Kedilerin hastalıklarını incelediğimizde, en ölümcül virüslerden biri lösemidir. Kedilerde lösemi nedir? Makalemizde ayrıntılı olarak açıkladık.
Kediler en değerli varlıklarımızdan biridir. Bir kedi sahibiniz varsa, bunu bir hayvan olarak değil, kendi çocuğunuz olarak benimsersiniz. En ufak bir hastalık veya davranış sorunu konusunda endişelisiniz ve saatlerce beklersiniz. Her kedi hastalıklara farklı reaksiyonlar gösterir. Bazı kediler hastalık meydana gelse bile bunu göstermek istemez ve bir köşeye rahatlamak isterler.
Bazı kediler hastalık, bağırırlar veya ağlarlarsa sürekli ağlarlar. Nitekim, kedilerin bağışıklık sistemi birbirinden farklı olsa bile, en kötü hastalığı elde etseler bile, bağışıklık sistemi güçlüdür, çünkü kısa sürede tedaviye yanıt verir veya hızlı bir şekilde iyileşebilir. Düşük bağışıklık sistemi olan kediler, vücuda giren en basit hastalıkla bile başa çıkamaz, çünkü bağışıklık sistemi vücuda yeterince vitamin ve güç desteği salgılayamaz.
Bu tür durumlara maruz kalmaktan kaçınmak için, kalite ve vitamin gıdalarını besleyerek sokak veya ev kedinizin bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz. Kedilerde yaygın olan ve hayatlarını tehlikeye atan bazı hastalıklar vardır. Bunlardan en önemlisi lösemidir. Peki, kedilerde lösemi nedir? Belirtiler nelerdir? Birlikte öğrenelim.
Kedilerde lösemi nedir?
Kedilerin hastalıklarını incelediğimizde, en ölümcül hastalıklardan biri Felv (kedi lösemi virüsü) olarak bilinir ve insanlar arasında kedi lösemi hastalığı olarak bilinir. Lösemi kendi içinde 3 gruba ayrılır: Felv-A, Felv-B ve Felv-C. Gruba bölünmüş lösemi türlerini aşağıdaki gibi algılayabilirsiniz: Herhangi bir kanserin birinci, ikinci ve üçüncü aşamalarına sahibiz. Hasta ilk aşamada hayatta kalma şansına sahipken, ikinci ve üçüncü aşamada hayatta kalma olasılığı aniden azalır. Felv aşamalarını aynı şekilde düşünebilirsiniz.
Kedilerde, lösemi virüsü bulaşıcıdır ve kedinin vücuduna girer girmez bağışıklık sistemini etkiler. Aniden bağışıklığı azaltır ve diğer organlara zarar verir ve yeni hastalıkların meydana gelmesine neden olur. Zamanla ölümcül hale gelir ve ölümcül olur ve bağışıklık sistemini tamamen çökerterek kedinin ölmesine neden olur. Güçlü bağışıklık sistemi olan kediler, tedaviyle kısa sürede lösemiye karşı direnç direnir ve iyileşir.
Kedilerde lösemi semptomları
Lösemi virüsü, kedinin vücuduna girdikten kısa bir süre sonra semptomlarla kendini gösterebilir. Bazı kediler semptomlarını ciddi şekilde yaşarken, diğerleri normal bir semptom gösterir. Genel olarak, kedilerde lösemi semptomları;
Lenf düğümlerinin şişmesi, kedi tüylerinde solma ve ani zayıflık, iştah ve zayıflık kaybı, ani vücut sıcaklığı nedenleri veya düşen usulsüzlük, kanlı ishal, göz ve ağız bölgelerinde sarılık, diş eti şişme veya renk, görsel bozukluklar, üretimde zorluk, problemler üreme alanında sorunlar.
gibi belirtiler. Kedilerde görülen tüm semptomlar lösemi göstermez. Bu hastalığın tam teşhisini yapmak için bazı testler yapılır. ELISA testi uygulanır ve lösemi virüsünün kanda olup olmadığı ayrıntılı olarak incelenir. Test sonucu pozitifse, kanda lösemi virüsü bulunur ve negatifse, kanda lösemi virüsü yoktur. Cat lösemi test fiyatı içinde bulunduğunuz şehre bağlı olarak değişebilir, ancak toplam fiyatı 350 TL’dir.
Lösemi kedilerde nasıl iletilir?
Felv virüsü taşıyan kedi, diğer kedileri kolayca enfekte edebilir. Kedilerin ortak gıda suyu ve tuvalet kapları, kavga sırasında birbirlerini yalama, tırmıklama ve ısırma, tükürük ve gözyaşları sayesinde diğer kedilere taşınabilir. Her Felv virüsünü taşıyan bir kedi lösemi diye bir şey yoktur. Bazı kediler virüsü kaplar, ancak bağışıklık sistemi güçlü olduğu için atar ve bağışık olur. Bazı kediler virüsü kanlarında taşır ve diğer kedilere bulaşır.
Bağışıklık sistemi, zayıf bir kediye geçtiğinde kısa sürede ölür. Buna ek olarak, hamile kedi felv virüsü kaplarsa, bebekler doğduktan sonra virüsü annesinden emdiği sütten geçirme riski vardır. Tüylü arkadaşınızda lösemi semptomlarını görmeyi beklemeden bir kedi lösemi aşısınız olmalıdır. Yan etkiler aşıdan sonra görülebilir, ancak bu semptomların kedinizin sağlığı için geçici olduğunu hatırlamanız gerekir.