dantel modelleri

Kedilerde Arka Ayakların Tutmaması ve Titremesi

Kediler travmatik veya iç hastalıklar nedeniyle arka bacaklarında felç veya dengesizlikler olabilir. Erken tanı ve doğru tedavi çok önemlidir.

Kedilerin anatomik yapısını incelediğimizde, ayak ve eklem alanlarının kıvırcık, düz değil olduğunu fark ediyoruz. Hemen, “Kedilerin ayakları düz değil ve pençelerinin üst kısımları kavisli değil mi? Soru geliyor. Bu soruyu “Hayır, yorulmaz” diyerek cevap verebiliriz. Kedilerin kemikleri yaratılış nedeniyle düz değildir, eklemlerinden onları yormayacak veya hayatlarını zorlaştırmayacak şekilde destekleyerek kavisli olarak yaratılırlar.

Aslında, fark ettiyseniz, kediler parmaklarının ucunda yürüyormuş gibi hareket ederler ve yorulduklarında tüm pençelerine basarlar. Başka bir deyişle, bacaklarını ve pençelerini istedikleri şekilde kullanabilecekleri için yüksek yerlerden kolayca atlayabilir veya tırmanabilirler. Bazı kedilerde, doğumdan veya daha sonra oluşan bir arka ayak tutma sorunu görülebilir. Peki, kediler neden kedilerde tutamayacak veya kararsız titreme? Makalemizde açıkladık.

Kedilerin arka ayaklarını tutmamasının nedeni

Kedinin arka bacaklarında herhangi bir sorun olduğunda, yürüyüşten, arka bacaklarına gitme şekli, üzerinde bozamaması veya kaldırarak hareket ettiği anlaşılabilir. Arka bacakları asla tutmanın veya dengesizliğin ortaya çıkmasının en belirgin nedeni omurilik problemleridir. Kedileri hareket ettiren sinirler, omurgalı adı verilen kemiklerden geçerek omuriliğe bağlanır.

Omurilik, boynundan koksiks’e kadar tüm hareketleri karşılar. Bir kedi hasarı, kaza, yüksek zemin düşüşü vb. Omurilik aşırı basınçının gövdesinde bu tür kırıklar gibi travmatik olaylarla karşılaştığında meydana gelecektir. Basınç sayesinde, omurilik ciddi şekilde hasar görebilir, hatta tüm işlevini kaybedebilir.

Kedilerde arka ayak zayıflığıKedilerde arka ayak zayıflığı

Sonuç olarak, kedilerin arka bacaklarında titreme, uyuşukluk, adım atamama veya ayak versiyonu vb. Kısmi felç gibi semptomlarla görülür. Kedi ciddi bir durumla karşılaşmasa bile, omuriliğin arka bacakları tutmasına neden olabilir, çünkü travma sonucunda omuriliğe tam olarak zarar vermez, çünkü apse gibi nedenlerle omuriliğe basar, enfeksiyon veya tümör.

Kedilerin arka bacaklarını tutmamalarının nedenleri sadece travmatik olaylara bağlı değildir. Vücutlarındaki zehirlenme veya parazitler sonucunda, kısım da felç olabilir. Vücuda bir şekilde girdikleri için doğrudan omuriliğe ulaşırlar. Omuriliğe travmatik olaylar gibi yüksek baskı yapmazlar, ancak sonuç olarak zayıflık, titreme, ayaklar, duramayabilir, topal veya dengesizlik meydana gelebilir.

Arka ayakları kedilerde tutmamanın tedavisi

Kedilerin arka bacaklarında bir problem olması durumunda, tedavi yöntemleri omurilik üzerinde ne kadar basınç teşhis ederek uygulanır. Travmatik olaylarda omurilik kırıldığı veya kırıldığı için cerrahi prosedür gerekebilir. Eğer kedinin bir şansı varsa, ameliyat başarılı olur ve parça felç olmaktan kurtularak tedavi sürecinden kurtulduktan sonra arka bacakları tekrar kullanmaya başlayabilir.

Omurilik üzerinde tümör basıncı ise, cerrahi prosedür kullanılır ve omuriliğe zarar vermeden tümörü çıkarması amaçlanır. Ek olarak, kedinin sinir sistemini güçlendirmek için ilaçlar kullanılabilir veya vitamin takviyeleri verilebilir. Kedilerin tedaviye hiçbir şekilde yanıt vermeyen kısmı bir felçtir. Bununla birlikte, kedinin yürümesi için protez bacağına veya boyutuna göre arka bacaklara bir tekerlekli sandalye bağlanabilir.

Kedinin arka ayakları zayıfKedinin arka ayakları zayıf

Ne dikkate dikkat etmelisiniz

Kedinizin arka ayaklarında dengesizlik, adım atamama veya felç sorununu önlemek için bir dizi şeye dikkat etmelisiniz. Başlangıçta, evinizin pencerelerini ve kapılarını kapalı tutmalısınız, çünkü kediler aniden bir kuş veya farklı bir şey gördüklerinde yakalamak için dışarı atlayabilirler çünkü meraklı hayvanlar.

Yüksekten düştükçe, omurilik kırılabilir veya sürecini tamamen kaybedebilir. Sonuç olarak, kısım bir felç hayatını tekerlekli sandalye veya protez altında yaşamasına neden olabilir. Kedinizden sürekli olarak çıkıp tekrar eve götürürseniz, bu çok yanlış bir harekettir.

Aniden, araba kazası veya ayaklarından geçen bir tekerleğe maruz kalabilir. Kedinizi çıkarmanız gerekiyorsa, güvenli torbalar ve yaka kullanmalısınız. Kedinizin ekstra bir aşılaması gerekir ve veterinerin uygun gördüğü tarihlerde sınavları asla kesintiye uğratmamalısınız. Erken tanının her zaman hayat kurtaracağını bilmelisiniz.

İlgili Makale: Kedilerde İç ve Dış Parazit Belirtileri

Bu makalede ekstra: Deneme bonusu

Kedim arka ayakları tutmuyor, ne yapabilirim?

Travmatik bir olay yoksa, kedinin arka bacakları vücut sistemindeki bir sorun nedeniyle kedinin arka bacaklarını tutamayabilir. Veterinere derhal danışılmalıdır.

Kedim neden şişmiş ve arka bacakların karnını tutmuyor?

Kedinin iç organları hasar görmüş veya parazitler olduğundan, arka bacaklarda karın içinde şişen semptomlar görülebilir. Kedinin tüm hikayesi teşhis edilmeli ve tedavi başlatılmalıdır.

Arka bacakların felçli bir kısmı olan kedi iyileşecek mi?

Herhangi bir tedaviye cevap vermeyen kedi, hayatını kısmi bir felç olarak sürdürmelidir. Ne yazık ki, artık tedavi yok.

Arka bacakları tutmayan kedi fiziksel hareketlerle iyileşir mi?

Tedaviye yanıt verirse, daha hızlı iyileşme için fiziksel hareketler düzenli olarak uygulanırsa iyileşme oranı çok yüksektir.

Yorum yapın