Köpeklerde sık görülen kalp kurdu hastalığı ölümcüldür. Tedavi edilmezse, kalp kurtları çoğalır ve köpeğin ömrünü azaltır.
Köpek sahiplerinin tek dileği, arkadaşlarının sağlıklı ve tüm hastalıklardan sonsuza dek uzak kalmasıdır. İyiliğin sahip olunan köpeğe ne kadar iyi bakıldığı önemli değil, vücutlarında hala çeşitli hastalıklar olabilir. Bu, sahiplerin kötü göründüğü, ancak dış faktörlerden veya köpeğin kendi vücut sisteminin zayıfından kaynaklanabileceği anlamına gelmez.
Bahsettiğimiz olumsuz durumu önlemek için, köpeğinizin bağışıklık sistemini kesinlikle güçlendirmeli ve vitaminleri güçlendirmeye özen göstermelidir. Güçlü bir bağışıklık sistemi olan köpek risk tarafından yakalansa bile, kısa bir süre içinde kendini kurtarabilir, ancak düşük bağışıklığa sahip köpek maalesef ölebilir çünkü vücut dayanamaz.
Her köpek hastalanabilir, bu yüzden en iyi şekilde yaptıktan sonra elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız çünkü ölümsüz köpek yoktur. Köpeğinizde önceden meydana gelebilecek rahatsızlıkları bilmelisiniz ve semptomlar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Öğrendiğiniz şeyler size her zaman ekstra fayda sağlar ve bir süre sonra müdahale bilginizde geliştirilir.
Örneğin, köpeklerdeki en yaygın hastalıklardan biri ve ölümcül risklerden biri, tıbbi dilde dirofilarizis ile kalp kurdu. Popüler bir hastalık haline geldi ve kalp kurtuna yakalanan köpeğin vücudunu yordu. Peki, köpeklerde ne anlama geliyor? Ya da bilmemiz gereken şeyler nelerdir? İşte merak ettiğin şey.
Köpeklerde kalp ağacının nedenleri
Köpeklerde kalp kurdu nedir?
Adından da anlaşılacağı gibi, kalp kurdu; Akciğerlerine, kalp yetmezliğine, vücut sisteminin gücünü azaltır ve daha fazla hastalığa neden olurlar. Köpeğin vücuduna girerler ve kalbe, kan damarlarına ve akciğer bölgelerine yerleşir ve hayatlarına devam ederler. Başka bir deyişle, kalp kurdular tüm vücudu çoğaldıkça eşleştirebilir ve ele geçirebilir.
Kalp kurtlarının hayvanlar arasında kirlenmesine neden olan yaşayan bir sivrisinektir. Enfekte köpekte bulunan kurtlar çiftleştikten sonra bebek kurtlarını kan damarlarına bırakır. Sivrisinek enfekte köpeğin kanına emilir ve onları vücuduna besleyerek gelişmelerine neden olur. Yaklaşık 10-15 gün içinde, bebek kurtları şimdi geliştirilmiştir ve başka bir yaratığı enfekte etme gücü geliştirilmektedir.
Sivrisinek geliştirdiği kurtlarla istemsiz olarak temas ettiğinde, vücudunu serbest bırakır ve şimdi kalp solucanları köpeğin kan damarlarına girer. Kurtların köpeğin vücudundaki gelişimi ve çiftleşmenin çarpılması 5-6 ay içinde gerçekleşir. Tedavi edilmemiş kalp kurdular uzun süre 6-7 yıl boyunca bir köpeğin vücudunda hayatta kalabilir.
Köpeklerde kalp kurt belirtileri
Vücuda girdikten sonra kalp kurdu hızlı bir şekilde artar, ilk başta çok fazla semptom olmayabilir. Bebek kurtlar olgunlaştığında ve başka bir canlıya bulaşacak kadar geliştiğinde, rahatsız edici semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlar. Aşağıdaki semptomların köpeklerde kalp kurdu oluşumunda görülmesi beklenmektedir;
Öksürük, ölü benzeri yalan ve fiziksel aktiviteler, küçük bir hareketten sonra aşırı yorgunluk, anoreksiya, yemekten sonra kusma, ani kilo kaybı, nefes alma veya yavaşlama.
Kalp kurdu belki de köpek hastalıklarının en zorludur. Yeterince çoğaldıklarında, köpeğin kan damarlarını engelleyebilirler ve acil cerrahi müdahale yapılmazsa, köpeğin hayatını kaybetmesine neden olur. Buna ek olarak, kalp kurdu köpeklerde görüldüğünde, kalp hastalıklarına neden olur ve vücut sistemi eskisinden daha zayıf hale gelir. Bu semptomları arkadaşınızda görürseniz, hemen veterinere gitmeli ve köpeğinizi ellerine emanet etmelisiniz.
Köpeklerde kalp kurdu belirtileri
Köpeklerde kalp kurdu testi ve tedavi
Kalp kurdu ciddi bir hastalıksa ve gerekli tedaviler yapılmazsa, ölümcül sonuçlarla karşılaşılabilir. Özellikle, köpek köpekleri 6-7 ay önce yapılmalı ve bir kalp kurdu testi yapılmalı ve ihtiyati amaçlar için tedavi başlatılmalıdır.
Vücutta 5-6 ay içinde bir testiniz olsa bile, vücutta bir test yapsanız bile, sonuç negatif olabilir. Bu nedenle, belirli bir süreden sonra tekrar bir kalp kurdu testi yapılmalı ve vücutta bulunup bulunmadıkları sağlanmalıdır.
Güçlü antibiyotikler, antipazariter vb. Kalp kurdu sayısını kullanarak azaltmayı amaçlamaktadır. Köpeğinizi genel incelemeye her götürdüğünüzde, veteriner hekimdeki fikri alarak kan testi yapmanız önerilir. Kan testinde her türlü değer ortaya çıktığından, vücutta olanlar erken tanı olarak fark edilecektir.
İlgili Makale: Köpeklerde Kalp Hastalıkları
Köpeklerde kalp kurdu testi nasıl yapılır?
Laboratuardaki kandan alınan numunelerin incelenmesi, ELISA testi ve Knott testi yapılır.
Köpeklerdeki kalp kurdu insanlarla enfekte oluyor mu?
Kalp kurdu bir hastalık olduğundan (insanlarla enfekte olmuş), enfekte yaratıklardan insanlara aktarılabilir.
Köpekleri kalp kurtlarından korumak için ne yapılmalıdır?
İç-dış parazitik aşı ve kalp kurdu testi belirli aylarda yapılmalıdır. Ekstra, köpeğinizi sivrisineklerin bulunduğu çevrede uzak tutmalısınız.
Kalp kurdu tedavisi ne kadar sürer?
Kalp kurtunun vücuttaki ilerlemesine bağlı olarak, tedavi süresi değişebilir.