dantel modelleri

Toyger Kedi Cinsi Özellikleri ve Bakımı Miyavliyo

Toyger kedisinin uyku düzeni, karakteri, fiziksel özellikleri ve çok daha fazlası için yazımızı okumaya ne dersiniz?

Toyger kediler bir meleğe yuva yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği türler arasında yer alıyor. Gelin bu sevimli dostları daha yakından tanıyalım.

Toyger Kedisinin Tarihi

Toyger kedisi, Bengal kedisinin yetiştiricisi olarak da bilinen Judy Sugden tarafından 1980 yılında Amerika’da geliştirilmeye başlandı. Yaklaşık 13 yıllık bir sürede başarıya ulaşan Sugden, kızının isteği üzerine cinse Toyger adını verdi. Farklı türlerin birleşiminden ortaya çıkan sevimli dostlarımız; Kendi başlarına bir tür haline geldiler. Bengal cinsinin yerel bir cinsle çiftleşmesi sonucu ortaya çıkan yabani görünümüne rağmen cins her zaman uysal ve uysaldır. Daha önce Avrupa ve Mısır’da bulunan bu cins, zamanla melez kediler yaratılarak bugünkü halini almıştır. Günümüz şartlarında çalışmaları devam eden sevimli dostlarımız 2016 yılında da şampiyonluk ödülüne layık görülmüştür.

Toyger Kedi Karakteristik Özellikleri

Toyger kedileri çoğu kedi ırkından çok daha akıllıdır. Son derece dikkatli, dikkatli ve seçici davranarak dikkatleri üzerine çeken sevimli meleklerimiz evlerimize bambaşka bir hava katacak. Toyger son derece sosyal bir kedi türüdür. Bu nedenle geniş ailelerin tercih ettiği türler arasında yer alabilirler. Bunun dışında Toyger kedisinin karakteristik özelliklerini sıralayacak olursak;

Sadıktır: Sahibine koşulsuz güvenir. Onunla sarsılması imkansız bir bağ kurar. Kurallara saygılıdır: Toyger türü rutin yaşamı sever, beslenme, uyku ve oyun saatlerinin değişmesini istemez. Merak ediyorlar: Zaman zaman sevimli arkadaşınızı evin içinde bulamazsanız şaşırmayın. Son derece meraklı bir kişiliğe sahip olan küçük dostunuzun ne zaman ve nerede ortaya çıkacağını asla bilemezsiniz. Bu duruma hazırlıklı olun. 😊Yaramazdır: Oynamayı çok seven Toyger kedisi, eğer ilgilenilmezse düzeltilmesi zor sorunlar yaratabilir. Sevimli arkadaşın kelimenin tam anlamıyla dikkat delisi. Bu nedenle onlarla uzun süre oynamaya kendinizi hazırlamanızı tavsiye ederim. Nazik ve uysaldırlar: Onlara gerektiği kadar ilgi gösterdiğinizde tıpkı bir melek gibi olurlar ve size hiçbir zaman sorun çıkarmazlar.

Çocuklarla ve Evcil Hayvanlarla İletişim

Toyger türleri çocuklarla çok iyi anlaşır. Onlarla oyun oynamaktan hoşlanıyor. Ayrıca içgüdüsel olarak çocukları koruma ihtiyacı hissederler. Öyle ki iş hayatınız yoğunsa ve çocuğunuza fazla vakit ayıramıyorsanız bu tür onun en yakın dostu olacaktır. Orta yaş çocuklarla yalnız bırakılmasında hiçbir sakınca olmayan bu cinsin, kedinin iletişim sorunlarına ve olası darbelere maruz kalmaması adına küçük çocuklarla yalnız bırakılmasını önermiyorum.

Sevimli çocuklarımız evcil hayvanlarla da çok iyi anlaşıyor. Başta kedi ve köpekler olmak üzere tüm aktif evcil hayvanlarla yakın dostluklar kurabilir. Ancak bu dostluğun oluşabilmesi için çocukluktan itibaren birlikte olmaları daha iyi olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken noktanın kedinizin sosyal olması olduğunu unutmayın. Oyuncakçılar sosyal oldukları için genç evcil hayvanlarla asla yalnız bırakılmamalıdır.

Toyger Kedisinin Fiziksel Özellikleri

Büyük kulak görünümü ve çizgili kürk yapısı Toyger ırkına bambaşka bir hava katmaktadır. Sevimli dostlarımız genelde kahverengi tonlarında görülürler. Toyger kedileri iyi bir bakım, doğru beslenme ve doğru aşı takibi ile uzun yıllar yanınızda kalabilir.

Görünüm ve Vücut Yapısı

Toyger ırkı kaslı ve atletik bir vücut yapısına sahiptir. Benekli türlerden biri olan Toyger türünün vücut şeritleri onlara küçük bir leopar görünümü veriyor. Tüylerinin parlaklığı her zaman bakımlı görünmelerini sağlar. Bu türün kuyrukları tıpkı kaplan kuyruğu gibi tüylü ve uzundur. Kabarık ve uzun saçlarıyla çok sevimliler.

Yüz ve Kafa Yapısı

Toyger türünün kafası orta büyüklükte olmasına rağmen oldukça geniştir. Sevimli dostlarımızın gözlerinde her zaman şaşırmış bir ifade vardır. Sivri kulakları görünümlerinde etkili rol oynar. Uçlara doğru genişleyen büyük bir burun yapısına sahiptirler.

Ağırlık ve Boyutlar

Yetişkin bir Toyger kedisinin ağırlığı 7 ila 12 kilogram arasında değişmektedir. Bu tür genellikle orta ve büyük boylarda görülür. Kafa yapısı ve gövdesi birbiriyle orantılı olan türler arasında yer alır.

OyuncakçıOyuncakçı

Toyger Kedi Bakımı

Toyger kedisi bakımı kolay bir süreç olduğundan özellikle yoğun bir yaşam tarzına sahip bireyler için tavsiye edilmektedir. Ancak her kedi türünde olduğu gibi sevimli dostlarımızın da uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için çok dikkatli bakıma ihtiyaçları vardır. Uzun ve kabarık tüyleri nedeniyle periyodik olarak taramayı unutmamalısınız. Sevimli dostunuzu kedi fırçasıyla tararsanız ölü tüylerden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Kedilerin genel olarak suyu sevmediğini de biliyorsunuz. Ancak Toyger türlerinin tüylerinin parlak görünmesi için zaman zaman ılık suyla yıkanması faydalıdır.

Sevimli dostlarımızın tırnak bakımı da tüy bakımı kadar önemlidir. Ölü katmanlardan kurtulmak için kedinize kedi tırmalaması yaptırmanız mümkün. Ancak küçük dostunuz kedi tırmığıyla oynamayı reddediyorsa veteriner kliniklerinde veya kedi bakımı hizmeti veren yerlerde tırnak bakımını yaptırabilirsiniz.

Bakım Maliyeti

Toyger kedileri çok pahalı türler değildir. Kedinizin kum, kedi tuvaleti, mama kabı gibi ihtiyaçlarının dışında, kedinizin oynamaktan keyif alacağı birkaç oyuncak satın almanız yeterlidir. Ancak kedinizin kalite aşığı olduğunu unutmayın. Bu noktada kaliteli oyuncaklar seçmeniz gerekecektir. Biraz maliyetli olabileceğini bilmelisiniz. Sırf masum aşkları için kesinlikle para harcamaya değer.

Beslenme

Yukarıda sevgili dostunuzun kalite tutkunu olduğunu söylemiştim. Bu tutku yemek için de geçerli. Toyger kedinizi herhangi bir yiyecekle besleyemezsiniz! Kedinizin de sizin kadar canlı olduğunu unutmayın. Siz sevmediğiniz yiyecekleri yiyemeyeceğiniz gibi, o da kendi damak tadına uymayan yiyecekleri yemeyecektir. O yüzden ucuza kaçmayın. Sağlık durumunuza en uygun mamayı veteriner hekiminiz aracılığıyla daha kolay seçebileceğinizi de belirtmek isterim.

Her canlıda olduğu gibi kedilerde de sağlıklı yaşam için beslenme oldukça önemlidir. Toyger tipinize göre mama seçerken etli, tahıllı, somonlu, meyveli, tavuklu ve sebzeli yaş veya kuru mamayı tercih edebilirsiniz.

Uyumak

Kedi türleri genellikle uykuludur. Bu aynı zamanda oyuncak kediler için de geçerlidir. Küçük meleklerimiz uykuyu çok seviyorlar. Bebek Toyger günün çoğunu uyuyarak geçirir. Yetişkinliğe ulaştığınızda uyku süresi azalacaktır.

OyuncakçıOyuncakçı

Temizlik

Bu mini çocuklar son derece aktif. Durdukları yerde kalmayı sevmezler. Göz açıp kapayıncaya kadar evinizde yer değiştirecekler. Bu nedenle evde çok fazla toz var. Evinizin düzenli temizliği hem sizin hem de kedinizin sağlığı açısından son derece önemlidir. Düzenli temizlik tüy alerjisi olan bireyler için de kurtarıcı olacaktır.

Ayrıca kedinizin oynadığı oyuncakları sık sık temizlemenizi öneririm. Oyuncakları temizlerken deterjan kullanmamalısınız. Deterjanın içindeki kimyasallar sevimli arkadaşınıza zarar verebilir. Yine sevimli dostumuzun suyunu, mamasını ve kum kabını periyodik olarak deterjan kullanmadan dezenfekte edelim.

Toyger cinsinin kulaklarının içinde parazitler, kir ve toz oluşur. Kedinizi bu eziyetten kurtarmak için haftada 3-4 kez kulaklarının içini nemli bir bezle silmelisiniz. Kulaklarınızı temizlerken kesinlikle kulak kiri kullanmanızı önermiyorum. Kedinizde ciddi kulak sorunlarına neden olabilirsiniz.

Toyger Kedisinin Sağlık Durumu

Düzenli bakım ve sağlıklı beslenme ile bir Toyger’ın yıllarca sizinle ve ailenizle kalacağından emin olabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey her noktada dengeyi korumak.

Sağlık Sorunları

Yapılan araştırma sonucunda Toyger kedisinin bazı kalıtsal hastalıkları taşıdığı ortaya çıktı. Yaygın görülen kalıtsal hastalıkları Hipertrofik Kardiyomiyopati, Progresif Retinal Atrofi ve Agalactia olarak sıralayabiliriz. Toyger kedileri test edildiğinde ve yetiştiriciler uygun yetiştiricileri seçtiğinde bu kalıtsal sorunlar görülmez.

Ömür

Toyger kedilerinin ömrü 15-18 yıl arasındadır. Elbette bu durumun bakım ve beslenmeyle orantılı olduğu da gözden kaçırılmamalı. Onlar da tıpkı biz insanlar gibi sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşarlarsa daha uzun ve kaliteli bir hayat yaşayacaklardır.

Kızgınlık ve Çiftleşme Dönemleri

Oyuncak kedilerde kızgınlık dönemleri cinsiyete göre değişmektedir. Dişi Toyger kedisi 6 ila 8 ay içerisinde kızgınlığa geçebilirken; Erkek Toyger kedilerinde bu süreç 1 yıl kadar sürmektedir. Kediniz çiftleşme mevsimindeyken bambaşka bir hal alır. Kızgınlık dönemindeki bir kediyi tanımlayacak olursak;

Kaçma eğilimindedir: Dışarı çıkmak için her yolu dener, açık kapı onun kurtuluşudur. Bu nedenle kapıları sıkıca kapatmaya dikkat edin. Açık pencere ve balkonlardan atlayıp kaçabileceği için gerekli önlemlerin alınmasında da fayda var. Eşyalarınızı çizer: Kızgınlık dönemindeki toyger kediler saldırgan davranışlar gösterebilir. Bu yüzden eşyalarınızı koruyun. Miyavlamaların artması: Bu dönemde kediniz aşırı cinsel istek duyacaktır; Rahatsızlığını miyavlayarak gösterecektir. Karakteri değişir: Kediniz kızgınlık döneminde farklı bir karaktere bürünebilir. Normalde hırçın olan kediniz bir anda sevgi çuvalına dönüşebilirken; Sevilmeyi çok seven kediniz bu dönemde oldukça sinirli olabilir. Nesnelere sürtünüyor: Kızgınlıktaki sevimli meleğiniz sürekli bir yerini ovalama ihtiyacı hissediyor. Bu durumdan en çok zarar gören eşyalarınızdır.

Dişi kedinizin bu tür sorunlar yaşamasını önlemek için kısırlaştırma iyi bir tercih olabilir. Aksi takdirde minik çocuğunuz fırsat bulup kaçarsa döndüğünde yanında 3-5 yavru kedi daha getirecektir. 😊 Evinizin kediler tarafından istila edilmesini istemiyorsanız bunu bir düşünmelisiniz diye düşünüyorum. Hayır diyorsan ben seninle ilgilenirim, meleğin anneliğin tadını çıkarsın.

Toyger kedisi hakkında elimden geldiğince sizleri bilgilendirmeye çalıştım. Umarım siz değerli takipçilerime bebeklerimizin daha iyi yaşam koşullarında yaşaması konusunda yardımcı olabilmişimdir. Unuttuğumu düşündüğünüz ya da belirtmek istediğim noktalar varsa yorum kısmından benimle iletişime geçerseniz çok sevinirim.

Yorum yapın