dantel modelleri

Beyaz Benek Hastalığı Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Balıktaki en yaygın hastalıklardan biri beyaz nokta. Beyaz nokta bir tür parazittir ve hızla büyüyebilir.

Profesyonel balıkları besleyen insanlar, arkadaşlarının hastalıklarını çok iyi bilirler. Onları bu hastalıklardan korumak için bazı önlemler alıyorlar. Önlemler bazen işe yaramayabilir, bu sefer bazı tedavi seçenekleri uygularlar. Ne yazık ki, balık beslemede yeni olan insanlar, hastalıklar hakkında hiçbir şey bilmedikleri için kayıplar yaşayamayabilirler.

Olumsuz durumları deneyimlememek için, balığı benimsemeden önce yakalayabilecekleri tüm hastalıkları bilmelisiniz ve her şeye aşina olmalısınız. Örneğin, balıktaki en yaygın hastalıklardan biri beyaz leke hastalığıdır. Bilimsel olarak “Ichthyophthirius mulifiliis” olarak adlandırılır. Özellikle kışın, akvaryum suyunun sıcaklığı stres değişir.

Strese bağlı bağışıklık sistemleri düştüğünden, parazitlere kolayca beyaz leke hastalığı neden olur. Beyaz leke hastalık bir tür parazittir, boyutları ortalama 0.5-1.5 mm arasındadır. Bu parazitler çok hızlı büyüyebilir. Yani balığın üzerinde birkaç beyaz nokta oluştuğunda, yakında her yerde noktaları görebilirsiniz. Bu tehlikeli beyaz lekeler 3 vakada yaşayabilir;

Beyaz Spot Hastalığı Kesin ÇözeltiBeyaz Spot Hastalığı Kesin Çözelti

1. Trofont durumu

Beyaz spot hastalık aslında bu aşamada ortaya çıkar. Balık derisinin alt tabakasına yerleşir ve kendisi için bir kist oluşturur. Balık derisinde görünür beyaz lekeler görülür. Bu durumda, bir tedavi uygulanmaz çünkü parazitik kist harici bir tedavi yaratmaz. Bu durum, balığın vücudu suda yaşamaya başladıktan sonra 3-4 gün devam eder.

2. Tomont (Tomite) Durumu

Kist kendini suya bırakır ve yaşayacak bir yer arar. Bu durumda, tedavilere korunmasız olduğu için kolayca tedavi edilebilir. Kist kendi kendine tutunacak bir yer bulursa, üremeyi 8-9 saat içinde bitirebilir.

Beyaz Spot Hastalığı TedavisiBeyaz Spot Hastalığı Tedavisi

3. Termont durumu

Üreme bittiğinde, parazitler kistleri patlatır ve kendilerini suya bırakır. Birlikte, yeni bir fedakarlık aradıkları için bir süre suda kalmaya devam ediyorlar. Thermont en savunmasız aşama olduğundan, beyaz nokta akvaryum suyuna müdahale ederek tamamen kaybolabilir.

Beyaz konuşma hastalığı belirtileri

Balığın beyaz benekli hastalığa sahip olduğunu anlamak çok kolaydır. Beyaz leke hastalığı hafif renklendirilmiş balıklarda fark edilmeyebilir, dikkatlice gözlemlemek gerekir. Balıklara beyaz kum serpilmiş gibi bir görünüm var. Bu inatçı beyaz lekeler ilk olarak balığın kuyruğunda ve yüzgeçlerinde görülür.

Çok hızlı bir şekilde ürettiğinden, balığın tüm vücudunda beyaz lekeler oluşmaya başlar. Balık çok rahatsız olacağından, akvaryumun dibine iner ve oraya ovmaya başlar. Balıklar eskisi kadar aktif değildir, sanki çok yorgunmuş gibi, zayıflıklar kısıtlanmıştır. Bu semptomlar balıklarda görüldüğünde, hayatınızı derhal kurtarmak için bir eylem olmalıdır.

Beyaz noktaBeyaz nokta

Beyaz Spot Hastalığı Tedavisi

Yapılacak ilk şey son derece soğuk olmaktır. “Balık ölecek, ne yapacağım?” Mantıksal düşünmelisiniz, endişenizi bir kenara bırakmalısınız. Acele etseniz bile, balığınızı kurtarsanız bile, durum yanlış müdahalede daha da ilerleyebilir.

Akvaryumdaki suyun ısısını hemen arındırmalısınız, çünkü parazitler üremelerini daha hızlı tamamlayacak ve etkisiz hale gelecektir, çünkü parazitler ısı gibi. Veteriner kliniklerinde veya petshoplarda satılan metilen mavisi çözeltisini kullanabilirsiniz. Akvaryum dekorlarını ve bitkileri boyadığı için metlen mavisi tercih edilmez.

Bunun yerine, akvaryum tuzunu beyaz bir nokta ilaç olarak kullanmak daha iyidir. Suyun sıcaklığını arttırdığınızdan, balık üzerindeki beyaz lekelerin 1-2 gün içinde gittiğini göreceksiniz, çünkü üreme tamamlandı. Bu, beyaz lekelerden kurtulduğunuz anlamına gelmez.

Akvaryum suyunun %25’ini her 2 günde bir değiştirmelisiniz, akvaryum tuzunu dinlenmiş suya eklemeli ve balıkları gözlemlemelisiniz. Bunun gibi bir hesaplama yapabilirsiniz; Örneğin, akvaryumunuz 20 litre alırsa, her 20 litreye 1 tablet akvaryum tuzu ekleyebilirsiniz. 40 -litre akvaryumunuz varsa, 2 tablet olarak düşünebilirsiniz.

Akvaryum tuzu tedavisi kullanırken farklı bir çözüm veya madde kullanmamalısınız. Bu işlem 10 gün boyunca devam etmeli ve akvaryumun suyu 10. günün sonunda değiştirilmelidir, bu sefer akvaryum tuzu eklemenize gerek yoktur. Tedaviyi yaptığınız sürece, beyaz lekelere kesin bir konu sağlayacaksınız.

Beyaz noktalarda ne dikkat etmelisiniz

Beyaz noktalı su temiz suya dokunur, parazitler tekrar enfekte olur. Bunun için, akvaryum suyunu değiştirirken dikkatli olmalıdır. Beyaz lekelerle duran balık sahipleri, bu hastalığın asla kesin bir çözüm olmadığını söyleyebilirler. Aslında, tedaviyi uygularken, beyaz benliğin hızlı bir şekilde üreyebilen bir parazit ne kadar tehlikeli olduğunu göz ardı ederler.

Akvaryumda salyangoz ve marzoz varsa, akvaryum tuzu kullanılmamalıdır. Salyangoz ve stringosis farklı bir akvaryuma götürülmelidir. Akvaryumdaki bitkilerin ve dekorların beyaz lekelerden etkileneceğini bilmek, temiz suya eklenmemelidir. Aslında, mümkünse, eskilerini atarak yeni bitkiler ve dekorlar eklemek daha doğru olacaktır.

Tedaviden sonra yeni balıklar acı çekti ve yeni balıklar 2 hafta boyunca karantinaya alınmalıdır. Karantinada balıklar birkaç saat boyunca aralıklarla gözlemlenmelidir. Beyaz benekli hastalık 2 hafta içinde görünmüyorsa, artık ondan tamamen kurtulduğunuzdan emin olabilirsiniz. Bir semptom görürseniz, tedavi tekrarlanır veya veterinere danışabilirsiniz.

Beyaz nokta hastalıkları lepitler, neon tetra ve Japon balıklarında daha fazla görülebilir. Özellikle bu balıklarınız varsa, dört açmalısınız. Aslında, beyaz lekelerin belirtisi olmasa bile, yine de balığı karantinaya çıkarabilirsiniz. Bu hastalığı önlemek için suyun kalitesine ve bakımına dikkat etmelisiniz.

Beyaz nokta bulaşıcı mı?

Şimdiye kadar, beyaz benlik insanlarda görülmedi. Bununla birlikte, hijyene dikkat edilmelidir.

Beyaz nokta kendiliğinden geçiyor mu?

Geçmiş gibi görünse de, akvaryum suyunda parazitler olduğu için kendi başına geçmez.

Beyaz nokta kaç gün ölüyor?

Bulacak balık bulamadığında, 2 gün içinde ölür.

Yorum yapın