dantel modelleri

Kedilerde İlk Yardım – Miyavliyo

Acil durumlarda kediler için ilk yardım, müdahale teknikleri ve kalp masajı gibi çok çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Evinizdeki küçük sevgililer için, ilk yardıma müdahale etmenizi gerektiren durumlara sahip olmayacak çok şey yok. Bununla birlikte, evde veya sokakta küçük istenmeyen kazalar nadiren başınıza gelebilir. Bu zamanlarda yapmanız gereken her şey hayati önem taşır. Her şeyden önce, yapmanız gereken ilk şey sakin olmaktır. Durumun bir geri dönüşü olarak paniğe kapılırsanız ve soğuk kalamazsanız, inandırın, herhangi bir müdahale yapamazsınız. Aslında, bu panik karışımı ile yapmanız gereken şey yapmanız gereken şeydir; Kedinizin ölmesine neden olabilirsiniz. Böyle bir duruma neden olmamak için, hangi kazaların ve ne tür bir ilk yardım hareketlerinin olması gerektiğini sizin için derledik.

Her şeyden önce, kedinizi takip eden veteriner hekiminiz sayısı, olası bir kaza veya hastalık durumunda hemen ona ulaşabilmeniz için bulunmalıdır. Ancak zaman kaybetmezseniz, bu aşamada en hızlı şekilde davranmanız ve veterinerinizi arayarak veterinerinizi aramanız gerekir.

1. yüzeysel ve hafif yaralanmalar

Tüyün hemen altındaki yüzeydeki cilt dokusunu etkileyen yaralanmalar varsa, yapacağınız ilk şey bölgenin mikrop tutmasını önlemektir. Mikroplara karşı en etkili ve en kolay yöntem, tuz çözeltisi veya baticon gibi daha güvenli mikrop kırıcıları kullanmaktır. Yaralanmadan yaralanmadan hafifçe sterilize ettikten sonra, bir sprey bezi veya steril bir bezle kanamayı durdurmak/ önlemek için küçük bir basınç sarın. Herhangi bir malzeme veya kesici malzeme ile bastırmayın. Bununla birlikte, kedinizin kemiklerinde kırık veya çatlaklar olduğunu düşünüyorsanız, veterinerinizi acil bir durumda arayın. Veteriner hekiminiz sırasında, sevimli pençe sabit tutun ve hareket etmeden ayrılın.

İlk yardımİlk yardım çantasına giren kedi

2. trafik kazaları ve kontrolsüz düşmeler

Her sonbahar veya hafif travmaların genellikle kediler için büyük sağlık sorunları yoktur. Bununla birlikte, tökezleme veya ani düşmeler genellikle çok yüksek bir yerde ve sert bir zeminde ise, bu ciddi bir durumdur ve zaman geçirmemelisiniz. Aynı şekilde, yol/sokaktaki herhangi bir kazadan sonra, hemen kedinizi derhal veterinere götürmelisiniz. Çünkü böyle düştükten sonra, kedinizde travmadan sonra iç kanaması olabilir. Dışarıdan, kanama yaralı bir alan da olabilir. Her iki iç kanama da çok tehlikeli bir durum olduğundan, harici kanama aşırı kan kaybına neden olacağından, kedinizi doğrudan bir battaniyeye koyun ve sanki bir sedye içindeymiş gibi tutun. Başınızı vücudun biraz daha altında tutun. Bu pozisyonda taşımak hem kan hem de oksijenin beyninize gitmesine izin verecektir ve sedyede sanki saklamak çalkalamayı önleyecektir. Bu pozisyonu herhangi bir şekilde kırmadan kısa sürede veterinerinize gitmelisiniz.

3. Boğulma

Sebep ne olursa olsun, boğulma durumunda yapmanız gereken şey, kedinizin karaciğere kaçan suyu atmasına izin vermektir. Çünkü trakeadan karaciğere kaçan su, kedinizin nefes almasını önler ve dakikalar almadan kedinizi kaybetmenize neden olabilir. Suyu akciğerlerden çıkarmak için, kedinizin arka bacaklarını tutun ve hafifçe öne kaldırın. Hayatınıza acıma ve kemiklerine zarar vermeden yavaşça sağa ve sola doğru sallayın. Bu şekilde, akciğerlerine kaçan suyu çıkarabilecek. Bununla birlikte, yaklaşık 30 saniye boyunca yapmış olsanız bile, kediniz hala nefes alamaz, oksijenden bayılabilir. Yapay molalar yaparak onu ayıklamaya çalışın. Kediniz iyileşmiş ve iyi görünse bile, ihtiyati amaçlar için bir veteriner kontrolüne girmelisiniz.

Yüzen kedi

4. Zehirlenme

Fark ettiğinizde, ne yerse, onu ya da paketini sizinle birlikte alın ve kedinizi çok hızlı bir şekilde veterinere götürün. Paketi veya zehirlenmeye neden olan öğeyi yediği için almazsanız, birden fazla aktif maddenin hangisini zehirlediğini veya hangilerinin alerjik olabileceğini anlamak zor olacaktır.

5. Burns

Çok sık olmasa da, bazı kazalardan sonra, kedinize orta veya şiddetli yanıklar olabilir. Kedinizin yandığı herhangi bir yanma durumu durumunda, alanı 5 dakika boyunca soğuk suyun altında tutun. Yanık alanı geniş bir alandaysa ve derinse, derhal veterinerinize danışın.

6. Böcek ve arı sokmaları

Sevimli yaramazlık, küçük bir kovalamacadan sonra bir böcek veya arı gazabına maruz kalabilir. Çok endişelenmenize gerek yok. Bu gibi durumlarda, kediler bizden çok daha dayanıklıdır. Ancak elbette, arı bir arı sokduktan sonra mümkünse bir cımbız yardımıyla hasar gördüğü alandan hala çıkarmanız gerekiyorsa. Ancak arı veya böcek kedisi kedinizi ağzınıza veya boğazınıza sokmuşsa, kalmadan veterinerinize uygulayın. Boğaz gibi trakeaya yakın bölgelerdeki sokmalardan sonra şişkinlik, kedinizin nefes almasını etkileyebilir. Hatta nefes almaya yetecek kadar kötü resimlerle karşılaşmanıza neden olabilir.

Burnunu koyan kediBurnunu koyan kedi

7. Saldırılar ve Şoklar

Bir şok veya anormalliğin bir sonucu olarak, kediniz düzensiz nefes almaya ve kesmeye başlar. Gözleri ve diş etleri solgunlaşıyor. Bilinç bazen açık olabilir, bazen tamamen kapalı olabilir. Bir saldırı veya şok durumunda, kedinizi sağ tarafa koyun, başını düz tutun, soğumasını önleyin/ısı kaybı ve oksijen akışının sürekliliğini sağlamak için arka bacakları beyne kadar kaldırın. Veteriner hekiminizi arayın ve durumu söyleyin, ya gelmesini bekleyin ya da hiçbir zaman boşa harcamadan hemen gitmesini bekleyin.

İlk yardım başvurmanızı gerektiriyorsa, kediniz bilinçsizse ve size tepki vermiyorsa, önce veterinerinizi arayın ve durumu arayın ve hemen evi arayın. Veteriner hekim gelmesini beklerken, kedinizi bir yan pozisyonda tutun ve nefes almaya devam etmek için ağzınızı kapatmasını önleyin. Solunum fonksiyonlarının burun önünde bir parça kağıt veya ayna tutarak durduğunu kontrol edin. Nefes almazsa, hemen yapay molalar yapın. Kedinizde hala bir yaşam belirtisi göremiyorsanız ve nabız oranı elde edemezseniz, ön bacakların arkasındaki göğüste çok fazla değil, ancak çok hafif olmaması koşuluyla iki santimetrelik bir derinlikte bastırın. Bu hareketi bir saniyeliğine aralıklı olarak tekrarlayın. Göğsünüzde 15 kez iki kez nefes alın ve bu zamanı bekleyin. Tüm bunların işe yarayıp yaramadığını kontrol etmek için, kedinizin nabzını her 15 saniyede bir kontrol edin ve kalp atış hızının başlayıp başlamadığından emin olun. Veteriner hekim gelene kadar ihtiyacınız varsa kalp masajına devam edin.

Korumaya çalışsak da, bazen dışımızdaki nedenlerle kedimize bazı kazalar veya hastalıklarımız var. Ancak panik olmadan ne yapacağınızı biliyorsak, güzel dünyamızın hayatını küçük bir hareketle kurtarabiliriz.

Hastalıklardan ve kazalardan uzak günler geçirmenizi dileriz. Evinizdeki küçük arkadaşınıza ilk yardım uyguladıysanız ve bu yukarıdaki önerilerim dışında bir uygulamasa, lütfen diğer takipçilerimizin yararlanabilmesi için bunu yorumlar bölümünden paylaşın. Sağlıklı ve mutlu yaşamamıza ihtiyaçları var.

Yorum yapın