Japon balıklarının hayatı çok kısa olmasına rağmen, uygun yaşam alanı sağlandığında yıllarca yaşayabilirler.
Hepimiz akvaryum balığı besledik ya da çok tanıdığımız birinin bir akvaryum balığı beslediğine tanık olduk 🙂 Japon balığının çok fazla yaşamadığı, hassas olduğu, ilginç olmadığı ve basit bir balık olduğu söyleniyor. Aslında, akvaryum balığına bakarlarsa, yıllarca sahiplerine arkadaşlık olabilirler. Peki, akvaryum akvaryumu nasıl olmalı? En ayrıntılı şekilde, makalemizi merak edenleri dahil ettik.
Akvaryum seçimi
Her şeyden önce, sahip olduğunuz balık türlerinin nerede yaşayacağına karar vermelisiniz. İki şansınız var: Balıklarınız Fener veya Akvaryum’da yaşayacak. Balığın büyüklüğü küçük olmasına rağmen, fener gibi dar bir alanda rahat olmayacaktır. Buna ek olarak, fenerdeki akvaryumda ekipman olmayacak, balıklar huzurlu ve sağlıklı bir şekilde yaşayamaz.
Seçtiğiniz akvaryum hem göze hitap etmeli hem de balık için uygun olmalıdır. Akvaryum modeli ne olursa olsun, büyük olmalısınız. Finansal olarak biraz zorlayabilir, ancak büyük akvaryum hem kişi hem de balıklar için avantajlı olacaktır. Örneğin, 100 cm (uzunluk) x 50 cm (genişlik) x 50 cm (yükseklik) 100x50x50 ölçümler seçilebilir.
Akvaryumun yerini belirlemek
Balıklar çok korkak ve hassas yaratıklardır. Akvaryuma dokunulduğunda, hemen korkarlar, hemen bir dış sesten korkarlar ve stresli olabilirler. Evde bir çocuk veya evcil hayvan varsa, akvaryuma gidebilirler çünkü dikkatlerini çekeceklerdir. Özellikle akvaryum kapağı yoksa, çocuklar ellerini ve hayvanlarını yerleştirerek balıkları rahatsız edebilirler.
Bunu önlemek için, ya akvaryum örtüsü kurulmalı veya evin sessiz bir odası tercih edilmeli, zaman geçilmemeli, rüzgar, güneşsiz ve sessiz oda. Ev kalabalıksa, akvaryumun konuk odasında, kitap odasında, giyinme odası, boş odada olması iyidir. Ev kalabalık değilse, oturma odasında veya oturma odasında bulunabilir.
Akvaryum ekipmanı
Akvaryum modelini ve boyutlarını seçtikten sonra, bazı ekipmanlara kesinlikle ihtiyaç vardır. Akvaryum alır almaz, suyu doldurmak ve balığı yerleştirmek çok yanlış bir hareket olacaktır. Akvaryum mükemmel olmasına rağmen, balıklar sağlıklı ve uzun yaşar. Kişinin ihtiyaç duymadığı ekipman olabilir, ancak akvaryumda bulunması gereken bazı ekipmanlar:
Strafor
Akvaryumun eşit olarak önlenmesi, çatlamaması, en ufak bir temasta sola ve sağa gitmesini ve sarsılmamasını önlemek için alt kısmına bir strafor yerleştirilmesi gerekir. Akvaryumun tabanına bir strafor veya daha güçlü bir ekipman yerleştirilmezse, akvaryum en ufak bir darbede çatlayabilir ve balıkların sağlığı tehdit edilebilir.
Hava motoru
Akvaryumdaki vazgeçilmez ekipmanlardan biri hava motorudur. Balık solunumları sayesinde solunumlarını gerçekleştirir ve suda yaşasalar bile oksijene ihtiyaç duyarlar. Hava motoru aynı zamanda akvaryumun yeterli oksijeni serbest bırakmasına yardımcı olacak bir üründür. Akvaryumda olmalı.
Isıtıcı
Balıkların sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesi için su belirli bir oranda sıcak olmalıdır. Bu sıcaklık sorunu her balık türünde değişebilir. Su çok sıcak ve soğuksa, balıklar şoka girebilir ve hatta ölüme götürebilir. Isıtıcı akvaryumun tüm bölgelerine eşit olarak dağıtılacağından, balık olması gereken su sıcaklığında yaşayacaktır.
İlgili makale: Akvaryum sıcaklığı kaç derece akvaryum balığı olmalıdır?
Filtrelenmiş
Akvaryumun vazgeçilmez ekipmanlarından biri filtredir. Kullanılan filtre, akvaryumdaki suyun bir parçasını alır, temizler ve akvaryuma serbest bırakır. Başka bir deyişle, anladığınız su sürekli transfer yapar. Filtre, akvaryumun temizlenmesi için çok nemli, suyun doğallığını kaybetmemek ve balıklardan sağlıklı kalmak için.
UV filtre
Ultraviyole filtreler akvaryumdaki mikroorganizmaların ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca mantar gibi sorunu da önler. UV filtresi, akvaryumda açık kalması gereken bir ekipmandır. Bu şekilde, balıkların daha sağlıklı hayatta kalmasına yardımcı olur.
Aydınlatma
Aydınlatma, balıkların daha iyi görünmesi ve çevrelerini görmesi ve iyi beslenmeleri için önemlidir. Balıklar güçlü ve renkli ışıkları sevmediğinden, iyi yapılmalıdır. Orta veya düşük derecede ışık ayarlaması, kendilerini stres içinde hissetmeleri önlenmelidir. Ayrıca, herhangi bir renkte ışığı seçmemeye özen gösterilmelidir. Örneğin, beyaz, gün ışığı veya mavi ışık seçilebilir.
Kepçe
Balığın suyunu değiştirirken farklı bir yer almak gerekir. Balık asla elle alınmamalı, balık yakalama kovası kullanılmalıdır. Kepçe ağlar olduğundan, balıkların zarar görmeden yakalanmasına yardımcı olur. Akvaryum satın alırken, bu ekipman alınmalıdır.
Akvaryum sifon
Akvaryumların dibinde kumlar, kir ve kalıntılar yerleşebilir. Eğer temizlenmezlerse, balıkları etkilerler ve sağlıklarını bozabilirler. Akvaryumu temizlemek için alt sifon, yani akvaryum sifonuna ihtiyaç duyulacaktır. Bazen, akvaryum tabanı alt sifon kullanılarak temizlenmelidir.
Buhar bardağı
Akvaryuma bağlı kayan veya kapalı buhar camı zorunlu değildir. Akvaryumdaki doğal suyun buharlaşmasını önler. Tortu uçan suların arkasında bırakacağı için suyun kalitesini ve doğallığını bozar. Akvaryuma buhar camı kurulursa, bu negatif durumlar evde nemli bir oluşum yaşanmaz ve yaşanmaz.
Akvaryum dekorasyonu
İç dekorasyon, akvaryum seçimi ve ekipmanı kadar önemlidir. Akvaryum dekorları, balıkların stres hissetmemesi, psikolojik olarak rahat olmaları ve sağlıklı bir şekilde yaşaması gerektiği şekilde yapılmalıdır. Akvaryum dekoru tamamen kişiye bağımlı olsa da, balıkların psikolojik sağlığı için gereklidir:
Arka plan seçimi
Fonlar, akvaryumun daha güzel ve ilginç görünmesini sağlamak için kullanılır. Bu fonlar tek renk, renk türleri, manzaralar, su, deniz, okyanus, kaya, ağaçlar, taşlar, yeşillikler, balık, çiçek, bitkiler vb. tema gibi. Düz veya renkli fonları kullanmak yerine, belirli bir temaya odaklanan fonlar, akvaryumun daha hoş görünmesini sağlamak için kullanılmalıdır. Akvaryumda fon kullanmak gerekli değildir, ancak balıkların serbest sularda ve doğasında kendilerini hissettirmek önemlidir.
Kayalar ve Taşlar
Akvaryumun sinüs qua olmayanlarından biri kayalardır. Lava taşı, deniz taşı, dolomit taş, uçurum taşı, granit veya kum kayası sağlanabilir. Akvaryuma her kaya ve taş yerleştirilmeyeceğinden, herkes tarafından kullanılan dekor ürünleri tercih edilmelidir.
Köprü
Balıkta oyuncu oldukları için dekor ürünlerinden geçmeyi severler. Akvaryumdaki taşlar ve kayalar sonrası en önemli dekor ürünü köprülerdir. İlgili yerlerde o kadar çok köprü var ki, hangi alacağınıza şaşırabilirsiniz. Japon balıkları için, köprülerin altının açık olduğu çeşitlerden seçilmelidir. Balıklar geçmeli ve köprülerin dibinden zaman geçirmelidir.
Bitkiler
Akvaryumun en değerli dekorlarından biri bitkilerdir. Yapay bitkiler akvaryumda kullanılabilir, ancak suda giyecekleri için kimyasalları serbest bırakabilirler, zor oldukları için kiri tutabilir ve balıklara zarar verebilirler. Bunun yerine, canlı ve kullanışlı bitki çeşitleri kullanılmalıdır. Genellikle aşağıdaki bitkiler kullanılır:
Seratofilum, Elodya, Brezilya Pennywortamazon Kılıç, Java Moss, Fern Grass, Anubias, Echinodorus.
Japon balıkları sadece yemle beslenebilir, aynı zamanda et, bitkiler ve sebzeler de yiyebilir. Akvaryuma canlı bitkiler eklendiğinde, görsel olarak hoş olacak ve Japon balıkları bu bitkilerden beslenerek daha sağlıklı olacaktır.
Akvaryum kumu
Japon balıklarını kumla oynamayı ve ağızlarına tükürmeyi severler. Kumun iyi taneli olması onlar için çok önemlidir. Seçilen kum akvaryuma yerleştirilmeden önce, ozmoz su ile yıkanmalı ve daha sonra akvaryuma yayılmalıdır. Ozmoz su ile yıkanmazsa, akvaryum suyu kum üzerine su ekledikten sonra kirli görünecektir. Aşağıdaki kumlar akvaryumda kullanılabilir:
Mercan kırığı, midye kırığı, dere kumu, lav kırığı, kuvars kumu, kalsiyum karbonatlı kum, silika kumu.
Kumun akvaryumda kullanılacağına dair bir kural yoktur. Japon balığı akvaryuma eklenmelidir çünkü kumdan hoşlanırlar. Akvaryum kumları da sağlıkları için çok yararlıdır. Seçilen kum tipi, akvaryumun tüm kısımlarına eşit, 4-5 cm kalınlığa yayılmalıdır.
Saklama ekipmanı
Akvaryumdaki ekipmanın gizli olması gerekir. Görsel olarak hoş görünmüyor ve balıklar yanlışlıkla onlara zarar verebilir. Büyük ortada durmak yanlış bir hareket olduğundan, çeşitli dekorlarla gizlenmelidir. Filtre, ısıtıcı, motor, kablolar, hortum, vb. Bu tür ekipman, akvaryumun köşesi alarak sabitlenmelidir. Kulenin önünde, kayalık, köprüler, biblolar vb. Ekipman dekor ürünü eklenerek saklanmalıdır.
Su sıcaklığı
Akvaryum suyu, akvaryum balığı başına 20 litreye eklenmelidir. Aynı akvaryumda 2 Japon balığının yaşadığı düşünüldüğünde, 40 litre suyun ilave edilmesi gerektiği bilinmelidir. Aslında, bu akvaryumun büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Bu litre suyun sıcaklığı ortalama 20-25 ° C’ye kadar olmalıdır.
Japon balıkları soğuk su gibi olduğundan, bu sayısal oranlar olsun ya da olmasın azalmalıdır. Piyasadaki ısıtıcılar, akvaryuma takıldıklarında belirli bir sıcaklığa ulaştıklarında daha yüksek bir seviyeye yükselmelerini önlemek için otomatik olarak durur. Japon balıklarının sağlığı için ısıtıcı akvaryuma alınmalı ve suyun sıcaklığı kontrol edilmelidir.
Su değişimi
Akvaryumun su değişimi, tartışılan bir konudur. Bazı balık severler haftada 1 suyun değiştirilmesi gerektiğini ve bazılarının aylık olarak yapılması gerektiğini söylüyor. Her şeyden önce, akvaryum suyu düzenli aralıklarla değiştirilmelidir.
Değişmezse, suyun kalitesi önemli ölçüde azalır, balıkların doğallığı etkilenir, kötü kokular gelir, mikroorganizmalar meydana gelir ve yosun oluşabilir. Akvaryum su değişikliği aşağıdaki gibi yapılır:
Akvaryum ekipmanlarının fişleri çıkarılmalı, su değişimi tamamen yapılmamalıdır. Sudaki yararlı mineralleri kaybetmeden doğal su kazanılmalıdır. Su alttan değiştirilmemeli, yüzeyden değil, kum alttan karıştırılmamalıdır. Akvaryuma temizlik kovası ile su yerleştirilirse, altta görülmeyen kalıntılar akvaryuma girecektir. Nitekim, balık zehirlenebilir veya ölebilir, su akvaryuma eklenirken aniden su dökülmemelidir. Kumu kaldırmadan yavaşça ve akvaryuma yakın dökülmelidir.
Su değişimi akvaryum hijyeni ve balık sağlığı için çok önemlidir. Yapılacak en ufak hata balıkların sağlığını tehdit edebilir ve geri dönüşü olmayan yollar olabilir. İlk kez bir baliniz varsa, akvaryum suyunu tek başına değiştirmemelisiniz. Ya bilen biriyle pratik su değişikliği yapmalısınız ya da bilen biriyle danışarak bilgi almalısınız.