Site icon Moda Blog

Çöl Kedisi – Miyavliyo

col kedisi ozellikleri

Çöl kedisi veya Afrika vahşi kedi… Afrika ve Arap Yarımadası’nda yaşayan bu tür vahşi kedileri merak eden her şeyi derledik.

Küçük, sevimli, zararsız ve vahşi… Tüm bu özellikler biraz çelişkili görünebilir, ancak çöl kedi tüm bu özellikleri taşır. Aslında, Avrupa’daki kuzenlerin çoğu evcilleştirilmemesine rağmen evcilleştirildi ve kentleşti. Halen Asya ve Afrika’da yaşayan vahşi kedi türlerine hala Afrika ve Arap Yarımadası’nda yaşıyor “Çöl Kedi ..

Aslında, çoğunlukla su kaynaklarına yakın yaşayan bu kedilere neden çöl kedileri olarak adlandırıldığını bilmiyoruz. Muhtemelen çölde bir kedi gören biri çok şaşırdı ve bu ismi verdi 😸 Çöl kedisini nasıl besleyeceğim? Yerli mi? Özellikler nelerdir? Bu ve benzer sorulara cevap vererek, içeriğimizdeki çöl kedisi hakkında merak uyandıran her şeyi bulabilirsiniz.

Desert Cat Özellikleri

Desert Cat Özellikleri

Çöl kedi aslında sınıflandırıldığında ve adlandırıldığında bir alt türdür. Vahşi kediler olarak bilinen Felis Silvestris, birçok farklı coğrafyada yaşayan ve bu coğrafyaların her birine ayrı ayrı uyarlamalar geliştiren ve farklı alt türlere ayrılmış bir türdür. Bu alt türlerden biri Felis Silvestris Lybica’dır. Bu nedenle, bu içerikte Felis Silvestris hakkında konuşacağız ve Felis Silvestris Kybica’nın ayırt edici özelliklerini paylaşacağız.

Vücut yapısı

Her ne kadar evcil kedi büyüklüğü olan vahşi kedi Avrupa ve Asya türlerinde değişse de, Afrika türleri (Afrika vahşi kedi veya çöl kedi) evcil kedilere çok benzer. Geniş bir coğrafi aralıkta yaşayan çöl kedisi, tüy renkleri ve tüy yoğunluğu kuzey-güney ekseninde ilerledikçe değişir. Başka bir deyişle, ekvatordan uzaklaştıkça özellikleri değişir. Çizgilerle kum-gri-kahverengi ve daha koyu renkler arasında renkler alabilir. Kulağın etrafındaki tüyler kırmızıya yakındır.

Çöl kedisinin ön pençelerinde arka pençelerde beş parmak ve dört parmak vardır. Çöl kedi, etçil beslenmeye tamamen adapte edildi. Ağız, çene ve diş yapısı, et yemek ve avcılıkla mükemmel bir şekilde uyumludur. Ek olarak, gözlerini çöl ısısına karşı koruyan iç göz kapakları da ayırt edici bir özelliktir.

Çöl kedi davranışı

Ağırlık ve boyut

Uzaktan gören biri için, her gün sokaklarda gördüğümüz evcil kedilerden fark yoktur. Sevimli küçük bir kedidir 😸 Yabani kedi popülasyonunun ağırlığı ve boyutları da alt türlere bağlı olarak değişebilir. Kadınlar ortalama 2,7-4 kg arasındadır. Erkekler 4-5 kg ​​aralığındadır. Alt türlere göre ortalama ağırlık aşağıdaki gibidir:

Avrupa Vahşi Kedi Kadın: 3.5 kg, Avrupa vahşi kedi erkek: 5 kg, Asya vahşi kedi kadın: 2,7 kg, Asya vahşi kedi erkek: 4 kg, Afrika vahşi kedi (çöl kedi) Kadın: 4 kg, Afrika vahşi kedi (çöl kedi) Kadın: 5 kg: 5 kg.

Bunun boyutu neredeyse aynı aralıklarla. Her substrat için, kuyruk hariç vücudun yatay uzunluğu 50-70 cm’dir. Kuyruk 21-35 cm uzunluğunda olabilir.

Yaşam alanı

Felis Silvestris, çölden modern şehirlere kadar çok çeşitli alanlarda görülmektedir. Bu küçük kedilerin Avrupa varyantları genellikle büyük yaprak ormanlarında, iğne yapraklı ormanlarda ve diğer küçük kar yağışı ortamlarında yaşayabilir. Asya alt tipi, 3000 metreye kadar ve su kaynaklarına yakın alanlarda çalılarda yaşıyor.

Çöl kedi genellikle tropikal ormanlarda yaşar, ancak su kaynağına yakın dağlık karada veya çöl ortamında bile yaşayabilir. Çöl kedisi olan bu üç alt tür, aşağıdaki coğrafi aralıklarla yaşayabileceği habitatlar kesişmektedir: Güneybatı Asya, Kıta Avrupa, Afrika Savan. Çöl kedisi, Arap Yarımadası ve Afrika’daki uygun habitatlarda da görülebilir.

Çöl Kedi Koruma Durumu

Yaşam Beklentisi

Felis Silvestris, vahşi doğada ortalama 15 yıl boyunca tüm alt türler ve çöl kedisi ile hayatta kalabilir. Bununla birlikte, bazı olağanüstü koşullarda ve insan esaretinde yaşayan kedilerde, bu dönem 30 yıl bile sürebilir.

Çöl kedi davranışı

Çöl kedi genellikle geceleri sadece yalnız ve aktif olan bir kedi cinsidir. Gece ile gündüz, alacakaranlık ve şafakta, özellikle insanlardan uzak alanlarda aktif olabilirler. Evcilleştirilmiş bireylerin küçük ailelerde yaşadıkları da gözlenebilir. Vahşi popülasyonda sadece çiftleşme için bir araya gelirler.

Bu bölgesel kediler koku ve işitme duyularını kullanarak iletişim kurarlar. İşaretleme ve çiftleşme gibi etkinliklerde koku işaret; Avlarını tanımlamak, bölgelerini savunmak ve düşmanları korkutmak için ses işaretleri kullanırlar. Hissing, Ulum, mırıldanma ve gıcırdatma gibi çeşitli sesler yapabilirler. Ek olarak, bıyıklar duyusal bir organ olarak kullanılır. Özellikle avcılık ve yol tespitinde bu hassas kıllar kullanılır.

Avcılık ve Beslenme

Küçük bir kedi olan çöl kedisi küçük avlarla beslenir. Temel av fare gibi kemirgenlerdir. Buna ek olarak, kuşlar küçük memeliler, köpek hayvanları, sürüngenler, yumurta ve böceklerle beslenebilir. Kendi boyutlarına yakın hayvanları avlayabilirler.

Ayrıca sindirime yardımcı olmak için bitkilerle beslenirler. Küçük kediler oldukları için, onları tehdit eden hayvan sayısı küçük değildir. Neredeyse her yırtıcı, onlar için potansiyel tehlike: Fox, Wolf, Hawk, Baykuş ve diğer kediler tarafından avlanabilir veya öldürülebilirler.

Üreme

Çöl kedileri çoktur. Diş ve dişi için dişle mücadele alanıyla kesişen erkekler genellikle güçlü bir erkekle arkadaş olurlar. Öte yandan, kadın birden fazla erkekle çiftleşebilir ve yavruların babaları aynı hamilelikte farklı olabilir. Çöl kedisi genellikle Mart-Eylül ayında eşleşir.

Çiftleşmeden sonra, kadın her hamilelikten 56-68 gün hamilelik ve ortalama 3-4 yavru doğurur. Hamilelikten kaynaklanabilecek yavruların sayısı 8’e kadardır. Evcilleştirilmiş vahşi kedilerde çiftleşme farklıdır. Yılda üç kez üreyebilir ve genellikle daha fazla yavru doğurabilirler.

Çöl Kedi Koruma Durumu

Felis Silvestris popülasyonu genellikle risk altında değildir. Bununla birlikte, özellikle Avrupa alt tipinin yaşam alanları ciddi bir tehdit altındadır. 20. yüzyıla kadar, hayvancılıktan zarar görmesinden dolayı insanlar tarafından avlanan bu kedinin nüfusu bugün artıyor. Avrupa ve Afrikalı alt türlerde, çöl kedisinde nüfus riski yoktur, ancak habitat kaybı riski vardır. Bu türün popülasyonu risk altında olmasa da, habitat kaybı tek bir tipi etkilemez, tüm ekosistemi etkiler.

Exit mobile version