Site icon Moda Blog

Dumanlı Pars – Miyavliyo

dumanli pars ozellikleri

Vahşi, büyük ve desenli… Dumanlı Pars’ın gizemli hayatı her zaman bizim insanlar için bir merak meselesiydi. Sizin için bilinen her şeyi derledik.

Olağanüstü deseni ve vahşi yaşamı ile, orman kralı olarak adlandırmak yanlış değildir. Aslanları böyle biliyor olsak da, aynı ormanda yaşamıyorlar. Buna ek olarak, üstün kamuflaj yetenekleriyle, kendilerini insanlardan saklayarak yaşarlar. Kamuflajı ve gizleme yetenekleriyle görmek çok zor olduğundan, gizemli hale gelen hayatı hakkındaki merakımızı hafifletelim. Dumanlı pars nasıl avlanır? Nerede yaşıyor? Ve davranışları nelerdir? Bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını birlikte arayalım.

Dumanlı pars özellikleri

Smoky pars desenine özgüdür. Bulut veya duman gibi büyük noktalardan sonra adlandırılan dumanlı pars, Neofelis Nebulosa olarak da bilinir. Başka bir isim bulutlu leopar. Smoky Pars’ın eşsiz kürkü, ana renkten biraz daha koyu eliptik noktalarla doludur.

Her benlik daha koyu renk veya siyah bir konturla görünür. Ana renk kahverengi gri tonlarda değişebilir. Öte yandan, ağız ve burun beyaz tüylerle kaplıdır. Yanaklarda küçük siyah lekeler görülebilir. Vücuttaki duman lekeleri kuyrukta timsah cilt paterni gibidir.

Vücut yapısı

Smoky Pars büyük bir kedi. Vücudun büyüklüğü yaklaşık bir kurtdur. Genellikle ağaçların üzerinde yürüyen bu kedilerin en temel özelliği dengedir. Ayrıca, hemen hemen her kedi çevik ve hızlıdır. Dumanlı ayrıştırmanın en ayırt edici özelliklerinden biri köpek dişleridir. Tüm kediler arasında en büyük köpek dişleri dumanlı kısımdır.

Bu özellik, yalnız avlanırken daha büyük hayvanları tutarak canlı tutar. Bir diğer ayırt edici özellik de bacakları. Dumanlı Pars’ın bacakları diğer kedilerden biraz daha kısadır. Ayak tabanları geniş ve bileklerin daha esnek bir hareketi var. Böylece, dumanlı pars ağaçların üzerinde kolayca durabilir, ağaçlarda pusuda bekleyebilir ve avlarını kolayca yakalayabilir.

Dumanlı pars özellikleri

Ağırlık ve boyut

Dumanlı parsların vücut boyutları cinsiyet arasında çok fazla değişmese de, erkekler tipik olarak daha büyüktür. Büyük kediler sınıfında kategorize edilebilen dumanlı pars, vücut ağırlığına 18-22 kg’dır. Omuz seviyesinin yüksekliği 50-60 cm’dir ve yatay uzunluk (kuyruk hariç) 75-105 cm’dir. Dumanlı Pars’ın kuyruğu oldukça uzun. Neredeyse vücut uzunluğuna sahip kuyruk 79-90 cm arasında olabilir. Yatay uzunluk kuyrukla 200 cm’ye ulaşabilir. Ağaçlarda çok zaman geçiren bu kediler için uzun kuyruk bir denge aracı olarak düşünülebilir.

Yaşam alanı

Dumanlı Pars’ın doğal ortamındaki ilk öncelik ağaçlardır. Avlanmak ve rahatlamak için ağaç kullanan bu kediler genellikle tropikal ormanlarda yaşarlar. 3000 metreye kadar deniz seviyesine kadar ormanlarda yaşayabilir. Yerde veya orman dışındaki doğal ortamlarda avlanabilir. Bataklıklarda, basamaklarda, çalılar ve farklı orman türlerinde de gözlenir. Bu doğal ortamın karşılandığı coğrafi Aralık Himalayalar, Nepal, Hindistan, Güney Çin, Myanmar, Kamboçya, Vietnam, Laos, Malezya ve Tayland’ı içerir. Bu, çok çeşitli ve geniş coğrafi aralıklarda çok çeşitli dumanlı pars türleridir.

Dumanlı pars vücut yapısı

Yaşam Beklentisi

Neredeyse tüm vahşi kedilerde olduğu gibi, dumanlı parslarda yaşam beklentisini doğru bir şekilde belirlemek çok zordur. Bu vahşi kedilerin yeterince gözlemlendiği ve araştırıldığı söylenemez, çünkü onları gözlemlemek kolay değildir. Bununla birlikte, mevcut verilere göre, dumanlı parsların ortalama ömrü 11 ​​yıldır. Bu kez doğadaki dumanlı pars için geçerlidir.

Bilimsel nedenlerden dolayı, insanlarda veya hayvanat bahçesinde yaşayan insanların dumanlı paraları ortalama 13-15 yıl yaşayabilir. Ayrıca, 17 yıla kadar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Yaşam beklentisinin tahmin edilememesinin bir başka nedeni de çevresel faktörlerdir. Dumanlı Pars’ın yarıştığı yırtıcılarla paylaştığı yaşam alanları insanlar tarafından daraltılır ve bu iki faktör yaşam beklentisini ciddi şekilde etkiler.

Dumanlı pars davranışı

Yaşam beklentisinde olduğu gibi, davranıştaki dumanlı pars hakkında sonuçlanmak çok zordur, çünkü onları doğal bir ortamda gözlemlemek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle, dumanlı pars davranışı hakkında bildiklerimiz genellikle esaret altındaki kedilerden gelir.

Eldeki bilgilere göre, dumanlı pars gece ve ağaç benzeri bir kedi. Geceleri avlamak ve genellikle gün boyunca ağaçlara dayanır. Ağaçlarda aktif olduklarında akrobatik hareketler yapacak kadar dengeli ve yetenekli kedilerdir. Yalnız yaşadığı düşünülen dumanlı pars, eşleşecek veya yavrularını büyütmek için türden bireylerle bir araya gelir. Ağaçlarda çok zaman harcamak, daha büyük yırtıcılardan ve rakiplerden korunmalarını ve daha kolay avlanmalarını sağlar.

Dumanlı pars, birçok kedi gibi görme, koku ve işitme duyularını kullanır. Genellikle bu duyular aracılığıyla tehditlere yönelik iletişim ve tepkiler sağlar. İdrar püskürtme, koklama, boşluk işaretleme ve ses çıkarma duyusal araçlar kullanır. Yaptığı seslerden bazıları hırıltılı, tıslama, meowing, mirasyon gibi seslerdir.

Avcılık ve Beslenme

Dumanlı pars boyutunun büyüklüğü ve ağaçların üzerine koyduğu pusu nedeniyle, birçok kediden daha fazla büyük avcılıkla beslenebilir. Dumanlı pars, sağlam bir etobur, sadece hayvanları avlar. Kuşlar, balık, maymun, geyik, kemirgenler, domuzlar, yaban domuzu, misk kedisi, koyun, keçi, kümes hayvanları, buzağılar gibi çok çeşitli hayvanları avlayabilir. Bu hayvanlar, boyut ve türlere benzeyen hemen hemen her hayvanla beslenebilir.

Karada avlanmayı kovalayabilir, genellikle ağaçların tepesinde bekler, avını görünce, avını boynundan sadece bir atlama veya birkaç çevik basamakla yakalar, dişlerini hassas noktalarına geçirir ve boynunu kırar. Ayrıca avını yemek için köpek dişlerini kullanır.

Dişlerini ete geçirir ve başını geri çeker, böylece et parçaları kırılır. İnsanlar dumanlı paraları tehdit eden önde gelen yaratıklardır. İnsanlar hem yaşam alanlarını daraltıyor hem de dumanlı pars, posta ve dişler gibi çeşitli ticari amaçlar için avlıyorlar. Ayrıca evcil hayvanlarını korumak için çiftliklere yakın alanlarda dumanlı pars öldürebilirler. İnsanlar dışındaki en büyük tehdit leoparlar ve kaplanlardır.

Üreme

Bu bölgesel hayvanlar muhtemelen doğada erkekler ve kadınlar arasında farklı aralıkta bölgeler oluşturmazlar ve ihtiyaç duymadıkları sürece sınırı ihlal etmezler. Muhtemelen, hayvanat bahçesindeki sınırlı alan, çiftleşme ritüelinin daha agresif olmasına neden olur ve erkekler çiftleştikten sonra genellikle kadınları öldürür.

Doğada, muhtemelen farklı bir yol izlenir. Aksi takdirde, bu kedilerin üretilmesinin devam etmesi mümkün olmazdı. Sağlıklı bir çiftleşmeden sonra hamilelik 85-109 gün sürer ve hamilelik sonucunda ortalama 2 yavru doğurur. Yeni doğan yavrular 140-280 gram aralığındadır. 7-10 haftada et yemeye başlayan yavrular 20-30 aylıkken cinsel ergenliğe ulaşır. Erkekler ekim ile ilgilenmiyor ve çiftleşme biter bitmez dişi terk ediyorlar.

Dumanlı pars koruma durumu

Dumanlı pars popülasyonu tam olarak bilinmese de, sayının hızla azaldığı tahmin edilmektedir. Ormanların yok edilmesi, özellikle tarımsal üretim için, dumanlı pars ile neslinin tükenmesi tehdidi ile yüzleşir. Dumanlı pars avlanması bu ülkelerdeki yasalarla yasaktır: Brunei, Çin, Bangladeş, Hindistan, Malezya, Endonezya, Nepal, Tayland, Myanmar, Tayvan, Vietnam. Bu ülkelere ek olarak, bazı ülkelerde, direkler ve dişler gibi parçaların veya canlı parçaların ticareti yasaktır.

Dumanlı pars hakkında başka ne merak ediyorsun? Daha önce ağaçlarda avlanan kedileri biliyor muydunuz? Dumanlı bir pars ile karşılaşmak ister misiniz? Birçok soruyu cevapladık. Yorumlar bölümüne gidip sorularımızı cevaplayabilir ve ailemize ve kediler hakkında bildiklerimize katkıda bulunabilirsiniz.

Exit mobile version