, kedi eve geldiğinde, aile üyeleriyle temas kurar ve sahibini dışkısını yaptığında temizlediğinde, parazitler en ufak hijyen hijyen eksikliğinde insanlara bulaşabilir. Bu tür olumsuz durumlardan kaçınmak için, kedi-ek parazit aşıları yapılmalı ve kedinizi serbest bırakmamalısınız. Kedilerin kediler uğruna tam aşı olan ve sağlık sorunu olmayan kedilerle arkadaş edinmesine izin verebilirsiniz.
Çiğ veya düşük pişmiş et ürünleri de parazitler yaptığından, kedinizden uzak tutmalı ve düzenli aralıklarla pişirmelisiniz. Kediniz bir nedenden dolayı bir parazit yakaladıysa, çıplak elle veya kusma ile temas etmeden elinizde eldiven giyerek temizlemelisiniz. Cat-ekseride parazit tedavinin yan etkileri konusunda endişeleniyorsanız, en azından evde kedi iç parazit için doğal yöntemleri kullanabilir ve veterinere danışabilirsiniz.
Kedilerde toksoplazma nedir?
“Toxoplasma gondii olarak da bilinen Toxoplasma, tek hücreli bir parazit tipi olarak da bilinir. Bu parazit her iki insanda da (özellikle hamile kadınlarda) görülse de, insanlara hayvanlar aracılığıyla daha kolay geçebilir. Toksoplazma çiğ, düşük pişmiş et ürünlerini tüketen veya enfekte olan hayvanlarla (parazit) temas eden kedilerde görülebilir.
Bu tip parazit görünmek için çok küçük olduğundan, kedilerin dışkısında veya kusmasında görülmeyebilir. Bir mikroskop yardımıyla, toksoplazma olduğu ve ne kadar ilerlediğinin bulunabileceği anlaşılabilir. Toksoplazma, dışkı veya kusma yardımıyla dışarı çıktıklarında bile yaşamaya ve çoğalmaya devam edebilir. Aşağıdaki vakalarda kedilerde toksoplazma belirtilerini anlayabiliriz;
Ateş, zayıflık, iştah kaybı, yutma zorluğu, dışkı veya kanda beyazlık, sürekli anüs bölgesi yalama, gagging hareketleri veya kusma, dışkıda renk değişimi veya daha fazla sıvı.
Kedinizin bu semptomlardan sonra toksoplazması olduğundan şüpheleniyorsanız, kum kasesini hemen açık havaya çıkarmalısınız ve kesinlikle çıplak elle temas etmemelisiniz. Kediniz kustuysa, elinizde eldiven giyerek hijyenik olarak temiz olarak incelemek için müdahale etmeyin. Kedinizde nasıl ve nerede toksoplazma yapacağınızı düşünmeden önce, kesinlikle kedinizin hayatını ve beslenmesini gözden geçirmelisiniz. Aynı problemi tekrar önlemek için önlemler almanın ilk adımı olacaktır.
Kedilerde toksoplazma tedavisi
Veteriner, kediyi elle incelerken tıbbi geçmişi hakkında bilgi isteyecektir. En iyi tanı uygun Toxoplasma testini kabul edebilir ve bir dizi kan testi yapılır. Kan testlerinde iki antikor kontrol edilir; Antikorlardan biri nihayetinde dışarı çıkarsa, kedinin daha önce enfekte olduğu ve bağışıklık kazandığı anlaşılır. Bu, diğer hayvanlara veya insanlara bulaşma riskinin kaybolduğu anlamına gelir. Testte diğer antikor ortaya çıkarsa, kedinin vücudunun toksoplazma parasiti olduğu ve tedavi sürecinin duruma göre başlatıldığı anlaşılmaktadır.
Antibiyotikler ilk olarak uygulanır ve kedinin gözünde, anüsünde veya görünümünde herhangi bir enfeksiyon durumu varsa, steroid kremler de verebilir. Kedinin, ilaçların düzenli olarak kullanılması koşuluyla birkaç gün içinde iyileşmesi beklenmektedir, ancak durumda değişiklik yoksa, altında yatan başka nedenler olabileceği için yeniden incelenmelidir. Kediniz iyileştikten sonra bağışıklık kazanacağından, yine de önlem ve hijyen bırakmamaya özen göstermelisiniz.
Kedilerde toksoplazma nasıl önlenir?
Kedilerde toksoplazmayı önlemek tamamen elimizde. Kedilerin yaşam boyunca sağlığını sağlamak için hayatlarına biraz sınırlama getirerek parazitleri koruyabiliriz;
Çiğ veya düşük pişmiş et ürünlerini beslemeyin, fakir yiyeceklerden ve bilinmeyen yiyeceklerden uzak durun, kedinize meyve veya sebze verirseniz, iyice yıkadığınızdan emin olun, kedinize bir tür kum alacağınızı bilmelisiniz. Ve günlük olarak değiştirin, dışarı çıkmasına izin vermemelisiniz, düzenli olarak yılda bir parazit testi yapmanız gereken veteriner kontrolünü geçmelisiniz.
Kedilerde toksoplazmaya ne kadar sürer?
Kedilerin bağışıklık sistemlerine göre değişir. Genellikle birkaç hafta sürebilir.
Toksoplazm köpek kedilerinde görülüyor mu?
Yavrular daha dirençli olduğundan, onları parazitler geçirebilirler.
Toksoplazma aşısı var mı?
Toxoplasma için henüz aşı geliştirilmemiştir, antibiyotikler tedavi olarak kullanılmaktadır.
Her kedide toksoplazma var mı?
Kesinlikle hayır. Çiğ et ürünleri ile beslenen veya enfekte olmuş hayvanlarla beslenen kedilerde görülür.
Toxoplasma kendi başına geçiyor mu?
Hayır, semptomlar daha fazla artar ve kedinin hayatını zorlaştırır.
Toksoplasma kedisi yine Toxoplasma olacak mı?
Vücut bağışıklık kazanacağından, tekrar toksoplazma.
Ev kedileri Toxoplasma olabilir mi?
Beslenme dikkat edilirse ve salınmazsa, toksoplazma riski çok düşüktür.