Cins kedilerinin sağlık sorunları, Siyam, İran, İngiliz Shorthair gibi kedilerin ölümcül hastalıkları hakkında bilgi verdik. Ona bir bakalım.
İnsanlarla yaşayan evcil hayvanlar arasında, en yoğun nüfusu olan yaratıklar kedilerdir. Bu konuda bilgi veren istatistiklere baktığımızda, dünyadaki kedi nüfusunun 500 milyondan fazla olduğunu görebiliriz. Bu veriler gerçekten çok yoğun bir nüfusa sahip olduklarını göstermektedir. Ne yazık ki, bu kedi nüfusunun çoğunluğu sokaklarda ve hayvan barınaklarında yaşam için mücadele ediyor.
Bunları neden bu başlık altında neden açıkladım? Dikkat çekmek istediğim bir şey var, bu yüzden sevgili okuyucularım. Yukarıda bahsettiğim nedenlere rağmen, safkan kedi hala dünyadaki insanlar arasında “cins kedi” olarak üretiliyor. Sürekli olarak üreyen safkan kediler acı verici bir hayat olsa da, yavru binlerce pound için satılmaktadır. Açıkçası, ticari olarak üretilen ve satılan her kedi, sokaklardaki küçük bedenlerin bir yuva bulmasını önler.
Şimdi, konumuza gelelim: İnsanların genellikle kediler dediği safkan kedi ırklarının genlerini aktararak kedilerin çocuklarına ve torunlarına geçen bazı genetik hastalıklar var. Aslında, bunlar akla gelen basit rahatsızlıkla sınırlı değildir, aynı zamanda ölümcül hastalıkları da içerir. Bugün, her tür kedinin genetik olarak maruz kaldığı bu tehlikelerden bahsedeceğiz.
Safkan kedi ırkları doğal olarak üremek yerine insanlar tarafından üretilir. Tabii ki, bu üretim belirli standartlara sahip olmalıdır. Bu yavrularda üreme sırasında ortaya çıkan genetik hastalıklar, doğmuş yavrulardan sonra nesillere aktarılır. Söylediklerimize dayanarak, birçok köpek kedisinin genetik hastalıklara maruz kalarak doğduğunu söyleyebiliriz. Bu hastalıklar kedileri boyar, yaşam kalitesini büyük ölçüde azaltır ve hatta ölümlere neden olur. Aynı zamanda hemen hemen her tür kedinin genetik hastalıklara eğilimli olduğu bir gerçektir. Ne yazık ki, hayvan severlerin yoğun çabalarına rağmen, ülkemizde dünyada olduğu gibi cins kedi üretimi devam ediyor.
Genetik hastalığı olan cinsiyetler
Dünyadaki birçok kedi türünde genetik hastalıkları gözlemlemek mümkündür. Bu hastalıkların bazıları bir görme sorununa yol açar, bazıları çok şiddetli bir durumda küçük kanama yapar, diğerleri ise kedimizin yaşam kalitesini böbrek problemleriyle azaltır. Açıkçası, bu hastalıklardan muzdarip kedilerin üretimine karşı Ben doğal olmayan şekillerde. Çünkü bu, dünyaya daha fazla acı çekecek kedileri getirmeye eşdeğerdir.
Şimdi size genetik hastalığı olan kediler ve bu hastalıkların neden olduğu semptomları anlatacağım.
1. İranlı kedilerde görülen genetik hastalıklar
Breed Cat severlerin favori adresi İran kedisidir. Ancak İran, kedilerde görülen genetik hastalıkların neredeyse tamamına yatkınlık göstermektedir. Nitekim, tüm düz ve kısa burunlu kedilerdeki solunum sorunu bunlardan biridir. İşte İran kedisinde görülen genetik hastalıklar;
İranlı kedilerde polikistik böbrek hastalığı ve idiyopatik yüz dermatiti sıklıkla karşılaşılır. Hipertrofik kardiyomiyopati olarak görünen kalp hastalığı, İran kedisinde, aslında cins kedilerinin çoğunda görülür. Ayrıca kalp kasının anormal kalınlaşması olarak da adlandırılabilir. FIP hastalığı, kedilerde görülen ölümcül bir hastalıktır. Bağışıklık sistemini hedefleyen bu hastalık, kedilerde anoreksiya kilo kaybı, karın şişmesi ve denge problemleri olarak semptomları gösterir. Bu hastalığın kedilerden insanlara geçmediğinden bahsetmeden gitmeyelim. Bununla birlikte, kediler arasında bulaşıcı olan bu hastalık, evcil kedilerde ve vahşi kedilerde görülür. Doğuma ve sakız iltihabına eğilimli diğer genetik hastalıklardan biridir. Progresif retina atrofisi olarak bilinen ve körlüğe neden olan genetik hastalığa da duyarlılık vardır. Yine, görsel duyuları etkileyen ve zayıflatan kornea salgısı, yaşamın düşmanlarından biridir. Kanamanın küçük bir yaralanmada ciddi boyutlara ulaşmasına neden olan Cediak-Higashi sendromu, küçük yavru kediimizin maruz kaldığı bir başka genetik hastalıktır.
2. İskoç kat kedilerinde görülen genetik hastalıklar
İranlı kedi kadar başka bir kedi türü hakkında konuşacağız. Genetik hastalıklar, ülkemizde iyi bilinen bu türün esasen ünlü olduğu gerçeğinde rol oynamaktadır. Düşük kulakları ile çok sevimli olan türlerin bu özelliği aslında genetik mutasyonun bir sonucu olarak ortaya çıktı. Kıkırdak gelişimini etkileyen bu kalıtsal hastalık maalesef sadece kedimizin kulaklarını değil, tüm vücudu da etkiler. Osteokondrodisplazi olarak bilinen bu hastalık, tüm kemiklerde anormalliklere ve bu türe ait kedilerin kıkırdağına neden olur. Bu anormalliğin bir sonucu olarak, küçük yavrularımız için acı verici ve acı verici bir süreç yolda.
Yukarıdakilere ek olarak, İskoç kat türlerine ait kediler, kuyruk, ayak bilekleri ve dizler üzerinde erimeye neden olan eklem hastalıklarından muzdariptir, bu da dokuların normal yapılarının bozulması nedeniyle yapabilecekleri sıradan şeyleri yapar. Eklemlerinin zayıflığı nedeniyle yaşam için tedavi edilmeleri gerekebilir. Kıkırdak ve eklem bozukluklarına karşı tedaviler meleklerin yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlasa da, yetersiz olduğunuzu takdir edeceksiniz. Bununla birlikte, birçok ülkede, bu tür kedilerin iki kedisini çiftleştirmek yasaktır. Yasağın nedeni, yavruların her iki ebeveynden doğacağı zayıf genler nedeniyle rahmde rahimde doğma riskinden kaynaklanmaktadır.
3. Siyam kedilerinde görülen genetik hastalıklar
Conus Cat’in maalesef birçok genetik hastalığa eğilimli olduğunu söylediğimizde akla gelen ilk Siyam kedisi.
Sinir sistemi hastalığı, cüce, şiddetli kemik hastalıkları, nistagmus, kalça çıkıntısı, kalça çıkıntısı adı verilen gözlemlerde istemsiz hareketlerin sınırlandırılması, karaciğerin büyümesine yol açan, zor doğumdaki sorunlara, gözlere ve hareketliliğe yol açan hiperlipidemi. Hastalıklar Siyam kedilerinde yaygın olan genetik hastalıklardır.
4. Birman kedilerinde görülen genetik hastalıklar
Bu türe ait kediler, Siyam kedisinin kırılması olarak ortaya çıktı. Bu, Siyam Cat’te birçok genetik hastalığa sahip olma potansiyeline sahip olduğu anlamına gelir. Ek olarak, diyabet tip 2 hastalıkları duyarlıdır. Uygun diyet programları ile beslenmeyen Birman Cat’te; Obezite, böbrek yetmezliği ve diyabet gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.
5. Manx kedilerde görülen genetik hastalıklar
Manx kedisi aslında maruz kaldığı genetik hastalığın adını almıştır; Manx sendromu, küçük yavrularımızın doğuştan gelen bir kuyruk veya kısa süreli doğmasına neden olur. Yine, bu görünüm nedeniyle, dikkat çeken Manx kedileri aslında kuyruklarının eksiklikleriyle kalmazlar; Eksiklikler de sinirlerinde görülür. Özetle, omurganın gelişimi tamamlanmadan önce ortaya çıkarlar. Arka bacaklarda eklem zayıflığı ve idrarı tutamama gibi problemler de sonuç olarak kendini gösterir.
6. Munchkin kedilerinde görülen genetik hastalıklar
Munchkin Cat, kısa bacakların doğmasına neden olan genetik bir hastalıktan muzdariptir ve bu genetik hasar doğum sırasında ölüme neden olabilir.
7. Maine Coon Cats’te görülen genetik hastalıklar
“Cats aleminde nazik dev ineda olarak adlandırılan bu havalı çocuklar maalesef uzun yıllar boyunca sağlıklı yaşam lüksüne sahip değiller. Hassas vücut çizgilerinin aksine, diğer kedilere kıyasla fazla kilo aldıklarını söylemek mümkündür. Çok fazla; Ortalama olarak 6 ila 10 pound ağırlığında olan ve hatta 1.2 metre ve 14 kilo ile Guinness Kayıt Kitabına giren bu patiliklerden biri bile var. Bununla birlikte, bu harika görüntünün aksine, maalesef kalp yetmezliği gibi servetten kaçamayacaklarını söyleyebiliriz. Tabii ki, tüm Maine Coon kedilerinin bu hastalıkların görüleceği bir kaide yoktur. Ancak, genel olarak; Özellikle daha sonraki çağlarda, ileri kalp yetmezliğinin neden olduğu ani kalp krizi ile ölürler. Kalp yetmezliğinin ani ölüm sonucu yoktur. Aşırı taşikardi semptomlarının yanı sıra, hareket sınırlamasına giden çok üzücü resimler de görülebilir. Buna ek olarak, ciddi göğüs ağrısı, yaşam kalitesini çok etkileyen vakalardan sadece biridir. Her ne kadar erken tanı kalp yetmezliği tehlikesine rağmen önemli bir rol oynamasına rağmen, bu hastalığı önlemek için gen mutasyonlarının, yani ırk kökenine dayanan kalıtsal bir problemdir.
8. İngiliz Shorthair Cats’ta görülen genetik hastalıklar
Çok sevimli bir görünüme sahip olan bu şeker, çocuklarda sıklıkla karşılaşılır. Tiroid bezlerinin aşırı çalışmasından kaynaklanan bu hastalık genellikle tedavi edilemez. Semptomları anında veya bir süre için kullanılan ilaçlarla bastırılsa da, bu cinsi ömür boyu bir hastalık olarak bırakmaz. Hastalık bazen iyi huylu tümörlerle görülse de, bazen malign tiroid tümörlerine ve zehirlenme yaşamına tek arkadaşlarımıza dönüşür. Ameliyat gibi operasyonlara ek olarak, ağır ilaç tedavileri uygulayarak bu süreci aşabilmelerini sağlamak için en doğru seçim gibi görünüyor.
İngiliz Shorthair kedilerindeki bir başka yaygın ağrılı ve ağrılı hastalık, sistit ve diğer böbrek bozukluklarıdır. Böbrek hastalıklarının önlenmesinde kedinin hijyenine dikkat etmek önemli olsa da, genetik böbrek hastalıkları maalesef önlenebilecek tür değildir. Tuvalete tırmanırken ağrı, yanma ve bazen kanlı idrar en yaygın şiddetli bulgulardan bazılarıdır.
Size “cins” adı altında işlem gören bu tatlı meleklerden bazılarının ne olduğunu anlatmaya çalıştım. Sosyal medyada, postalarda veya farklı şekillerde sizin talepleri doğrultusunda özel türler hakkında bilgi derledim. Evet, özel üretim safkan kediler çok tatlı. Dahası, karakteristik özellikler açısından mükemmel alışkanlıkları görebiliriz. Fakat bu nedenle, ömür boyu hastalıklarını göz ardı etmek… şahsen, evcil hayvan satan insanların ticari kaygıları, küçük yaramazızın mahkumiyeti, bana çok fazla söyleyemem. Bir cins kediniz varsa ve kalıtsalda farklı hastalıklarınız varsa, diğer takipçilerimizi bilgilendirmek için yorumlar bölümünde bize yazabilirsiniz. Gördüğünüz herhangi bir konuyu yorumlamak ve ulaşmaktan, istediğiniz detaylandırmanız veya zihninizi detaylandırmanız mutluyunuz.