Kedilerde kalça kırıkları ve çıkıklar meydana geldiğinde, derhal veterinere yetiştirilmelidir. Tedavi ne kadar uzun olursa, tedavi o kadar zor olabilir.
İnsanlar arasında her zaman “kediler dokuz yaratıktır, her zaman dört metre düşerler ve kediler dayanıklıdır” cümlelerini duyarız. Aslında, bir gerçek yoktur, çünkü bir kedi yükseklikten düştüğünde 8 kalmaz; Aksine öldü. Çünkü kedilerin en hassas olanı eklemlerin ve kasların hasarıdır.
Kediler hareketli yaratıklar olduğundan, kemikler kırıldığında ve çıkık olduğunda, hayatları resmi olarak kararır. Kediler bu tür olumsuz durumları yaşadıklarında hemen tedavi edilmezse, devre dışı bırakılabilirler veya bacaklarını hiç tutamayabilirler. Kedilerde sokak veya ev kedisi fark edildiğinde, çıkık veya kırılmış fark edilir ve uzman veterinerde tedavi edilmelidir.
Kedilerde Kalça Kemik Kırığı
Kedilerde, kalça kemiği kırığı (pelvis ve kalça eklemi kırığı) maalesef sıklıkla karşılaşılır. Genel olarak, kediler yükseklikten düşer, kalçalarına arabaların, büyük taşların veya yabancı nesnelerin altında kalırlar, trafik kazası, kalçalardan geçer, büyük bir darbe vb. olaylar gibi.
Bu üzücü olaylara maruz kalan kediler kalçalarında ciddi ağrı hissederler. Örneğin, insanların kolu veya bacağı kırıldığında inanılmaz acı hissederler. Kediler belki de aynı acıyı daha şiddetli hissederler. Özellikle kalça kırığı dokunulduğunda, kendilerini hareket ettirerek ve kendilerini hareket ettirerek kaçmaya çalışırlar.
Kedilerin kalça kemiği kırığı çeşitleri vardır: parçalanmış kemik kırığı, kemiğin bir kısmının çatlaması, kemiğin bir kısmını kırma, kemiğin basit kırılması, parçalanmış kemik, karmaşık kırık, açık kemik açıktır. Tüm kalça kırığı kemiğinin kırılma çeşitleri zor ve ağrılıdır, ancak kemiği kırmak özellikle zordur.
Kemiğin bir kısmı, açık bir kırık kırık lavabo şeklinde kalçaya, organlara karşılık gelir veya bele gider. Bu kırılma çıplak gözle dışarıdan kolayca görülebilir. Kediler, kalça kırığı kendiliğinden iyileştirmeyeceği için tedaviye ihtiyaç duyar. Hangi tür kalça kemiği kırığı görülürse görülse de, kediyi çok fazla sallamadan sıkıca tutarak derhal veterinere yetiştirilmelidir.
Tedavi
Her veterinerin bir uzmanı vardır. Özellikle ameliyat ve ortopedi alanında veterinerler bu alanda uzmanlaşmalıdır. Fizik muayene önce kırık bir kalça ile yapılır. Daha sonra, kırılan kemik tipi görüntüleme merkezine alınır. En uygun tedavi yöntemi, kedinin kalça kırığının tip, yaş, tip, sağlık ve bağışıklık sistemine göre belirlenir.
Ameliyat, sabitleme veya kafes, kedilerin kalça kırıkları olduğunda tek ilaçtır. Bazı insanlar kedilerinin kalça kırıkları olduğunu bilirler, ancak olasılıkları nedeniyle onları veterinere götüremezler. Kedi beklerse, kırık yanlış kaynar ve kedi hayatına bu şekilde devam edecektir. Bazen kemik eşit olarak kaynamaz ve kedi kalçası da dahil olmak üzere arka bacakları kullanamaz. Ne yazık ki, iç kanama da meydana gelebilir ve kedi ölebilir.
Sahipler kedilerini “insanların kedilerini veterinere götürmek yerine gittikleri kırık çıkık icası olarak adlandırılan insanlara götürürler. Bunun ne kadar mantıklı olduğu tartışılır, ancak hiçbir kırık çıkıntı veterinerler gibi tedavi uygulayamaz.
Kedilerde Kalça Kemik Dislokasyonu
Kedilerde kalça çıkığı nadir bir bozukluktur. Kalçadan geçen bir yükseklik, etki ve ışıktan düşme gibi durumlardan oluşur. Kedilerin ortak bağları sıkı olmadığı için kalça çıkığı da görülebilir. Kedilerde, kalça çıkığı 2’ye 2’ye bölünür ve tam çıkık. Bunu aynı kemiğin basit bir molası olarak düşünebiliriz ve ikiye bölün.
Kedilerin kedileri meydana geldiğinde, kırıklar kadar şiddetli ağrı hissetmezler, ancak şiddetli bir ağrı vardır. Ayağa kalktıklarında, yürüme şekilleri bozulur, topal, dururlar -çıkık alanın alanını ağırlıklandırmayı önlemek için, ayaklarını tamamen basamazlar, kısıtlanamazlar, koşamazlar ve birkaç adım attıktan sonra tekrar yalan söylerler.
Kedilerdeki kalça kırığı açıkça anlaşılabilir, ancak çıkık çok anlaşılmaz değildir. Bahsettiğimiz belirtiler, çıkık olup olmadığını desteklemektedir, ancak özellikle fiziksel temasla daha iyi anlaşılabilir. Kedilerin kalçalarının çıkık olduğunu anlamak için, anormal durumlar çok hafifçe basarak belirlenebilir.
Kedilerin iki kalçasından biriyle temas ettiğinde, cilt altında oynaklık veya fark hissedilir. Diğer kalçada bu semptomlar varsa, sadece bir kalça varsa, o zaman kesinlikle çıkarılır. Ek olarak, arkadan, yandan ve üstten bakıldığında, kalçanın çıkması önemli ölçüde görülür. Kedilerde kalça çıkığı kendini iyileştirmez ve veterinere giderek tedavi başlatılmalıdır.
Tedavi
Kalçadaki çıkık kedi cerrahi ve ortopedik veterinere alınmalıdır. Her şeyden önce, çıkık anlayışı için elle gerçekleştirilir, daha sonra X -Ray çizilir ve kemiklerin durumu açıkça görülür. Dislokasyonun durumu göz önüne alındığında, tedavi yöntemi belirlenir. Dislokasyon meydana gelirse, veteriner veterinere gidiyorsa kemik tekrar yerleştirilebilir. Dislokasyondan bu yana birkaç gün geçtiyse, değiştirilemediği için işlem gerekebilir. Bazı durumlarda, egzersiz, masaj, sıcak soğuk uygulama ve elektrik akımı yöntemlerde kullanılabilir.
Kedinin kalça kırığı ve çıkığı ile bakımı
Kedilerde kalça kemiği kırığı veya çıkık tedavisinden sonra evde bakım da çok önemlidir. Veteriner tarafından uygun görülen ilaçlar verilir ve hepsinin düzenli olarak kullanılması gerekir. Kalça alanı operasyonel olduğu için kedinin bazı hareketlerinin kısıtlanacağını bilmelisiniz. Bu nedenle, evde hızlı hareket etmek, atlamak, yorucu oyunlarla oynamak ve diğer evcil hayvanla savaşmak yasaklanmalıdır.
Kedinin kalça bölgesine dokunulmamalı ve fiziksel hareketler yapılmamalıdır, çünkü kafadan daha iyi olacaktır. Ev ortamında, kedi kalça alanına zarar verecek ve daha kolay hareket edecek nesneleri kaldırmalıdır. Kendisini daha iyi hissettirmek için sevgi, şefkat ve dikkat kaçınılmamalıdır. Sahibine yakın olmasına rağmen, şifa çok hızlı olacak.
Not: Sokakta kalça, pençeler veya bacaklar kırılmış bir kedi gördüğünüzde, bağlı olduğunuz belediyeyi arayarak ücretsiz yardım isteyebilirsiniz. Örneğin; Bursa’da yaşıyorsanız, Bursa Metropolitan Belediyesi’ni aradığınızda, Osmangazi belediyesi sizi hemen Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’ne bağlayacaktır.
Veteriner teknisyenlere durumu en kısa sürede açıklayarak yardım isteyebilirsiniz. En az 10 dakika içinde bulunduğunuz yere gelecekler ve kediyi alacak ve ücretsiz davranacaklar. Aynı yeri tekrar arayarak aynı yeri bile arayabilirsiniz.