Site icon Moda Blog

En Ölümcül 5 Kedi Hastalığı

kedi genclik hastaligi

Ölümcül kedi hastalıkları, semptomlar ve koruma yöntemleri hakkında makalemizden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Evet, hoş olmayan bir konu ile yalnızız, sevgili okuyucular. En popüler evcil hayvanlar arasında yer alan kedilerin ortalama nüfusu 500 milyondan fazla. Kedi popülasyonu arttıkça, kedilerde görülen hastalıklar artar. Size kedileri ciddi şekilde etkileyen ve kedi ölümlerine neden olan 5 ana hastalık hakkında bilgi vermeye çalışacağım.

1. kedi panleukopeni (kedi gençliği hastalığı)

Kedilerde kusma, ishal, iştah kaybı ve yorgunluk olarak başlayan bu hastalık yavru kedi etkiler. Aşılar bozulur ve yapılmaz, evde kediler ve besleyici ve bilimsel olmayan sokak kedileri bu hastalığa daha yatkındır. Hastalığın neden olduğu faktörler doğada oldukça yaygındır. Dirençli bir hastalık olduğu için uzun yıllar doğada canlı kalabilir. Bu hastalığın kediden kediye enfeksiyonu, daha yoğun kedi popülasyonuna sahip ortamlarda meydana gelir. Bununla birlikte, aynı evi paylaşan kediler için birlikte kullanılmaması gereken ürünlerin kullanılması, hastalığın kontaminasyon oranını arttırır. Bunlardan en önemlisi; Gıda kabı, tuvalet kabı ve su kabı örnek olarak verilebilir.

Genel olarak, bu hastalık 2 ila 6 ay arasındaki dönemde kedilerde bulunur ve ilk semptomlar virüsün vücuda girmesinden 8 – 10 gün sonra görülmeye başlar. Hasta kedisi mutsuz ve iştahsız. Kürek kemikleri göğüs kafesinde çıkıntı yapıyor. Bu semptom, bu hastalığı olan hemen hemen her kedide görülen bir semptomdur.

Bu hastalıkları önlemek için, veteriner hekiminin önerileri ve önerileri vurgulanmalı ve karışık aşı zamanında ve gerekli tekrarlarla yapılmalıdır. Sonuç olarak, hastalığın semptomları ortaya çıktıktan sonra, 2 – 6 aylık kediler iki günde yüzde seksen bir oranda ölümle sonuçlanır. Hastalığın akut döneminden kurtulan kediler bir hafta içinde iyileşir ve herhangi bir hastalık belirtisi olmadan hayatlarına devam eder. Hastalık zoonos değildir (hayvan enfekte hastalık). Sadece kedilerde gözlenir ve insanlara bulaşmaz.

2. FIP (kedi bulaşıcı peritonit)

Korona, virüsün mutasyona uğramış durumu olarak özetlenebilir. Kediler için ölümcül hastalıklar arasında yer alan bu hastalık, kuru ve yaşta iki formda bulunabilir. Age FIP daha önemli özelliklere sahiptir. Küçük çocuğumuzun şişmesi en yaygın semptomlardan biridir. Bu semptom dışında zorluk, iştah kaybı ve zayıflık görülebilir. Ciddi ölüme neden olabilecek bu hastalık yavrularda ve yetişkin kedilerde görülür. Sadece bu hastalığı ilgilendiren ayrıntılı bir araştırma yaptım ve buraya ulaşabilirsiniz.

3. Cat lösemi virüsü (kedi lösemi)

Kedi lösemi virüsünün son derece bulaşıcı olduğunu söyleyerek başlayalım, bu hastalığın yetişkinleri ve yavru kedileri kapladığı görülebilir. Bazı kediler virüse karşı bağışık ve taşıyıcı haline gelir. Virüsün tükürük ve gözyaşları gibi vücut sıvılarında bulunması nedeniyle, birlikte yaşayan kediler birbirini yalar ve aynı yiyecek ve tuvalet kasesini kullanırlar. Dövüş sırasında ısırık yaralarına ek olarak, kediden kediye kan transfüzyonu sırasında bir kontaminasyon vardır.

Semptomlar arasında şişme, iştah kaybı, kilo kaybı ve lenf yumrularında zayıflık bulunur. Ancak bu hastalığa karşı alabileceğimiz aşının şimdi yapıldığı konusunda iyi bir haber var. Kedimizi bu hastalıktan korumak için bu esastır. 9-10 hafta olduklarında, ilk aşı yapılır. Kan testi teşhis için kullanılır.

Ayrıntılı Bilgi: Cat Aşı Takvimi – Mevcut Aşı Fiyatları

4. FIV (kedi immün yetmezlik virüsü)

Oldukça ölümcül olan bu hastalık genellikle birbirlerini ısıran kediler tarafından bulaşır. Bu nedenle, sınırsız, agresif sokak kedileri bu hastalık için büyük risk altındadır. Araştırmaların bir sonucu olarak, virüsün yavru kedileri anne sütü yoluyla kirletmek için de mümkün olduğu bulunmuştur. Hastalığın semptomları ishal, zayıflık ve diş eti iltihabında gözlenir. Dövüşleri sırasında birbirlerini ısırarak bulaşan bu hastalıktan korunacak düzenli aşılamaya dayanır.

5. Kedilerin viral solunum yolu enfeksiyonu (kedi kalisivirüs)

Solunum yolunu etkileyen viral virüslerin neden olduğu bir hastalık olarak görünür. Özellikle köpek yavrusu kedileri için daha tehlikeli olan bu hastalık, yavru kedide %30 ile ani ölümlere neden olur. Hastalığın semptomları arasında burun ve göz akışı, anoreksiya, zayıflık bulunur. Küçük çocuğumuzu bu hastalıktan düzenli aşılama ve veteriner kontrolü ile düzenli aralıklarla korumanın mümkün olduğu söylenir.

Evham’lı bir kadın olduğum için, sanırım veteriner kliniklerini sık sık onlar için en iyisini araştırma çabalarımdan aşındırıyorum. Yukarıda verdiğim bilgiler, hem veteriner hekimlerimizden edindiklerimin hem de arkadaşımdan duyduklarımın birleşimi. Tabii ki, biraz daha iyi hale getirmenin yollarını araştırdığımda karşılaşan verilerden de yararlanıyorum. Pati arkadaşlarımız için tüm takipçilerimize fikirler ifade ederek bana katkıda bulunabilirsiniz. Bu sorumluluğu üstlenirsek, onlar için en iyisini hedeflemeliyiz. Değil mi?

Exit mobile version