Dişi kedilerin çiftleştikten sonra sağlık sorunları yoktur. Öyleyse, kedi hamile olmak istenmiyorsa, sterilizasyon ne zaman yapılmalıdır?
Kedi sahiplerinin bilmesi gereken önemli konulardan biri kısırlaştırma zamanıdır. Sterilizasyon cerrahi çalışma gerektirir ve kedi üremesini imkansız hale getirir. Doğması muhtemel köpek yavrusu kedileri için bakım yoksa, kedi kısırlaştırılmalıdır. Kadın kedilerin sağlık açısından faydaları olduğu da anlaşıldı. Geçmişten bu yana kısırlaştırma yaşı hakkında farklı görüşler ortaya çıkmasına rağmen, son çalışmalar kısırlaştırmanın zararlı olmadığını, ancak hayvanların sağlığını olumlu etkilediğini ortaya koydu. Peki, dişi kedi ne zaman sterilize ediliyor? Kedi sahipleri, kısırlaştırma işleminden önce ve sonra neye dikkat etmelidir? Bilimsel verilere dayanarak sizin için tüm ayrıntıları hazırladık.
Dişi kedilerin kısırlaştırılması hakkında ne bilmeniz
Kadın kediler yılda iki kez öfke dönemine girerler ve bu dönemde çiftleşirlerse, herhangi bir sağlık sorunu yoksa hamile olurlar. Eğer kedi bir köpek yavrusu olmak istemiyorsa, kedi sahibi için bir takım zorluklar ortaya çıkacaktır. Bu dönemde, dişi kedi huysuz, agresif ve huzursuz olabilir. Aynı zamanda, idrarını evin farklı bölgelerinde yaparak erkek kedilerin dikkatini çekmek istiyor. Öfke sırasında kedinizin huzursuzluğunu ortadan kaldırmak için yapılması gereken süreç kısırlaştırmadır. Kısalttıktan sonra kediler daha sakin ve uysaldı.
Kadın kedilerin kısırlaştırılmasını bilmek için en önemli nokta zamanıdır. Bu konuda öne sürülen farklı görüşler, deneyler ve bilimsel araştırmalarla ortak bir görüş sağlamıştır. Dişi kediler için ideal kısırlaştırma yaşı 8-14 haftadır. Pediatrik dönemin kısırlaştırılmasında tereddüt varsa, 5. ve 6. aylarda kısırlaştırma yapılmalıdır. Kedinin 3-6 ay arasında sağlıksız olduğu önerilmiş olsa da, bu tezler bilimsel araştırmalarla çürütüldü ve yararlı oldu.
Öfke Öncesi Sterilizasyon: Kedi sahiplerinin merak ettiği sorunlardan biri, kısırlaştırmanın öfke döneminden önce yapılması gerektiğidir. Araştırmalara göre, öfke döneminden önce kadınların kısırlaştırılması herhangi bir zararı yoktur. Avantajlar aşağıdaki gibidir:
Öfke döneminden önce yapılan sterilizasyon meme tümörü olasılığını en aza indirir. Yüksek bir doz anestezik kullanılmaz, anestezi girişi rahattır ve kedi daha kolay uyanır. Operasyon yaraları daha kısa sürede iyileştikten sonra çalışma süresi kısadır.
1 yaşından sonra sterilizasyon: Kadın kedilerin geç kısaltılması sağlığı olumsuz etkileyecek sorunlara neden olabilir. Kedi öfke dönemini çiftleşmeden geçerse, meme tümörünün daha sonra ortaya çıkma olasılığı vardır. Aynı zamanda, genital bölgede patolojik problemler ortaya çıkabilir. Yaşlı kedi anesteziden daha hasar görür ve ameliyat daha uzun sürer. Ayrıca, operasyondan sonraki komplikasyonların 1 yaşından itibaren nötrleştirilmiş kedilerde daha fazla olduğu görülmüştür.
İdeal dişi kedi sterilizasyon yaşı
Dişi kediler nasıl sterilize edilir?
Dişi kedilerin kısırlaştırılmasında iki farklı operasyon tekniği vardır: yumurtalıklar alınmaz, uterus çıkarılır veya yumurtalıklar ve uterus birlikte alınır. Uterus kediyi doğuramadıktan sonra yumurtalıklardan bir veya ikisi bırakılır, ancak cinsel yaşama devam eder. Bu yöntem genellikle dışarıda zaman geçiren kediler için tercih edilir. Ameliyattan sonra kalan yumurtalıkların genital problemlere neden olabileceği görülmüştür. Yumurtalık ve uterusun çalışmasından sonra, kedi, dönem normal olacağı için çiftleşme arzusunu hissetmeyecektir.
Kısaltma işleminden önce ve sonra ne düşünülmelidir?
Kedinin erken sterilizasyonu uzmanlar tarafından önerilir, çünkü dişi kedilerin operasyonları ağırdır. Erken ameliyatlı kedilerin daha kısa sürede normal yaşamlarına döndükleri ve yaralarının daha önce iyileştiği görülüyordu. Bu nedenle, önerilere uyarak 8-14 hafta arasında kısırlaştırmak sağlık açısından daha olumludur. Kedi ameliyattan 12-16 saat önce yememelidir. Bundan sonra kusmak mümkündür çünkü aç olacak. Dişi kediler erkek kedilerden daha ağır bir sterilizasyon operasyonuna uğrar. Bu nedenle, sahipler daha sorumludur. Bir süre kontrol altında kalmaya ve dikişlere zarar verecek hareketler yapmamaya özen gösterilmelidir. Diyet rutin bir şekilde devam edebilir, ancak kısırlaştırıcı kedi maması kullanılması önerilir.
Dişi kedilerde kısırlaştırmanın avantajları
Dişi kedilerin sterilizasyonu, sağlığı olumsuz etkileyecek olasılığı önlemek ve öfke süresinin üstesinden gelmek için önemlidir. Dişi kedi öfke dönemine girdiğinde, evden kaçma eğiliminde olacaktır. Özellikle geceleri yüksek sesle miyav ve huzursuz olur. Bu dönemde, evin farklı bölgelerine idrar, koku ve idrar artışı gibi olumsuzluklar da vardır. Onları önlemek için kısırlaştırma yapılmalıdır.
Dişi kedilerin yumurtalıkları inflamasyon ve yapışma, kist, genital alan problemlerine neden olabilir. Aynı zamanda, hormonal kökenli cilt yangınları meydana gelebilir. Kısalttıktan sonra bu riskler kaybolur. Ana tümör kedilerde görülen ölümcül hastalıklardan biridir. İdeal zamanda, sterilize edilmiş kedilerin bu hastalığın minimum seviyesine sahip olduğu gözlenmiştir. Üzgünüm kedinin büyüme hormonlarını etkilemez ve operasyondan sonra rutin olmaya devam edebilir. İnfertil kediler için daha sakin olduğu kanıtlanmıştır.