Eski Mısırlılar kedilere takıntılıydı. Kutsal düşündükleri için kedilere zarar veren insanları acımasızca linçlerdi.
Eski Mısır’da kedilerin çok değerli olduğunu biliyor muydunuz? Eski Mısır, mumyalanmış kediler, kedi heykelleri, kedi gözleri, kedi biblolar, kedi tütsü vb. Fotoğraflarına bakarken bile. Dikkatinizi çekiyor. Bugün tüysüz olduğu için ilginç bulduğumuz Sfenks kedisi (Firavun Cat), o sırada Mısır kedileriydi.
Eski Mısır zamanında, “kedi” kelimesi “miu olarak söylendi. Aslında,“ miu ”kelimesi kötü değil, şaka dışında, hatta kedi figürleri olan her yerde bile,“ Miu ”diyor. Miu diyor. Eski Mısırlılar her yerde komik hissediyorlar çünkü Miu, Miu”.
Eski Mısırlıların kedilere bu kadar düşkün olmasının tüm nedenleri iddialara dayanmaktadır. Buna ek olarak, bugün bile, bazı araştırmacılar-tarihçiler eski Mısır’daki insanlar ve kediler arasındaki bağlantıları araştırmaya devam ediyor. Eski Mısırlıların kedilere karşı takıntılarını okuduğunuzda, bunu çok ilginç bulacaksınız ve inanmak istemeyeceksiniz.
Mısır kedi tanrısı
Eski Mısırlılar, kedileri tanrılarıyla uzlaştırdılar
Eski Mısırlılar kedilerini o kadar çok sevdi ve değer verdiler ki, insanlar bile çok değerli değildi. Bu sevgiyi herkese duyurmak ve göstermek için birçok kedi heykeli yapılmıştır. Eski Mısırlıların kediler hakkında bu kadar önemsemelerinin ve çok bakmanın tek nedeni, Mısırlıların tatlı ve agresif devletlerini tanrılarıyla uzlaştırmasıydı.
Her zaman farklı şeylere ibadet ettiler çünkü tanrılarının veya yöneticilerinin ne olduğunu bilmiyorlardı. Başka bir deyişle, bazı eski Mısırlılar farklı bir şeye ibadet ederken, diğerleri nesnelere ibadet etti. Kedileri tanıdıktan hemen sonra, tanrılarının ve hareketlerinin aynı kediler gibi olabileceğini düşündüler. Kedilerin davranışını incelediklerinde, son derece sadık, güvenilir, tatlıdırlar; Bağımsız, garip ve kısır tarafları fark ettiler.
Hatta kedilerin olumsuz davranışlarını olumlu gördüler ve bu durumu düzenlediler. Başka bir deyişle, eğer tanrıları onlara kızarsa, kedilerin olumsuz tarafları gibi davranacağını düşündüler. Aynı şekilde, tanrıları onları severek kedilerin sadıklarını uzlaştırdılar. Nitekim, kedilere olan sevgileri çok arttı ve kendi tanrılarından sonra kedileri çok önemli görmeye başladılar.
Eski Mısırlıların Kedilerin Korunması
Kediler kutsal kabul edildiğinden, Mısırlılardan biri yanlışlıkla hasar gördüklerinde, yanlışlıkla hasar gördüklerinde sert cezalar verildi. İnsanlar son derece kızgındı çünkü kediyi bir Roma kazasıyla öldürdüler ve işkence ederek onu öldürmek istediler. Bir Firavun bu olayı önlemek ve Roma’yı korumak istedi, ancak maalesef Roma’yı öldürdüler.
Eski Mısırlılar gerçekten kedileri sevdiler mi? Yoksa kullanıyorlardı? Tam olarak kesin değildi. Kedilerin kutsallığından yararlanmak için, kedileri herhangi bir savaşta (savaş tam olarak bilinmiyor) ön sıraya koydular ve Mısırlılar arka sıraya geçti. Mısırlılar kedilerini öldürmemek için diğerlerine saldıramadılar ve normalde savaşı kaybettiler.
Eski mısır kedisi
Kediler eski Mısırlıların kurtarıcıydı
Eski Mısırlılar, hasatlarını ve besinlerini korumak için kediler atadılar. Eski Mısırlılar bu durumdan şikayet ettiler çünkü fareler sıklıkla besinleri yedi ve kaçırdı. Kedilerden yardım alıyorlardı çünkü kedilerin güçlü, atık, enerjik, iddialı ve en önemlisi avcılar olduğunu biliyorlardı. Her yerde açıldılar ve birçok kedi yayınladılar ve tüm fareleri hızlı bir şekilde buldular.
Tüm fareleri ele geçirdikten sonra, yaşadıkları ortamdan çıkarmalarına izin verdiler. Bence Mısırlıların kedileri onlarla birlikte yedikleri ve yedikleri ve aynı tabaktan yedikleri onuruna olurdu. Hiçbir Mısırlı bu durumdan rahatsız değildi ve hatta plakalarına fareler koydukları ve onlara hizmet ettikleri söyleniyor. Şu anda bakarsak, kedilerin farelerden korktuğunu görüyoruz. Görüşümüze göre, bunun araştırılması gerekmektedir.
Kediler tanrıçalara benzetildi
Tanrıça Sekhmet’in aslında normal bir kadın vücudu vardı. Kafa yapısı, aslan kafasına benzediğine dair söylemlere sahiptir. Aslanlar Feli’den geldiğinden beri, Sekhmet’in bir kedi olduğu ve hatta aslan kadar güçlü ve yırtıcı özellikleri olduğu söylendi. Ayrıca kediler gibi koruyucu, sadık ve güvenilir olduğu düşünülüyordu.
Mısır kedi tanrısına Bastet deniyordu. Bastet’in başı, aynı Secremet gibi aslanlar veya kediler olarak biliniyordu. Bazı nedenlerden dolayı, Bastet’in kedi veya aslan kafası için daha gerçekçi olduğu iddiaları var. Eski Mısır’da Bastet, kedileri koruyor, besliyor ve tüm ihtiyaçlarını karşılıyordu. Bebek bakımının kedi bakımıydı. Bu nedenle, eski Mısır’daki insanlar Bastet’i çok özel ve değerli bir insan olarak gördüler.
Kedi tanrısı
Kedilerin isimleri kızlara verildi
Eski Mısırlılar kedileri o kadar özel gördüler ki kızlara kedilerin isimlerini verdiler. Kızlara kedilerin tam adı verilmediyse, isimler tarafından ele alındı. Bu, hem kızlara hem de kedilere değer verdiklerini gösterdi. Hemen şu soruyu düşüneceksiniz: Neden öyleyse, neden sadece kızların isimlerine verilir ve erkeklere verilmez? “Bu sorunun cevabını çok merak ediyoruz, ancak maalesef cevap yok.
Eski Mısırlılar Cat Farms kurdu
Eski Mısırlıların kedi çiftliğini açmasının nedenleri iki iddiaya dayanıyordu: ilk neden eski Mısırlıları yetiştirmek, satmak veya feda etmekti. Mısırlılardan biri yemin isterse, kediyi alıp tanrılarına feda ederlerdi. İkinci neden sayılarını artırmaktı çünkü kedileri çok üstün ve değerli varlıklar olarak gördüler.
İlk iddia daha doğru görünüyor, çünkü eski Mısırlılar kedilere olan sevgiyi abarttılar. Başka bir deyişle, sevgi ve takıntı arasındaki ince çizgiyi asla anlayamazlardı. İnsanlar öldüğünde, onlarla gömülmek için kedilerde çalışmaya başladılar. Onları ölülerle gömmek için kedi sayısını yeniden ürettikleri açık görünüyor.