Diyabet maalesef kedilerde sık görülen bir hastalıktır. Kedi diyabet belirtileri nelerdir? Tedavi var mı?
Oyunlar çılgın, çocuklarınızın en sadık arkadaşı olan kediler zaman zaman sağlık sorunları yaşar. Diyabet olarak da bilinen diyabet, şüphesiz bu sorunların en önemlisidir. Küçük arkadaşlarımızın diyabet olduğunda yaşam standartları kısıtlanır. Peki kedinizin diyabetik olduğunu nereden biliyorsunuz? Diyabet nasıl tedavi edilir?
Kusma, idrar bırakma, yeme, ani kilo kaybı ve kedilerde saç dökülmesi gibi semptomları gören veterinerlerin ilk hastalıklarından biri, zihinlerine gelen ilk hastalıklardan biridir. Diyabet, kedi ırklarının genelinde hipertiroidizm ile en yaygın hastalıktır. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kedilere insülin hormonunda kan şekeri dengesi sağlayan bir sorundan kaynaklanır. Kedilerdeki diyabet 2 tiptir. Yeterince insülin hormonu salgılayamadığı için kedi pankreasta oluşan bir diyabet türü; Tip iki diyabet insülin direnci olarak bilinir. Çalışmalarda, diyabetli kedilerin yaklaşık %80’inde iki diyabet vardı. Köpeklerde bu tam tersi. Diyabetik hastalığın her yaşta kedinizde görülmesi muhtemeldir. Bununla birlikte, genellikle yedi ila dokuz yıl arasında ortaya çıkar. Diyabet erkek kedilerde dişi kedilere göre daha yaygındır. Obezite başka bir faktördür. Rus mavisi, Burma, Siyam kedileri ve Mainine Coon türleri diyabetle daha fazla karşılaşılmaktadır.
Kedilerin diyabet olduğunu nasıl bilebiliriz?
Diyabet semptomları genellikle görülür. Kilo kaybı, aşırı susuzluk, iştah kaybı ve aşırı idrar en yaygın olanıdır. Kedi sahipleri genellikle kediyi kedinin çok fazla kilo kaybı yemediği gerçeğine bağlar. Bununla birlikte, kedinin kumu daha sık değiştirilir; Kumda görülen idrar cümleleri daha büyüktür. Bazı kedilerde, arka bacakların zayıflığı diyabet belirtisi olarak görülebilir. Bu gibi durumlarda, kediler topuklarında dururlar.
Kedilerde diyabet nasıl tedavi edilir?
Son yıllarda sıklıkla karşılaşılan uzun vadeli insülin tedavisi, kedileri diyabetten kurtarmak için son derece başarılı bir çözüm olmuştur. Bu tedavinin uygulandığı kedilerin çoğu diyabetten tamamen kurtarıldı. Uzun vadeli insülin tedavisinin amacı, insüline ihtiyaç duymadan kedinin normal glikoz seviyesine inmektir. Tedavideki en önemli unsurlardan biri diyettir. Kedinizin diyabet varsa, yüksek proteinli ancak düşük karbonhidrat seviyelerine sahip yiyecek vermelisiniz. Diyet sırasında kuru yiyeceklerden daha fazla yaş gıda tercih edilmelidir. Kedinize göre kedinizle diyet sağlığınızı daha fazla rahatsız etmenize neden olabilir. Bu nedenle, en başarılı ve ideal diyet için bir veteriner desteklenmelidir. Küçük arkadaşınızın insülini veterinerinizi hazırlayabilir veya kendiniz zorluk çekmeden hazırlayabilir. Ancak bu tedavinin uzun süreceği ve sabırlı olmalısınız. Kedinize insülin tedavisine başladığınızda, düzenli olarak kan değerlerini izlemelisiniz; Bu yönde verilecek dozu ayarlamalısınız. Düşük dozda verilen ilacın kontrolü mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, yüksek bir doz uygulanırsa, küçük arkadaşınızın kan şekeri düşecektir. Düşen kan şekeri, kedinizi bile öldürebilir. İyileşmek için, diyabet hastalığı sırasında takip edin. Diyabet hastalığı sırasında kedinizin sağlığının haftada en az bir kez veteriner kontrolü geçirmesi önemlidir. Kedinizin glikoz seviyesini evinize alacağınız cihazlarla takip edebilirsiniz. Özellikle uzun vadeli diyabet tedavisine girdiyseniz, bu cihazların evinizde olması gerekir. Arkadaşınızın glikoz seviyesini, kedinizin arkasından alınan az miktarda kanla kolayca ölçebilirsiniz. Glikozun nasıl ölçüleceğine dair veteriner hekiminizden destek alabilirsiniz.