Kedilerde astım sorunu çok yaygın değil, tehlikelidir. Onların nefes almalarını önler ve hayatlarını büyük ölçüde zorlaştırabilir.
Kedilerde görülen hastalıkların insanlarda da görüldüğünü biliyor muydunuz? Semptomlar çok farklı olsa da, bir dizi muayeneden sonra, aynı hastalıklar insanlarda ortaya çıkabilir. Anatomik olarak çok farklı olsak bile, kedilere benzediğimiz açıktır. Örneğin, insanlarda karın ağrısı kedilerde görülür, ancak doğrudan gösteremezler.
Diyar, kusma hareketlerin veya davranışların değişiminden farklı bir hastalığa sahip gibi görünebilir, ancak aslında soğuktan kaynaklanan basit karın ağrısının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Kedilerde herhangi bir rahatsızlık görüldüğünde, çok fazla göstermek istemiyorlar, dillerinin çalıştığını biliyorlar çünkü bölgelerini yalayarak kendilerini iyileştirmeye çalışıyorlar. Başarılı olmadıklarında, davranışlarını veya rutin yaşamlarını değiştirdiklerinde rahatsız olduklarını kolayca anlayabiliriz.
Tıpkı insanların astımı olduğu gibi, aynı sorun kedilerde de görülebilir. İlk olarak, onu anlamak veya teşhis etmek zor olabilir, çünkü kedi astımı yaygın değildir. Kedilerde astım insidansı %5’tir, yani her 5 kediden 1’inde astım vardır. Peki, kedilerde astım nedir? Yoksa herhangi bir tedavi var mı? Ayrıntılı olarak açıkladık.
Kedi astımı nedir?
Kedilerde astımın altında yatan nedenler aslında çok tartışmalıdır. Bazı uzmanlara göre, kedi astımı diye bir şey yoktur; Kedilerin bağışıklık sistemindeki parçacıklar alerjik, astım olduğundan, astım yerine alerjik reaksiyon olarak söylenmiştir. Ek olarak, her kedide alerji problemleri görülmez, sadece alerjik yapısı olanlar meydana gelebilir ve böyle bir durum oldukça düşüktür.
Diğer uzmanlar, bunun alerjik bir sorun olmadığını ve bunun solunum yolu ile tamamen ilişkili olduğunu beyan etmişlerdir. Yapıları nedeniyle, Siyam ve Himalaya ırklarında daha fazla astım görüldüğü bilinmektedir. Ek olarak, bir çalışmaya göre, dişi kedilerin erkek kedilerden daha hızlı daha hızlı bir astım hastalığı vardır.
Kedilerde Astım Belirtileri
Kedilerde astım bildirimi nasıl?
Kedilerde astım görüldüğünde, solunum yolunda bir sorun veya hastalık olduğunu hemen anlayabilirsiniz, çünkü açıkça göstereceklerdir. Olağan rutin davranış veya fiziksel hareket değişeceğinden, altında bir rahatsızlık olduğunu düşünebilirsiniz. Bu farklı davranışlardan kedilerde astım belirtileri fark edebilirsiniz;
Nefes alırken zorluk, öksürük stil sesleri, nefes darlığı, nefes darlığı, oral sıvı, hırıltı, hırıltılı bir şekilde hırıltılı, ağız tükürük veya tükürük akışı, hemen yorgunluk ve zayıflık, nadiren sık sık hapşırma ve fiziksel değişikliklerin sürekli elimi.
Her ne kadar kedilerdeki basit astım problemi çok ciddi görünse de. Kedinizde herhangi bir rutin olmayan değişiklik veya yukarıda belirtilen semptomlardan birkaçı fark ederseniz, derhal veterinerin veterinere (ilaçlar, farklı yiyecekler, bitkisel tedaviler vb.) Danışmalısınız.
Kedilerde Astım Tedavisi
Kedilerde Astım Tedavisi
Veterinere gittiğinizde, astımı teşhis etmek için bazı sınavlara ihtiyaç vardır. Kediyi fiziksel olarak incelediğinizde hiçbir şey anlaşılmayacağından (solunum rutinleri veya solunum problemleri hariç), akciğer X -Ray veya solunum yolundan alınan örneklere ihtiyaç duyulacaktır.
Kedi astımı ilerlediyse ve kronik hale geldiyse, kliniğe yatırım yapılarak oksijen ve güçlü ilaç tedavisi başlatılabilir. Yatılı tedavi süreci, kedinin durumuna bağlı olarak değişeceği için sabırlı olmalıdır. Aksine, erken teşhis alacağınız için çok fazla endişelenmenize gerek yoktur, çünkü veterinerler önlem alacak ve ilaç hemen başlatılacaktır.
Kedinin astımlarının ev ortamının değişmesinden veya kokulardan uzak olması gerektiğini söyleyebilir (parfüm, eve yerleştirilen böcek öldürücüler, böcek odaları, deodorant, temizlik ürünleri, sigara kokusu, yumuşatıcı koku, kokulu kum vb.). Tıpkı insanlarda olduğu gibi, kediler kokulardan rahatsız olurlar ve astımları aniden ciddi olabilir.
Kedilerde astım ölümcül mü?
Büyük bir sorun oluşur, çünkü astım hastalığı kedilerde solunum yolunun işleyişini bozar. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir.
Kedi astım bulaşıcı mı?
Hayır, astım bulaşıcı değil.
Astım kedi için rahatlatıcı bir sprey mi?
Veterinere danışmadan her müdahale yanlıştır. Kesinlikle veteriner hekimine danışarak tedavi ürünleri almalısınız.
Astımlı kediye bitkisel tedavi uygulanabilir mi?
Bazı bitkiler (ekinezya bitkisi, lavanta, karanfil) solunum yolu için iyi olabilir. Onları asla kediye vermemelisin. Sadece evde koku.