Bu makalede, kedilerin ne zaman hamile olduğunu ve hamilelik belirtilerini tartıştık. Ayrıca doğumda ne yapmanız gerektiğinden de bahsettik.
Sevgileri, oyunculuk ve yaşam tutumları ile bilinen kediler, son yıllarda eve bakarak artmışlardır. Kediler evde yeni bir birey olur; Yalnız insanlar için bir yoldaş olurlar. Bununla birlikte, kedi hamile kaldığında, en az 2 yavru vardır. Bu nedenle, köpek yavrusu istemeyen kedi sahiplerinin çok dikkatli olması gerekir. Peki, kedi ne zaman hamile kalacak? Kedilerde doğum süreci nedir? Kedideki hamileliğin belirtileri nelerdir?
Düzinelerce yıl önce, kediler ilk hamileliğini 1 yıl ve daha fazla yaşadı. Ancak bugünün koşullarında, bu dönem kısaltılmıştır. Kedilerin iyi özen gösterdikleri, düzenli beslenme ve uygun koşullarda yaşamanın sürecin azalmasına katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Çevre koşullarının iyileştirilmesi sonucunda doğurganlık yaşının düştüğü düşünüldüğünde, mantıklı bir varsayım olarak görebiliriz. Mevcut koşullar altında 4-5 aylık kediler öfke dönemine girebilir. Tabii ki, bu kedinin hamile kalma olasılığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte, veteriner hekimler tarafından küçük meleklerin öfke ilk dönemini yaşarken hamile kalmaları önerilmez. Kedinizin köpek olmasını istemiyorsanız, öfkeye girmeden önce kesinlikle kedinizi kısırlaştırmalısınız. Ek olarak, öfke döneminden önce kısırlaştırma, kedinizin yaşayabileceği olası bir meme tümör problemini önler.
Kedinizin hamile kalmasını istiyorsanız, bunun ciddi sorumluluk gerektirdiğini umursamalısınız. Hamile bir kedi kendi doğumunuza kolayca bakabilir. Bununla birlikte, hamilelik sürecinde kedinize yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Yurtiçi bir kedide ortalama gebelik süreci 65 gündür. Ancak, bu süreç 52 ila 74 gün arasında değişebilir. 60 günden daha az süren kedilerin kedilerin hayatta kalması muhtemeldir. Türlerin yönünde değişen hamilelik süresi de vücut büyüklüğü ile orantılıdır.
Kedilerde Gebelik Belirtileri
Her canlı şeyde olduğu gibi, kedinin hamilelik belirtileri vardır. Kedideki hamilelik belirtisi önce öfke döneminin sonu ile başlar. Hamile bir kedi, hamileliğin üçüncü haftasına kadar iştahta azaldı; Sonra artış görülür. Bununla birlikte, kedinizin meme uçlarında şişlik ve koyu, kırmızı bir renk görürseniz, bunu hamileliğin bir işareti olarak algılayabilirsiniz. Hamile kedi sabah bozuklukları gösterecek ve çok daha fazla yiyecek tüketecektir. Hamilelik sürecinin başlamasından 5 hafta sonra, küçük meleğinizin karnının şişer ve doğum gerçekleşene kadar büyüme devam eder. Hamilelik sırasında davranışta anormal değişiklikler görülebilir. Örneğin, çok sevilmekten hoşlanmayan kediniz aniden son derece sıcak olabilir; Etrafınızdaki gibi sizden daha fazla dikkat isteyebilir. Ya da, aksine, dost kediniz aniden zıt tutumlar sergileyebilir ve kendini herkesten izole edebilir. Bu tür tutumları gördüğünüzde endişelenmenize gerek yok. Bunlar, kedideki hamilelik sürecinde gözlemlenebilecek doğal davranışlardır.
Kedinin hamileliğe sahip olup olmadığını anlamanın en kesin yolu veteriner yardım almaktır. Veteriner hekiminiz kedinizin kedisi ultrasonografi ile veya manuel olarak inceleyecek ve kedide hamilelik olup olmadığını kolayca anlayacaktır. Hamilelik sürecinde anne kedisi için yapılacak çok şey yok. Sadece kedinin yeterli su içtiğinden ve iyi beslendiğinden emin olmanız gerekir. Hamilelik doğrulandığında, ana kedilerin ve yavruların daha kaliteli beslenmesi için daha kaliteli bir kedi mamasına geçmenizi öneririz. Hamilelik sürecinden sonra, kediler sütten tamamen kesilene kadar bu yiyecek devam etmelidir. Hamilelik sırasında, kediler köpeklerden daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, miniga’nıza yüksek protein değeri vermeniz gerekecektir. Eğer annen kediniz sık sık yemek yemiyorsa, korkmanıza gerek yok. Kedinizin karnı yavrularla dolu olacağından, çok daha küçük porsiyonlarda ve daha az yiyeceklerde yiyecek.
Doğum süreci yaklaştıkça, anne yavrularını doğurmak için daha sessiz, sessiz bir yer arar. Kediniz için rahat bir ortam hazırlayın ve bu çevreye alıştırın. Bir havlu ile kaplı bir kutu, kedinizin kolayca doğum yapması için iyi bir seçimdir. Bazı kediler hazırlanan yeri kullanmak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda, istediği gibi bir ortam bulacaktır. Endişelenmeyin ve kedinizi yalnız bırakın. Genellikle kedinin göğsünden, kedinin göğsünden süt benzeri bir akıntı ile anlaşılır. Bununla birlikte, kedinizin vücut sıcaklığının doğumdan hemen önce 38.9 ° C’nin altına düştüğünü görebilirsiniz.
Kedimi doğururken ne yapmalıyım?
Doğum sürecinin kedinizin yüksek sesle bağırmaya başlamasıyla başladığını anlayabilirsiniz. Yine, kedinizde doğum sırasında kasılmalar olacaktır. Onları kolayca görebilirsiniz. Kediler doğum sürecini kendi başlarına da gerçekleştirebilir. Kediniz hamilelik sırasında ortalama 2 ila 5 yavru arasında doğum yapar. Kedi, yavrularını doğururken her yavrudan sonra 10 dakika ile bir saat sonra dinlenme ihtiyacı hisseder. Hala küçük meleğinizin hala vücutta olduğundan eminseniz ve diğer yavruların doğumundan 3 saat sonra aşıyorsa, herhangi bir zaman israf etmeden veteriner almalısınız.
Yavrular yükselirken amniyotik torbayı veya membranı yırtmalıdır. Ana kedi genellikle yavrularının yırtılmasına yardımcı olur; Eğer yardım edemezse, bunu yavruların serbest bırakılmasına dikkat ederek yapmanız gerekir. Ana kedi, yavrularından sonra nefes almaları için onları uyarmaları için onları yalar. Doğum sırasında yorgun veya diğer doğum nedeniyle bakım kaybı gibi durumlarda, bu sorumluluğu almalısınız. Yavru köpeği, annesine zarar vermeden incitmeden bir havlu yardımıyla okşayın. Yavru kediyi uzanmaya çevirerek, havayollarında kalan sıvı varsa kedinin temizlenmesine yardımcı olur. Kedinizin doğum yaptığı her köpek yavrusu sonrasında bir plasenta çıkmalıdır. Plasentanın içeride kalması sevimli arkadaşınızda enfeksiyona neden olabilir.
Her yavrudan sonra bir plasentanın çıkmasını sağlamak için yavru sayısını ve plasenta sayısını karşılaştırın. Anne kedi plasentalar yiyebilir. Kedinizin plasentaların birkaçını veya tamamını yediğini görürseniz korkmayın. Bu hareket tamamen güvenlidir. Annenin vücudunda bir plasenta olduğunu fark ederseniz, onu uzman bir veterinere götürmelisiniz. Ana kedi genellikle göbek kordonunu kırar. Bunu yapamayacağı durumlarda ona yardım etmelisiniz. Birlikte olacağınızdan emin olduğunuz bir ip, yavruların gövdesinden yaklaşık 2,5 cm uzakta, kabloya sıkıca bağlanmalıdır; Kordonun bundan 2,5 cm uzaklıktaki bölümüne bir halat daha bağlanmalı ve kordon, makas yardımıyla bağlantılı iki ip arasında dikkatlice kesilmelidir.
Yavru kedi doğduğunda, anne kedinin göğsünden süt emmelidir. Bunu yapmak için, anne kedilerini ve yavrularını uzun süre tanımanın hiçbir zararı yoktur.
Kediniz ne zaman hamile kaldı? Süreç nasıl ilerledi? Aşağıdaki deneyimlerinizi ve sorularınızı bekliyorum.