dantel modelleri

Hayvan Hakları Koruma Günü – Miyavliyo

İçindekiler Hayvan haklarının korunması günü nedir? Hayvan hakları nelerdir? Hayvan Hakları Koruma Günü’nde ne yapabiliriz? Himaye-i Hayvanat Bahçesi Türkiye’de Türkiye’de Hayvan Hakları Durumu, Bugün Türkiye’de Hayvan Hakları İhlalleri 4 Ekim Hayvan Hakları Koruma Günü. Bu makalede, Hayvan Hakları Koruma Günü Nedir, Hayvan Hakları Nelerdir ve Hayvan Haklarını Koruma Günü Nasıl ve Ne Zaman […]

Bugün, 4 Ekim, Hayvan Hakları Koruma Günü. Bu makalede, hayvan haklarının korunma günü, hayvan haklarının neler olduğu ve hayvan haklarının korunma gününün nasıl ve ne zaman ortaya çıktığı hakkında konuşacağız. Daha fazla uzatmadan, Hayvan Hakları Koruma Günü Günü nedir?

Hayvan Hakları Koruma Günü nedir?

1920’lerde ortaya çıktığı bilinen hayvan hakları koruma günü, yasadışı hayvan ticari, yasadışı avcılık, hayvanlara karşı şiddet vb. Gibi durumlar için hayvan haklarını savunmak için ortaya çıktı. Bir söylentiye göre, Hayvan Hakları Koruma Günü’nün 4 Ekim’de olmasının nedeni, 4 Ekim’de hayvanlarla konuşulan ‘ekolojinin koruyucu azizi’ olarak bilinen bir Katolik Fransız topluluğudur. Francesco’nun kuruluşu 4 Ekim. Hayatının son gününü seçtiler. Bir söylentiye göre, Assisisi’den Francesco, hayatını kaybettikten sonra hayvanlarla konuşan ve anlayan kimse yoktu, çünkü hayvan haklarını bir yasa ile koruma ihtiyacını hissetti.

Hayvan hakları nelerdir?

24 Haziran 2004’te benimsenen hayvanların korunması, doğal yaşamlarını sürdürdükleri ve insanların onları evcilleştirilmiş olarak besledikleri hayvanlar için geçerlidir. Örneğin, bu yasa çerçevesinde, Pitbull Terrier ve Japon Tosa gibi hayvanları kucaklamak, üretmek ve satmak tamamen yasaktır. Yasayı oldukça kapsamlı ve çok sayıda öğe içermek istiyorsanız; “5199 sayılı Hukuk” adına bakabilirsiniz.

Hayvan Hakları Koruma Günü’nde ne yapabiliriz?

Ülkemizde, dünyanın her yerinde bile, gerekli saygı ve sevgi gösterilmemiştir. Hassas ve saygı duyulan hayvan hakları olan insanların ilk önce bugün kutlamaları gerektiği. Çünkü Hayvan Hakları Koruma Günü bir Anma Günü gibidir ve kutlanmaması gereken bir gündür. Bugün sizin için özel olduğunu belirtmek istiyorsanız, bugün bahsederek başlamalısınız.

Hayvan Hakları Koruma Günü için bir şeyler yapmak istiyorsanız, bir toplulukta yürüyebilir, günün anlamını ve önemini sosyal medya hesaplarınızdan bildiren metinler yayınlayabilirsiniz. Sadece bugün değil, aynı zamanda yaşadığımız süre boyunca, bugün hatırlamalıyız ve yılda bir kez değil, hayvan haklarını sürekli olarak korumalıyız. Hasar görmüş veya etrafınızda gören hayvanlar varsa, önce polisi arayabilir ve daha sonra ilgili kurumlarla başa çıkabilirsiniz. Bu çerçeve altında, Türkiye’de hayvan haklarını korumayı amaçlayan ilk dernek olan Himaye-I hayvanat bahçesine bir örnek olarak, evinize atılan ekmeği ve gıda kalıntılarını atmamalısınız ve hayvanların ziyaret ederek hayvanları beslemesine yardımcı olmalısınız. Hayvan barınakları ve sonra hayvan barınakları. . Unutmayın, her canlının aynı hak ve özgürlüklere sahip olması ve beslenme ve konut gibi temel ihtiyaçlara olan ihtiyacı karşılamaya yardımcı olması gerekir. Şimdi Türkiye’de hayvan haklarını korumayı amaçlayan ilk dernek Himaye-i hayvanat bahçesi hakkında konuşalım.

Himaye-i Hayvanat Bahçesi Derneği

4 Ekim 1912’de İstanbul’da kurulan Himaye-I hayvanat bahçesi, şehrin sokaklarında bol miktarda seyahat eden hayvanlarla başa çıkmak için kuruldu. Topluluğun kurulmasının amacı bir hayvan hakları koruma örgütü olarak faaliyet göstermektir. Bu amaçla, sokak hayvanlarının uykusu için belirli yerlerde saman bırakılmıştır, yuva ve et sadece sokak hayvanlarına verilecek et satan seyyar satakçılardan alınır. Özellikle Türkmenlerin Osmanlı İmparatorluğu’na yerleşmesiyle, var olan hayvan sayısı arttı ve tarih kitaplarına baktığımızda sokak köpeklerinin sokaklardaki 15-20’li gruplar halinde ziyaret edildiği bilinmektedir. Sokak hayvanlarındaki bu artışla birlikte, İngiliz yazar Dorina Neave’nin Boğaz’daki yirmi altı yılı, bölge sakinlerinin sandaletlere büyük miktarda para ödemesini ve sokak hayvanlarını kıyıya bırakmasını istiyor. Yine, kitapta yer alan bilgilere göre, karşı kıyı sakinleri de iki kez ücret olarak ödedi ve sokak hayvanlarının geri dönüşünü sağladı.

Osmanlı İmparatorluğunun bu konudaki kararlarının ilki, binlerce köpeğin sayısı 50 bini aşan sokak hayvanları sayısı teknelerle ünlü olan Sivriada’ya götürülmesiydi. Sivriada’ya bırakılan köpekler daha sonra yardım etmedi ve köpekleri orada bıraktılar. Aslında, söylentilere göre, köpekler birbirini yendi ve ulumları karşı kıyılara ulaştı. Himaye-i Hayvan Derneği, bu ve benzeri hayvan katliamlarını önlemek için kuruldu. Dernek başarılı oldu ve sonra herhangi bir hayvan taşımacılığı vb. Bu tür durumlar ortaya çıkmadı. Himaye-I hayvanat bahçesi Osmanlı halkının ve sokak hayvanlarının perspektifini değiştirdi ve o zamandan beri hayvanların zulmünü azalttı.

Dünyadaki hayvanların durumu

Halay Hakları Koruma Dernekleri dernek sayısı oldukça yüksek olsa da, hayvanlara yeterince saygı ve sevgi yoktur. Bunlara örnek olarak yasadışı avcılık, yasadışı hayvanlar, hayvanlara uygulanan şiddetlerdir. Bu artan faktörleri önlemek için caydırıcı cezalar hala verilmemektedir. Özellikle, para cezası insanları caydırmaz ve parası olan her şeyi yapma ayrıcalığını yapar. Dünyadaki hayvanları tam olarak korumak için uygulanan yaptırımlar artırılmalı ve şiddetlenmelidir. Bu ve benzeri önlemler alınmadıkça, yok olmaya yakın hayvanlar yok olacak ve daha fazla hayvan türü bu kategoriye girecektir.

Hayvan Koruma EndeksiHayvan Koruma Endeksi

Türkiye’de hayvan hakları

Türkiye’deki hayvan hakları yasalar altında korunmaktadır. Bununla birlikte, Our unvanına dahil edildiği için caydırıcı bir yaptırım olmadığından, dünyadaki hayvanların statüsü, maalesef hayvan hakları ülkemizde yeterince korunamaz. Bu konuda çeşitli eylemler, yürüyüşler ve imza kampanyaları gerçekleştirilse de, eksiksiz bir sonuç alınmamıştır. Bu çerçeve doğrultusunda, hayvan dernekleri hala çeşitli faaliyetler yürütmekte ve hayvan hakları hukuku içindeki yaptırımları artırmak için çabalamaktadır.

Türkiye’de hayvan hakları ihlalleri

Belki de Türkiye’deki makalemizin en önemli noktalarından biri, buradaki hayvan hakları ihlalleri tek tek düşünülmeli ya da kısaca konuşmalıyız. Bunun nedeni, ülkemizde hayvan hakları ihlallerinin haberlere yansıtılması ve haberlere de yansıtılmayan parçalar da olmasıdır. Hayvanlara yönelik şiddet, taciz, aşırı üremeye maruz kalma, konut ihtiyacının ihlali, beslenme ihtiyacının ihlali, yaşam hakkının ihlali Türkiye’deki hayvan hakları ihlallerinden bazılarıdır. Çevrenizdeki bu tür hayvan hakları ihlallerine maruz kalan yaratıklar görürseniz, önce aramalı ve şikayet etmelisiniz. Hayvanlar insanlarla iletişim kuramadığından, haklarını aramak için bize düşerler ve bu konu son günlerde çok önemli hale gelmiştir. Daha fazla hayvan hakları ihlali görmek istiyorsanız, YouTube sayfalarındaki haberlerdeki haber kanallarına bakabilirsiniz ve acımasız insanların ne kadar saygısız ve mide bulantısı olduğunu görebilirsiniz.

Makalemizi bitirmeden önce, 4 Ekim bir kutlama değil anma günüdür. Bugünün ortaya çıkmasının nedeni, hayvan haklarının kötüye kullanılması ve bu tür bir istismar için ortaya çıkan günler kutlanmamalı ve hatırlanmalıdır. Hayvanların korumaya ihtiyaç duyduğu bir kez daha ortaya çıkması gerektiği belirtilmelidir.

Diğer kaynaklar;

Hayvan Koruma Endeksi: Dünya Hayvanı Koruma

Yorum yapın