Kedilerdeki en popüler hastalıklardan biri iç ve dış parazittir. Tedavi uzun ve zorlu olmasına rağmen, kedilerin sağlığı için çok önemlidir.
Parazitler iyi ayrılmış iç ve dıştır; İç parazitler kedinin vücuduna girer ve mide, karaciğer, akciğer ve kalp gibi önemli organlara yerleşir. Dış parazitler; Kedinin vücuduna girmezler, sadece cilde yerleşir ve kendilerini gösterirler.
Parazit döngülerini korumak için kalıcı konak ve ara konaklara (canlı organizmalar) ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle, iç veya dış parazitlerin teşhisi kolayca yerleştirilebilir, ancak konakların bulmak zor olabilir. Peki, kedilerdeki parazitleri nasıl anlarım? Ya da tedavi formu nasıl olmalı?
Kedilerde iç parazit belirtileri
Kediler çiğ gıdalar tüketir, vücutta parazitli hayvanlarla iletişim, zararlılar veya bilinmeyen faktörler nedeniyle vücuda bulaşabilir. Parazitlerin kedilerin vücudunda semptomlardan oluştuğunu anlayabiliriz;
Dışkılarda kan, karın ağrısı, kusma, yoğun ishal, anüs ve çevresini gösterecek hareketler, solunum, istemsiz solunum, nefes alırken zorluk, karında görünür şişme, iştahta görünür şişme, daha yavaş ağırlık azalma, pürüzsüz olmasına rağmen daha yavaş azalma diyet, zayıflık, solma veya yıpranmış.
Kedinizde belirtilen semptomları görürseniz, iç parazit herhangi bir organda bulunur. Kediler bu durumdan çok rahatsız olur ve onu sona erdirmek için refleksler olarak hareket ederler. Kusursanız, kusmada susam şeklinde parazitleri görebilirsiniz veya dışkıda hareket eden küçük organizmalar fark edebilirsiniz.
Hangi organlar parazitlere yerleşmişse, konak sayısının hayatlarına devam etmek için arttığı anlamına gelir. Böyle olumsuz bir durumla karşılaşırsanız, en yakın veterinere herhangi bir müdahale olmadan (ilaç, şurup, kusma vb.) Danışmalısınız, çünkü parazitlerin hangi organını bilemeyiz.
Kedilerde iç paraziter tedavi
İç paraziti tamamen yok etmek ve doğru tedavi yöntemini belirlemek için, iç parazitin ne kadar ilerlediğini belirlemek gerekir. Daha sonra, ne sebeple olursa olsun, iç parazitler belirlenmeli ve olumsuz durumlardan kaçınmak için önlemler alınmalıdır.
Tabletler, macunlar, aşılar, oral ilaçlar veya şurup gibi düzenli tedavi yöntemleri uygulanır. Veteriner kliniklerden iç parazit hapı sağlayarak, iç parazit hapını evde en uygun şekilde yutmalısınız.
Dahili parazit çok fazla ilerlediyse ve kan kaybı meydana gelirse, hastaneye yatışla kan nakli ve vitamin takviyeleri yapılmalıdır. İç parazitin en kötüsü kalbin yerleşimidir ve kalp kurdu adı verilen parazitleri ortadan kaldırmak çok zor olacaktır. Kalp kurt tedavisi için uzun süreli tedavi uygulanmalı ve ilaç yöntemine ek olarak. İç parazitler için doğal yöntemler olmasına rağmen, parazitin durumunu bilmediğimiz için kediler veterinere danışarak uygulanmalıdır.
Kedilerde dış parazit belirtileri
Kediler, enfekte hayvanlarla temas, kene veya sivrisinek ısırıkları, kendi başlarına zaman geçirirken bilinmeyen nesnelerin yanlış beyanı ve sürtünmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Kedilerin görünümünde herhangi bir değişiklik varsa, dış parazit olasılığı dikkate alınmalıdır. Kedilerde, dış paraziti aşağıdaki semptomlardan anlayabiliriz;
Kedinin tüyleri Aşırı dökülme, cilt kızarıklığı veya yara oluşumu, temiz, kirli kulaklar, cilt ve cilt lezyonları, kulak bölgelerinde kırmızı veya siyah yol, nokta oluşumu, daha fazla kaşıntı arzusu, alopesi (saç dökülmesi), zayıflık, zayıflık , ara sıra görülmesi gereken ateş, tüylerde yıpranın.
Kediler, her kaşıntılı olduklarında dış parazitleri teşhis etmek için yanlış olacaktır, çünkü tüyler arasındaki pire olasılığı çok yüksek olabilir. Pireus tedavisi çok kolaydır, ancak tedavi sağlanmazsa, canlı organizmaların sayısı arttığı için kedinin vücudunu bozabilir ve bozabilir. Ana tedavi, dış parazitlerle kediye uygulanmazsa, sprey, tarak veya losyon bir losyonla temizlenmesine rağmen, parazitler azaltılmış gibi görünür, ancak çoğaltmaya devam ederler.
Kedilerdeki bazı parazitler insanlara iletildiğinden, bazı hijyen önlemleri alınmalıdır. Eldiven giyen kedinin tüyleri gözün sonunda kontrol edilebilir, o zaman eller bol miktarda sabun kullanılarak yıkanmalı ve kolonya ile silinmelidir. Kedinin tüylerinde veya cildinde bahsettiğimiz gibi, herhangi bir doğal tedavi yönteminden önce veteriner kontrolü kontrol edilmelidir.
Kedilerde dış parazit tedavisi
Dış parazit teşhis edildiğinde, faktörlerden hangi faktörlerin neden olduğu belirlenmeli ve aynı durumdan tekrar önlemek için bazı önlemler alınmalıdır. Dış parazit tedavisi için oral ilaçlar veya topikal uygulamalar kullanılabilir. Tedaviye ek olarak, veteriner tarafından önerilecek solunum ve taraklar azaltılabilir.
Ek olarak, dökme veya yıpranmış kılları geri yüklemek için vitaminler veya mineraller için ekstra gıda takviyeleri uygulanabilir. Dış parazitler gibi sağlık sorunlarından kaçınmak için, her zaman kedinizin iç-iç parazit aşılarını veya zamanında damlalarını yapmaya özen göstermelisiniz.
Yavru kedilerde iç ve dış parazitler
Anne kedilerinin iç parazitleri varsa ve yavrularını emzirirse, iç parazitin geçmesi muhtemeldir. Anne sütünden geçen mineral ve vitamin alamazlar, çünkü annelerinde parazitler olduğu için yavrularını beslemelerini büyük ölçüde önleyeceklerdir.
Aynı şekilde, eğer anne veya baba kedinin dış parazitlerine sahipse, parazitler de onlara geçebilir, çünkü yavrularını sürekli olarak yalarlar veya daha basit başlamak için pire oluşumuna neden olurlar. Köpek yavrusu kedilerindeki en yaygın parazitler;
Askeriler (saç kurdu): Boyutları çok incedir ve yavruların dışkısında görülebilir. Sherites (hız): Çoğu kedi, dışkılarda görülebilir veya meydana geldiği için kusar.
Yavru kedilerde iç veya dış parazitler görüldüğünde, kusma, iştah kaybı, ishal gibi semptomlar genellikle görülür; Ancak en önemli semptom karın şişkinliğidir. Erken teşhis almak için, köpek yavrusu kedilerinde görülen en ufak değişiklik ciddiye almalı ve derhal veteriner kontrolüne gitmelidir.
En uygun tedavi işleminde parazit gibi oral ilaç, tablet, aşı, macun veya şurup başlatılmalıdır. Parazit oluşumunu önlemek için, köpek kedileri 6-8 haftaya geldiğinde ve sağlıkları için dışarı çıkmasına izin verilmemelidir.
İç ve dış parazitik ölümcül yönetici?
Yetişkin kedilerde parazitler görüldüğünde, tedavi kolayca uygulanabilir. Ne yazık ki, yavrular ölümcül olabilir çünkü daha hassastırlar.
İç ve dış parazitik tedavi ne kadar sürer?
Kedideki parazit tipine bağlı olarak değişebilir. Bazı kediler kısa sürse, diğer kediler için uzun tedavi gerekebilir.
İç ve dış parazitler için hap veya aşı daha mı iyi?
İç-dış parazitler için bir aşı vardır, ancak dış parazitler için aşı genellikle yetersiz olabilir. Dahili parazitler için aşı, dış parazit için damlalar kullanılabilir.